Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dumpelelek

jak wytlumaczyc, ze zostaje przy swoim nazwisku?

Polecane posty

Gość a ja nie uważam że to bezsensu
myślę że w urzędach, szkołach, na pocztach ludzie są dość obyci z taką sytuacją i nie sądzę, że autorka będzie jedyną osobą o innym nazwisku niż mąż. To tak samo jej kaprys, jak kaprys jej narzeczonego, który nie chce przyjąć jej nazwiska (sądzę że nawet mu to przez myśl nie przeszło) - a wtedy też rodzina będzie połączona nazwiskiem.

Gość dupelelek
kurcze wlasciwie to z dzieckiem macie racje, nie ma co jemu utrudniac zycia. ale nie sadze, zeby moj facet zmienil nazwisko na moje... ale zapytam, nic mi nie szkodzi.

Gość maniera nie maniera
niebieska sukienka bredzisz :o moga wszyscy zmienic na Jej lub podwojne nazwisko, ten sam skutek :P

"Za 20 lat zechce wyjść za mąż i zostawić sobie nazwisko i rodowe i po mężu. I co? Ma prawo? Ma. " no to niech sobie zostawi, w czym problem? przeciez fakt ze matka ma dwuczłonowe nie znacy ze dziecko tez ma mies dwuczłonowe. jakmama jest Nowak-Kowalska, a tata Kowalski, to dzieci moga być albo Nowak-Kowalskie, albo same Kowalskie. i o co tu sie burzyc?... a jak beda Nowak-Kowalskie to jak beda chcialy to sie moga po slubie nazywac Nowak-Kowalskie-Malinowskie. kwestia woli.

"tak naprawde to ja zwyczajnie lubie swoje nazwisko przyzwyczailam sie do niego" Trudno się nie przyzwyczaić do czegoś, czym się człowiek posługuje kilka razy dziennie przez 20-30 lat. Faceci niechętnie zmieniają przyzwyczajenia i kobiety też tak chcą. Wolno im przecież. Ja się tylko zastanawiam, dlaczego on w takiej sytuacji nie przyjmie Twojego nazwiska. Stwórzcie sobi całkiem nowe i po kłopocie :p

Gość rtewrtwetr534
Obyci ze sprawą? No sorry, ale ja nie znam ani jednego małżeństwa pod różnymi nazwiskami. znam tylko jedną kobietę która ma dwuczlonowe naziwsko, ale ona ogolnie uznawana jest za rąbniętą i każdy się podsmiewa z jej Staniewska-Wiśniewska, jakby jakąś ważną osobistością była, a sprzedaje w zwykłym spożywczaku. Żenada.

Gość a poza tym pomyśl sobie
że na naszej klasie nie pokażesz dumnie zmienionego nazwiska

Gość sdfgsdfgfdsh
Że niby chęć pozostania przy swoim nazwisku to kaprys? :o Ludzie dorośnijcie, albo zacznijcie używać mózgu. Każdy ma prawo decydować jak chce się nazywać. A poza tym żona nie jest własnością męża, tylko osobną osobą i ma prawo mieć własne zdanie na ten temat, a on powinien je akceptować. A rodzinę pieprzyć, ona nie ma w tej kwestii nic do gadania.

Gość sdfgsdfgfdsh
rtewrtwetr534 aha, to najlepiej zmienić nazwisko, aby nie być wyśmianym. Nie ma to jak życie pod publiczkę ;) Takie zachowanie świadczy tylko i wyłącznie o glupocie tych wyśmiewających. Żenada.

Gość a ja nie uważam że to bezsensu
a ja znam kilka takich małżeństw, głównie starszych (tj. bardziej w wieku moich rodziców) i żyją sobie spokojnie. W takim samym stopniu jej to utrudni życie jak zmiana dokumentów i tłumaczenie wszystkim, których się znało wcześniej, że już się tak nie nazywam. O czym tu w ogóle dyskutować? Nie chce to nie chce, krzywdy nikomu nie robi i sądzę że mądry facet to zrozumie.

