Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anonimowaAlusia

Brak ruchów...martwie się!!

Polecane posty

Gość anonimowaAlusia

Jestem w 17 tygodniu ciązy,pierwsze ruchy odczułam bedac w 16 tyg, ponieważ to bedzie moje drugie długo oczekiwane dzieciatko.Ruchy były dość mocne z dnia na dzień,w sobote grabiłam liście oczywiście bez przesady to nie jest jakas ciężka praca,a leżec też sie nie da, od tamtej pory brak ruchów,dzis jest poniedzialek a ja jeszcze nie poczulam ani razu.Czy powinnam sie martwic?

to na pewno nie były ruchy tylko ruchy jelit prawdziwe ruchy można poczuc dopiero w 20 tyg ciąży

Gość przy kolejnych ciazach
ruchy mozna czuc wczesniej. ja bym udala sie do lekarza.

Gość I am so sorry for you
ja odczuwalam juz w 18...kazda kobieta ma inaczej...Idz do lekarza jesli sie martwisz bo tu raczej nikt ci nie pomoze a wymadzac bedzie kazdy

Gość aagchaa
Nieprwada. Ja też w 2 ciazy czułam ruchy od 17 tyg. Nie martw się , zdarzało mi sie ze ruchy zanikały , a dzieje sie tak bo dziecko ma teraz b.duzo miejsca i swobodnie sobbie pływa :-) . ale jesli Cie to zaniepokoiło to idź do lekarza .

Gość kaskadka
campari napisala naucz sie czytac

Gość anonimowaAlusia
Nawet pierwiastki wyczuwają ruchy juz w 16 tyg ciązy, a ze to jest druga ciaza ruchy wyczuwa sie szybciej,każdy tak ci powie i to jest szczera prawda.A ze wiem jak odczuwac ruchy dziecka bo juz jedno nosilam nie pomylilam sie napewno.Pierwsza ciaża- 21 tydz ciązy.Gazy w ciązy to normalka ale z doswiadczenia umiem je odróżnić.

Gość anonimowaAlusia
zadzwonie moze najpierw do lekarza i sie zapytam.

ja w 13 tc czułam tak jakby mrowienie :) koło 16-17 czułam już ruchy. to nie prawda że po 20 tc czuć, to indywidualna sprawa. Na początku mało czuć ale za kilka tygodni bedziesz czuć i to bardzo aż ci się odechce bo później to nawet ból sprawia taki maluch w brzuchu

ale jak się denerwujesz idź do lekarza niech sprawdzi, ja jedną ciążę straciłam więc twierdzę że lepiej w tej kwestii być nadgorliwym :)

Gość ggggggggggh
mysle że zdecydowanie powinnas isc do lekarza! ja wyrazne ruchy czułam już w 16 tygodniu. zdarzało sie ze był dzien przerwy ale nie prawie 3!!! zgłos sie na izbę....

Gość anonimowaAlusia
Dzwoniłam do mojej Pani doktor, jutro bym mogla przyjść bez kolejki ale powiedzialam jej ze sie bardzo niepokoje i czy moglabym prywatnie do niej przyjśc, ide na 18.10 uspokoje sie jak mnie zbada.

Gość kiniasiullllllljk
Dziewczyno idz do szppitala Moja siostra tak własnie straciła dziecko brak ruchów Trzy dni to za długo

Gość nie straszcie dziewczyny
Do 20-22 tygodnia nie ma obowiązku żeby czuć regularnie ruchy dziecka. Może się zdarzyć jakiś jeden ruch czy odczucie kopniaka ale na tym etapie dziecko ma tyle miejsca że nie trzeba odczuwać 10 ruchów na godzinę. I to nie zależnie czy jest się w pierwszej czy drugiej ciąży. Tak naprawdę dpoiero po 22 tygodniu trzeba zacząć dokładnie obserwować ruchy. Na początku przerwy nie powinny być większe niż 12 godzin a im blżej 30 tygodnia tym ruchy powinnym być częstsze silniejsze i bardziej odczuwalne. Spróbuj zjeść coś bardzo słodkiego i popić dużą szklanką soku. Potem połóż się na lewym boku i odczekaj z 20 minut. Może uda ci się coś poczuć. Jeżeli będziesz miała wątpliwośći to udaj się nawet do lekarza pierwszego kontaktu on powinien być w stanie wysłuchać serca dziecka zwykłym stetoskopem.

