Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewelus22

Pytanie do polonistów-tylko i wyłącznie

Polecane posty

Witam.Mam do napisania pracę na następujący temat-Analiza dowolnego dialogu-uwzględnić fonetykę,warstwę leksykalną z frazeologią,gramatykę,strukturę i spójność tekstu:O Nic mi to nie mówi a zwłaszcza ta analiza fonetyczna:O jak ktoś jest w stanie mi pomóc to będę wdzięczna.Jestem na 3 roku

Chętnie bym pomogła ale dyskryminacja "tylko dla polonistów" Nie jestem taka ohraniczona jak ty i chodź chodzę do klasy drugiej wiem o co kaman. To proste, wczytaj sie

Gość Fanka dodouni zajebiste orto

jestes na 3 roku i nie wiesz co to analiza fonetyczna?? no nie kompromituj się :O teraz to już chyba każdego przyjmują na studia, z takim poziomem wiedzy kariery ci nie wróżę a skoro tylko dla polonistów to ci nie pomogę, zresztą radź sobie sama, my studia już skończyliśmy :)

Gość kobiety ktore tu pisza
stracily cnote w wieku 16 lat

ok,poprawiam się- proszę o pomoc kogokolwiek.Temat prawie rozgryzłam,ale z tą fonetyką do końca nie... Nie wiem co ma moja cnota do tematu pomaranczo

Gość błagam geniuszu
jesteś na trzecim roku i nie wiesz, na czym bedzie polegała warstwa fonetyczna? przecież fonetykę robi się na pierwszym roku. to piwerszy dział gramatyki. skoro nie wiesz jak poradzić sobie z fonetyką, to jak poradzisz sobie z resztą.?? tu chodzi o te wszystkie ubezdźwięcznienia i inne pierdoły. musisz stwierdzić, czy kobieta mówi poprawnie fonetycznie czy sepleni.

Gość teżżż
proszę o pomoc, zaczęłam studia na kierunku dziennikarstwo, jestem na pierwszym roku, wykładowca zadał nam do napisania felieton na temat warto lub nie warto doskonalić język:(masakra mamy użyć wiele środków leksykalnych i później jewyjaśnić. Nic z tego nie rozumiem, w sumie nikt nie wie jak to napisać, może ktoś wie jak mam to zrobić?byłabym wdzięczna, facet nic nie wyjaśnił i takie coś zadał:(masakra

Gość jestem po polibudzie ale
jesli nie rozumiesz pojec to sprawdz w googlach, choc to sa okreslenia znane wszystkim ze szkoły. Chyba wiesz, co to jest fonetyka i analiza... Ręce mi opadły.

Nie pamiętam juz pawie nic z pierwszego roku a notatki zgubiam z gramatyki opisowej:P teżżż- o ile dobrze zrozumiałam to masz w pracy zawrzeć neologizmy, makaronizmy, archaizmy, dialektyzmy, regionalizmy, profesjonalizmy, żargony, wulgaryzmy, prozaizmy, synonimy, homonimy, zapożyczenia.I każdy z nich wyjaśniać.Felietony są fajne do napisania bo to nie tekst naukowy tylko luźna forma.Trzymam kciuki:)

dobra dzięki za pomoc,faktycznie to banalne. Kolejne pytanie-na co dzień dbacie o język czy nie przywiązujecie do tego uwagi?A jak z wulgaryzmami?

Gość dbam na codzień o jezyk mój
i moich dzieci, wyniosłam to z domu, wulgaryzmów unikam.

Gość teżżż
dziękuję, tylko że ja i tak nic nie rozumiem, nawet nie wyjaśnił nam, ja nie mam pojęcia jak napisać felieton, i teraz rozumiem że mam zawrzeć te wszystkie zwroty leksykalne, hmm tylko jak ja mam je wyjaśnić, czy mogę poprosić jakiś przykład o ile to nie problem,chętnie bym pomogła Tobie, lecz niestety nie wiem o co chodzi w Twoim temacie:(ale życzę powodzenia, i by ktoś umiał Tobie pomóc:)

Gość naród anaalfabetów
jak tworzysz dialog to pamietaj o wstawieniu dużo przerywników w postaci kurwa pierdolić itp żeby oddać menatlnosc polaczków pozdro

teżżż- ja zrobiłabym to tak: np jak używasz archaizmu typu niewiasta to w nawiasie napisz że chodzi o staropolską nazwę kobiety i rób tak za każdym razem jak wprowadzasz jakiś środek leksykalny. Co do felietonu- poczytaj te na o2 co prawda nie są najwyzszego lotu,ale właśnie o taką formę mniej więcej chodzi. Ewentualnie na początku wygoogluj słowo felieton-pewnie dużo wyskoczy

a gwarą ktoś mówi? jeśli tak to jaką i poproszę o jakieś małe przykłady:P

Gość moja stara muwni nie glendz

Gość proste jak drut
idź pod budkę z piwem i zapisuj

Gość teżżż
dziękuję, masakra, tak właśnie zrobię, jej mam nadzieję że Tobie ktoś pomoże bo jak widzę to tylko ludzie potrafią krytykować:(powodzenia, nie wiem czy dam radę napisać ten felieton ale mnie to przeraża:(