Gość gosia bambosia
A Ty nie rozumiesz że KAŻDA kobieta przyzwyczajona jest do swojego naziwska? Czy uważasz że Ty jedna bidulko tak masz? A wszystkie które zmieniły nazwisko, tak naprawdę nie były przywiązane do swojego? I jaki powód podajesz? Że za dużo roboty przy papierkach? Kochana, będziesz miała o wiele, wiele, wiele więcej kłopotów nie zmieniając nazwiska. 1. Kłopoty z dzieckiem - w szkole, szpitalu. Będziesz musiała każdemu tłumaczyć kim jesteś dla dziecka. Chcesz tłumaczyć każdej osobie z osobna co tydzień? 2. Przykładowo będziecie chcieli sobie na drzwiach wygrawerować nazwisko, to co będzie, zamiast prostego "J. K. Wiśniewscy", będzie "J. Myszojad, K. Wiśniewski" ? 3. We wszystkich urzędach będziesz musiała tłumaczyć kim jesteś dla swojego męża. To nie byłoby dla Ciebie poniżające? Dla mnie byłoby. 4. Dziecko widziałoby że wszystkie inne rodziny są pod jednym naziwskiem, tylko jego mamusia wybiła się z "szarego tłumu" i nazywa się inaczej niż reszta rodziny.

Hehe dorosnąć to powinieneś Ty dziecko. Jeśli dla ciebie nazwisko świadczy o tym, że ktoś jest czyjąś własnością to nie mamy o czym gadać. "A rodzinę pieprzyć, ona nie ma w tej kwestii nic do gadania."-stawiam, że masz nie więcej niż 17 lat. "to najlepiej zmienić nazwisko, aby nie być wyśmianym."-czytanie ze zrozumieniem ma naprawdę przyszłość.

Gość dupelelek
ok po klopocie ale dziekuje bardzo za wszystkie opinie:) jak sie okazalo mojemu facetowi nie chodzilo o to, zebym przyjela jego nazwisko tylko zebysmy zyli pod wspolnym. powiedzial, ze dla niego nie ma problemu i moze przyjac moje. dzieki raz jeszcze:)

Jak dla mnie to bez znaczenia czy pozostaje się przy swoim nazwisku czy też nie, ale problem pojawia się przy dzieciach ;) Jak mąż chce mieć identyczne nazwisko to niech przyjmie twoje i problem z głowy. A co do nazwisk dwuczłonowych to uważam, że to jest najgorsza opcja, bo mam w rodzinie taki przypadek i moja ciocia połączyła dwa długie nazwiska - z tym dopiero mogą być problemy przy wypełnianiu papierów :/ PS. Jak się ma dzieci to nadaje się im jedno nazwisko - matki lub ojca i wcale to nie jest takie dziwne wśród społeczeństwa :P

Gość zostan przy zwoim i tak
sie pare miesiecy/lat rozwiedziesz i bedziesz chciala wraca do panienskiego. moja siora zmienila na meza , po 2 miesiacach sie rozwiedli i ona znowu zmieniala na panienskie.. pfff.. to wszystko to jakas dziecinada:o zostan przy swoim. moze niedlugo z okazji slubu imiona tez bedziemy zmieniac na dobrze wspolgrajace z imieniem meza..zal

Gość sdfgsdfgfdsh
niebieska sukienka, inteligencją nie grzeszysz. Mam sporo powyżej 17 lat. A to o tej własności było głownie odpowiedzią na tekst jednej osoby, która napisała, że jej mąż mówi, że ona teraz jest jego (po zmianie nazwiska). Rodzina faktycznie nie ma nic do gadania w tej kwestii, gdyż jest to sprawa wyłącznie jej i jej męża. Mogą sobie udzielać porad, ale młodzi mogą mieć ich zdanie gdzieś. Ale z osobami, które podążają za tłumem jak te barany, konstruktywnie nie da się porozmawiać. Żegnam.

Gość żandarmica
Moim zdaniem małżeństwo to właśnie oficjalne potwierdzenie dla kobiety "jestem jego żoną, jestem jego", a dla mężczyzny jest tym potwierdzeniem obdarowanie swojej żony swoim nazwiskiem. Nie będziecie przecież już osobnymi jednostkami, będziecie rodziną, jednością! Więc jakieś dziwne argumenty o tym że kobieta musi być samodzielna, nie jest niczyją własnością... dla mnie trącają zwykłym feminizmem, bo zakłądacie że skoro mąż chce, aby kobieta przyjęła jego nazwisko to z jego strony szowinizm.... chore, co? Tak było od wieków - po coś to chyba ludzie wymyslili - aby był jeden ród, jedna rodzina, pod jednym nazwiskiem. Poza tym niby w jaki sposób na samodzielność ma wpłynąć przyjęcie naziwksa męża? A niby co, to ją zablokuje w jakiś sposób i nie będzie mogła być samodzielna? Moim zdaniem samodzielan osoba potrafi swoją indywidualność określać innymi rzeczami, a nie upartym trzymaniem się przy swoim nazwisku.