Do>nie straszcie dziewczyny>Nie ma obowiazku czuc ruchow ale ona juz je poczula,nie rozumiesz?To zmienia postac rzeczy. A zwyklym stetoskopem na tym etapie ciazy to on moze jedynie wysluchac prace jelit :P Autorko,idz predko na izbe.Uspokoisz sie przynajmiej. Zycze duzo zdrowia dla Ciebie i maluszka :-)

Gość nie straszcie dziewczyny
Umiem czytac i wiem że już poczuła. I właśnie o tym piszę. Nawet jak się poczuje ruch w 17 tygodniu to nie oznacza to że trzeba czuć od razu ruchy co 10minut!!!! Nie wpadajcie w paranoję. Dziecko jest nadal malutkie i ma bardzo dużo miejsca. Czasmi może to byc przypadek że tak wcześnie coś tam poczujemy a potem przez kilka dni nasz maluszek moze nie być ani na tyle ruchliwy ani silny żebyśmy go poczuły. Nie twierdzę że nie powinna skontaktować się z lekarzem. Twierdzę tylko że nie wciskajcie jej od razu że dziecko może być martwe!!!! Nie mówię że nie powinno ja to niepokoić ale nie ma co od razu prorokowac najgorszego. Takie stwierdzenia tylko sieją panikę na kafeteri i potem dziewczyny jak tylko poczuja 'motylki' w brzuchu w 14 tygodniu to wpadają w panike i oczekują że dziecko będzie na całego wypychać nóżki. A dzieci są różne tak jak rózna jest budowa kobiet. Ja poczułam pierwsze kopniaki w 20 tygodniu ale na poczatku wszystko rozwijało sie bardzo powoli. W 20 tygodniu poczułam dosłownie kilka. A potem było ich coraz więcej i więcej. I dla ścisłości na tym etapie da się wysłuchać serca dziecka stetoskopem lekarskim!!! Próbowałam sama w domu to wiem.

...Nie straszcie dziewczyny>>Wg podręczników tętno dziec ka można usłyszec przy badaniu stetoskopem (w domu) od ok 20-22 tyg. ciąży. Wcześniej raczej mało prawdopodobne, albo to będzie nasze serce, albo aorta brzuszna :P Ja jej nie strasze.A na zimne lepiej dmuchac.Nie wiesz co sie dzieje,wiec tez na sile jej nie uspokajaj.Od tego sa lekarze.

Wszystko zależy od jakosci stetoskopu. Starodawnym nie usłyszy się dziecka do 20-21 tygodnia. Nowoczesnymi stetoskopami można usłyszeć bicie sreca już około17-18 tygodnia. Choć to zależy od budowy kobietu i ułożenia dziecka. Ja słyszałam serce swojej córeczki przez stetoskop lekarski w 18 tygodniu. Niektóre kobiety piszą że usłyszały swoje dziecko przez stetoskop w 14 tygodniu... ale w to to mi się jakoś nie chce wierzyć.

Gość przyszła_mama-
ja obecnie jestem w 39 tygodniu i miałam podobnie... Ruchy czułam ok 18 tygodnia chociaż też jest to moja pierwsza ciąża. Podobnie też jak ty miałam takie obawy, pamiętam że gdy poczułam pierwsze kopnięcie to potem bywało tak że przez 2 lub 3 dni nie czułam nic. Ale jak widać nie było to nic nie pokojącego. po prostu dzidzia jest jeszcze mała i żeby poczuć jej ruch musi się naprawde gimnastykować;-)A le jak mówie w moim przypadku nie było sie czym martwić;-)

Gość gość
ja koncze 18 tydz zawsze w nocy budzil mnie synek dzis od dwoch godz probuje wyczuc cokolwieki nic oszaleje..

Gość gość
Ja jestem w trzeciej ciąży. Z pierwszej synek ma cztery lata, u niego ruchy wyczułam około 18 tygodnia i czułam codziennie. Z każdym tygodniem coraz wyraźniej i częstsze one były. Drugą ciążę poroniłam w 4 tygodniu... A w tej jestem już 17 tydzień... I jako, że nie jestem pierwiastką, to powinnam już odczuwać jakiekolwiek ruchy... Nawet raz na dzień... A nie czuję nic...

Gość gość
Każda ciąża jest inna. Wystarczy że łożysko jest na przedniej ścianie itp. A co gin na to?

Gość gość
Do lekarza

Gość gość
ja mam łożysko na przedniej ścianie, to moje pierwsze dziecvko, ale poczułam je już wyraźnie w 18 tyg i od tamtej pory codziennie.

Gość gość
ja poczulam ruchy w 17 tygodniu, jest to moja pierwsza ciaza. Nikiedy potrafil kopnac mnie tak silno, ze jak siedzialam tak prawie skoczylam na rowne nogi. Moje dziecko mialo okresy duzej aktywnosci, a potem cisza, niekiedy 3 dni prawie nic nie czulam a potem wszystko wrocilo do normy. teraz zaczynam 28 tydzien i dziecko jest wieksze wiec ruchy wyczuwam praktycznie ciagle i dosc intensywne. W twoim przypadku dziecko jest jeszcze stosunkowo male, wiec mozesz nie wyczuwac ciagle tych ruchow.