Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kolęda

Ile dajecie księdzu na kolędzie?

Polecane posty

Gość pasta rybna
u nas na wsi ksiadz ma taki sposób, że przy kolędzie daje kartki, oczywiscie z jakims jezusem czy cos, a na drugiej stronie jest wypisane za kolędę - x zł za ogrzewanie w kosciele - y zł za remont tego czy tamtego - z ł Żeby sie wiedziało, ile sie dało :P zwykle funkcjonuje to tak, przynajmniej u moich rodziców, że jak gdzieś jest 0, to robi im sie łyso, nie dlatego, ze nie dali, tylko dlatego, że on widzi, co jest na tej kartce - i zaraz dają w kopercie, zeby za rok nie było im tak nieprzyjemnie. Oczywiscie, ze nie trzeba - ale ludzie są tyko ludxmi, nie kazdy ma dosć jaj, dosć odwagi, dosć szorstkosci, zeby taki sposób nasicku olać ciepłym moczem. Kazdy jest mocny w gebie w necie, ale z bezpośrednim starciu to juz różnie bywa.

Gość jeden taki madry wziął
kopertę,zajrzał i powiedział:NO WIECIE CO!!!! z takim oburzeniem,ze odtąd jak jest kolęda to jadę z rodzina do hipermarketów!!!!!i mnie nie ma !!!!

Gość kosciół to hipokryzja
na zachodzie już się na tym wykładają,ale polska to jeszcze nieuświadomiony plebs

Gość aasaa
ja też ze wsi, my na 4 osoby dajemy 20 zł, nie ma co przesadzać, źle im nie jest

Gość Anie123lka
Ja ministrantom nie daję - bo i za co:) Księdzu w tamtym roku miałam dać 50zł w kopercie,ale tak rozmawialiśmy i stwierdził,że nie weźmie,bo skoro ja nie mam pracy i młode małżeństwo jesteśmy, to na pewno nam się przyda na inne cele...

Gość
to9 ja sie zapytam- po jaki chuj jest koleda? czy nie po to by odwiedzic parafian, wnziesc modlitwe, przypomniec o wierze i zainteresowaniu ze strony ksiedza? czy tylko zbiorka kasy? jak zbiorka to przekazanie koperty w drzwiach i tyle po co ta cala szopka? do kosciola nie chodze nie mam potrzeby dofinansowywac ksiedza, mi nikt nic za darmo nie daje :/

Gość Kolęda
nie wiem jak wy ale u nas na kolędzie zawsze jest drętwa atmosfera :O Nie wiem czy to strach przed przepytaniem z 10 przykazań czy co?

Gość pasta rybna
To jest różnie, bo różni są księża. Nasz wczesniejszy probosz był super. Przychodził, miło z nami rozmawiał, był zyczliwy, ta koleda to była przyjemność, po prostu jak wizyta milego sąsiada, bo to w końcu tez sasiad, tylko z jakaś funkcją. Obecny ksiądz to zdzierca trzymający parafian za mordę. Ludzie niby psioczą, nie lubią go, ale dają, bo jest pewnego rodzaju terror. jedni po prostu sie odżegnali od tej parafii i nie przyjmują go, nie chodzą do niego do koscioła, tylko gdzie indziej, nic od niego nie chcą, nie przychodzą też sprząta koscioa, jak jest ich kolej - a inni mniej czy bardziej poddają sie terrorowi

Gość fatuuum dark woter
ej serio? u nas zawsze ksiądz posiedzi,zje ciacho pogada tak o nas a kasy nie bierze bo mówi ze kolęda nie jest po to by kase zbierać a jak chcemy "oddać" to lepiej dać dla biednych ;)

Gość 7ijlo797
nic bym nie dala i zgadzam sie ze kolenda to nie zbieralnictwo!!!

Gość u nas tez na wsi rodzice
50 zl a ministrantom piataka jak to ktos wczesniej napisal, teraz mieszkam z narzeczonym w miescie i ksiedza nie przyjmuje

Gość rodzice dawali 50 zl mialo byc

Gość
no moj brat kiedys poszedl jako ministrant, ponad 200zl/dzien uzbieral...

Gość a nasz ksiądz
zabiera ministrantom wszystkie uzbierane pieniądze i potem dzieli na wszystkich ministrantów po równo. Niby sprawiedliwie ale kasę dostaje też ten ministrant , który wcale na kolędzie niebył

Gość niest.
50 - 100 PLN , możesz więcej... ale to bezsenu

Gość pasta rybna
Ministranci u nas dostają po piątalu, znaczy moi rodzice tak dają. Zawsze im mówie, zeby sie nie wygłupiali, bo taki smarkacz na miesiac wiecej wyciągnie niz oni, ale mój ojciec to taki dobry wujek dla wszystkich najduchów, więc za kazdym razem daje