Gość maniera nie maniera
dupelek fajnie, ze sie rozwiazalo:-)

Gość Ona54L
Nie rozumiem, jak ktokolwiek może Cię namawiać do zmiany nazwiska? Masz swoje, rodzinne i przy nim zostajesz - żadnych tłumaczeń, to Twoje prawo i Twoja wola.

nie rozumiem. Mam kogoś kogo kocham, nie jestesmy jeszcze narzeczenstwem,ale moze niedlugo.. w kazdym razie, mimo ze moze moje nazwisko jest "szlachetniejsze" od jego, i ladniej brzmi, i tak chciala bym przyjac jego. Zostawic swoje i dodac jego. Dlatego, że go kocham, to wynika z potrzeby bycia "jego". Przeciez jak dwoje ludzi bedacych malzenstwem, ma inne nazwiska, to tak jakby nie byli malzenstwem,przynajmniej tak inni to postrzegaja. Moze twoj maz o to sie martwi.... moze powinnas zdecydowac o podwojnym i juz. kompromis jest:) pozdrawiam!!

Gość 345345345345
dla mnie to jest mega gejowskie gdy facet przyjmuje naziwsko żony.... mówcie co chcecie, ale żaden szanujący się facet tego nie zrobi, a jak zrobi to..... ciota z niego

Gość dupelelek
maniera nie maniera dzieki:) nawet sama nie sadzilam, ze pojdzie tak gladko. on sie nawet ucieszyl, powiedzial, ze marne widzial szanse w przkonaniu mnie do swojego punktu widzeniai dobrze, ze przedstawilam inna opcje. nawet nie dyskutowalismy ja zapytalam a on powiedzial, ze pewnie, nie ma problemu dopoki nosic bedziemy to samo nazwisko

Gość sdfgsdfgfdsh
O to właśnie chodzi. Ja będąc z kimś w związku nie jestem jego własnością, tak samo on nie jest własnością moją. I nie jesteśmy jednością, a partnerstwem. Dwie indywidualności, mające prawo do samodzielnych decyzji o sobie. Ciężko zrozumieć? Nic w tym nie ma feministycznego.

Gość cccccccccccccccccccccccccc
ciepłe kluchy z tego twojego mena

Gość ---O_O---
jakbyscie chcieli wiedziec to wlasnie patrze na akt slubu i przypominam sobie ze to, jakie nazwisko bedzie wpisane jako nazwisko dziecka jest do ustalenia tak samo jak to, jakie nazwisko bedzie nosila zona a sa rozne przypadki - znam dwie pary jedna jest malzenstwem, jedna nie - dzieci maja podwojne nazwisko

Gość dupelelek
a tam dla mnie to nie jest gejowskie. skoro tak mu zalezy na wspolnym nazwisku i nie widzi w tym problemu to jak dla mnie ok.

Gość ---O_O---
i nie chodzi o szowinizm ani o feminizm chodzi o to ze kobieta i mezczyzna maja ROWNE PRAWA!

Gość bardzo fajnie ze sie zgodził
widac mozna rozwiazywac problemy bez stawiania wszystkiego na ostrzu noza i unoszenia się zle pojętym honorem :) zresztą twoje wypowiedzi wbrew temu co dziewczyny piszą też były stonowane, nie sprawiały wrażania "do upadłego bede walczyc o swoje, chocbysmy mieli sie rozstac" pozdrowienia dla narzeczonego i duzo szczescia zycze :)

Gość dupelelek
nie no jasne nie bylby cieplymi kluchami gdyby zarzadal ode mnie zmiany nazwiska:D jemu nie robi roznicy jakie bedzie mial nazwisko

Gość vcxvxcvxcv
Ja myślę że Twój facet tak bardzo pragnie stworzyć rodzinę pod wspólnym nazwiskiem, że uległ i zgodził się na zmiane nazwiska. Tak naprawdę dla każdego mężczyzny jest to poniżające. Ale... przecież zachowasz swoją indywidualność, jupi!!!! On jest nieważny, ważne że Ty jasno okreslisz że nie jesteś jego właśnością! Hura!