Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koalka20

Antykoncepcje stosujecie z wygody czy z potrzeby...??

Polecane posty

Gość koalka20

Tez mam zamiar brac tabletki ale tylko dlatego zeby wyregulowac miesiaczke. Sam ginekolog mi zaproponował. A jak kolezance powiedziałam ze byc moze bede je brala to... zaczela mi gadac ze to nie morlane i ze zdrowie sobie zniszcze... Wiec o co chodzi? :/

Gość ja powinnam brać
z powodu pco, ale nie biorę, szukam lekarza, który zaproponuje mi inną formę leczenia bo szkoda mi zdrowia. Tabletki cyklu ci nie wyregulują, bo one mogą go tylko zatrzymać a nie regulować.

Gość koalka20
NO wlasnie lekarz pytal sie mnie czy stsosuje jakas anty... powiedziałam ze nie To odpowiedzial mi zeby chlop sie bral za robienie dzieci, albo antykoncepcja albo inny spsosb. No nie powiem anty.. byla by dla mnie odpowiednia bo z facetem faktycznie nie stosujemy zadnej antykoncepcji

Gość ja powinnam brać
tzn też masz jakieś problemy zdrowotne i z tego powodu przepisał ci tabletki? Pco ?

antykoncepcję z reguły stosuje się z potrzeby - nieposiadania obecnie dzieci. co to znaczy ze "z wygody"? "z facetem faktycznie nie stosujemy zadnej antykoncepcji " z wygody czy z potrzeby?...

Gość ja powinnam brać
To chyba znaczy, że jest wiele innych metod zapobiegania ciąży ale są one mniej wygodne w użyciu, wymagają więcej zachodu a tabletki są wygodne pod względem stosowania. Co nie znaczy, że są lepsze bo z drugiej strony nie są obojętne dla zdrowia.

Gość ja powinnam brać
jeśli stosuje się je prawidłowo to mają skuteczność bardzo podobną do tabletek

no bynajmniej, bynajmniej. prezerwatywa jest mega skuteczna - dopóki nie pęknie. globulki - trzeba bardzo pilnowac czasu rozpoczęcia i zakończenia współżycia. średnio to przyjemne. nie mówiąc o tym ze uczulenia sa bardzo częste. metody naturalne - skuteczne do pierwszego zaburzenia cyklu, co sie kazdej kobeicie moze przytrafic. przerywany - to zadna antykoncepcja. a piguły działają pratycznie zawsze. trzeba się bardzo postarac zeby nie zadziałały. wiec cóż. wygrywają w przedbiegach.

Gość koalka20
Chciałam sie poprostu kogos poradzic bo nikt wmoim srodowisku (19-20latek) nie bierze pigulek (no procz jednej kolezanki ale ona to z koniecznosci bo podczas miesiaczek to az mdleje i wymiotuje :/) Ale branie tych pigulek (czy tam nawet plastrow) wyregulowaloby cykle w jakis sposob?

Gość cykli by nie wyregulowało
bo w ogóle byś ich nie miała. Tabletki zatrzymują owulację, nie ma miesiączek, są tylko krwawienia z odstawienia.

Gość ja powinnam brać
Metody naturalne (tylko oczywiście nie kalendarzyk) prawidłowo stosowane są bardzo skuteczne i wcale nie trzeba mieć regularnych cykli. Można do tego stosować prezerwatywę. Jest to mniej wygodne niż tabletki, ale też nie wpływa negatywnie na organizm kobiety.

Gość koalka20
A wogole jest snes robienia cos z nieregularnymi cyklami?? Kolezanka mi mowila ze jest duzo kobiet ktore maja nieregularne i jakos zyja z tym...

Gość bojabojaboja
Bo o intymnych rzeczach najlepiej rozmawiać z kimś zaufanym, a nie koleżankami, które mają zero świadomości tego jak to wszystko działa i wymyślają jakieś herezje:/ Znam dziewczyny, które wyregulowały sobie cykl pigułkami. Więc to działa. Czy w każdym przypadku? Tego nie wiem. Wiem, że one odstawiły po kilku cyklach pigułki i są zadowolone, bo mają skąpsze o wiele miesiączki teraz, no i mniej bolesne. Generalnie hormony w pigułkach to spora ingerencja w działanie organizmu i może się różnie skończyć. Czasem źle(skutki uboczne). Dlatego jeśli nie ma potrzeby ich brania tak na prawdę, to lepiej z nich zrezygnować.