Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kolęda

Ile dajecie księdzu na kolędzie?

Polecane posty

Gość Kolęda

Jestem mieszkanką wsi od niedawna i przede mną pierwsza kolęda :O ile dac żeby nie przesadzić i żeby nie wyjść na sknerusa :D

Gość wiezien z wronek
ja daje tarantule w kopercie:D

Gość Kolęda
no ja pytam serio. 20 zł :O to nie za mało? No ale moze takie sa stawki :) Dzięku za odpowiedz :)

Gość pol litra i sloik ogorkow
:)

Gość Kolęda
oj dlaczego nikt nie traktuje tego pytania poważnie. Ja na prawdę mam problem.

Gość sddfsfdssd
U nas na kolędzie sie nic nie daje, daje sie na mszy na tacę, w kopercie, z napisem koleda i nazwiskiem. Ksiądz sam nie chce nosic przy sobie kasy, zeby go ktos nie napadł. A ile - no moi rodzice to tak stówę dają. tez na wsi

Gość a jak mieszkałaś w mieście
to księza nie chodzili po kolędzie?? daje się co łaska, tyle na ile cię stać...

Gość Kolęda
100 ?? myślałam że 50 na wsi wystarczy. W mieście to tak około 20 -50 dawali w bloku jak mieszkałam a na wsi 100?? :O Chyba mnie to wiejskie zycie drogo będzie kosztować

Gość
dziewczyno! kaięża dostają normalną PENSJĘ, nie czuje sie zobowiązana do dawania ofiar czy kasy w kopercie. oni mają z czego żyć, nie musze ich dofinansowywać na szczęście nie musiałam nigdy samodzielnie dawać, teraz mam pierwszą kolędę i najchętniej nie dałabym nic

Gość ja daje 5o zl i uwazam
ze za duzo ... zalezy jakiego masz ksiedza i ile bedzie na tej koledzie. U mnie ksiadz tylko przychodzi, odmawia modlitwe, po czym zapisuje w kajecie ze go przyjelismy, dla picu spyta co u nas slychac i wychodzi ...

Gość
sddfsfdssd ta jasne z nazwiskiem a poem ksiądz pisze w kajecik kto ile dał i dlaczego tak mało :/ boze to jest CHORE

Gość pasta rybna
Co łaska co łaska, ale nie da sie ukryć, że "stawki" są. Jasne, ze można nic nie dac, można dac dychę - ale wydaje mi sie, że autorce chodzi o to - ile dać, żeby jakos negatywnie sie nie rzucic w oczy. Najlepiej podpytaj jakies sympatyczne sąsiadki. Moim zdaniem to to bedzie jakies 50-100 zł. Ludzie na wsi są hojniejsi w sprawach koscielnych niż w miescie

Gość .....ot ..co.....
przeciez nie ma nakazu dawania ksiedzu kasy jak chodzi po koledzie. kazdy daje ile moze lub nie daje jak nie chce. poza tym, po co ksiadz w ogole chodzi po koledzie (oprocz tego, ze zbiera kase?)

Gość Kolęda
szczerze???? Też nie mam zamiaru dać cokolwiek ale obawiam się że głupio to wyjdzie :O Sama nie wiem :O :O Kto jeszcze na wsi miewa kolędy???

Gość pasta rybna
No z nazwiskiem, bo jak bez nazwiska, to bedzie, ze sie nic nie dało. Przymusu nie ma, oczywiscie. Jak sie nie da w podpisanej kopercie, tylko do ręki rpzy koledzie, to ksiądz tez bedzie wiedzial, kto ile dał

Gość po cholerę przyjmujecie
księdza po kolędzie skoro nie wiecie w jakim celu sie ona odbywa??:o

Gość .....ot ..co.....
starzy ludzie daja najwiecej ksiezom a potem placza, ze kasy nie maja i emerytura jest za mala :O

Gość daje albo kase z eurobiznesu
albo daje pocięte gazety

Gość daje albo kase z eurobiznesu
albo daje pocięte gazety

Gość jakajaka
dlatego ja ksiedza nie przyjmuje wcale i mam ten problem z głowy🖐️

Gość Kolęda
wiecie co. Kiedyś był u nas ksiądz na kolędzie a mąż był w pracy i ksiądz nawet nie zapytał gdzie mąż, czy przypadkiem się nie rozwiodłam , albo czy nie umarł, No NIC , w nosie to miał. Ważne dla niego było to czy my chodzimy do kościoła ( dodam że chodzimy ) bo on nas nie widzi :) mówił "... a przyjdzcie też do kościoła się pomodlić..." myślałam że mu banię strzelę wrrrr. No ale nie wiem jak to jest na wsi. Dzięki za opinie. Pytałam sasiadów i każdy tak wymijająco i nie podał konkretnej kwoty.

Gość .....ot ..co.....
u mnie koleda wyglada tak, przychodzi ksiadz, sybko odmawia modlitwe, wyjmuje notesik, robi notatki, troche obgada sasiadow, bierze kase i wychodzi. powiedz mi, jaki jest cel w koledzie?

Gość pasta rybna
Trzeba wiedziec, czego się chce. Jak sie chce zatrzymac kasę, bo sie uwaza, ze nie ma za co jej ksiedzu dawac, to sie nie daje nic i już. Nie ma za to kary smierci. Jak sie chce być "w porządku", żeby nikt "nie gadał" i nie patrzył krzywo - to sie daje tyle, ile sie w danej parafii zwyczajowo srednio daje - ale potem sie nie jojczy, że zdzierają, bo nikt nikomu pistoletu do głowy nie przystawiał, samemu z własnej woli sie dało. Ma się co sie chciało - ksiadz sie nie przyczepi, ze za malo.

Gość .....ot ..co.....
jeden ksiadz byl na tyle bezczelny, ze wzial koperte, wyjal pieniadze i wlozyl je do swojej saszetki i odlozyl koperte na stol :O

Gość daj tyleżeby ci na kolejny
moherowy berecik starczyło-zacofany kościelny zaścianek-nie mylić z wiarą w Boga!

Gość Kolęda
j w i to trwa może 5 minut i .. tylko mi namoczy na panelach :D A ministrantom też dajecie, bo babcia mi mówiła że po piatce trzeba dać :O

Gość daję mu raz a jak chłopa nie
ma doma to i czasami dwa razy :)

Gość Kolęda
ta uwaga z moherowym beretem to do mnie??? Sorry ale nie należę do tego ugrupowania :D

Gość .....ot ..co.....
tak sie mowi, ze jak nie chce to sie nie daje. kiedys u mnie ksiadz z ambony mowil, ze ci i ci (nie mowil po nazwisku, ale osiedle jest male i wszyscy sie znaja) maja taka i taka emeryture, w dodatku ich syn pracuje i mieszka z nimi wiec maja kase, a po koledzie zadnych pieniedzy mu nie dali i jak tak moze byc?! wiec nie dziwie sie, ze ludzie sie obawiaja i sypia kasa.

Gość Kolęda
oj to chyba przesadził lekko :D