Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania_amira

Krzywa cukrowa - interpretacja wyników - pomóżcie!

Polecane posty

Gość ania_amira

Robiłam sobie dzisiaj krzywą cukrową (75g). Oto moje wyniki: Na czczo: 80 mg/dl po 1h: 126 mg/dl po 2h: 135 mg/dl Co sądzicie o tych wynikach? Jakie są normy? Szukałam norm w internecie, ale tam są podane normy w innych jednostkach (niestety nie potrafię ich zamieniać). Trochę niepokoję się wynikiem po 2 godzinach, po powinien być raczej niższy od tego po godzinie? Może to przyczyna tego, iż do pierwszego pobrania krwi było mi strasznie niedobrze, było mi słabo, a po tym pobraniu czułam się już lepiej, już mnie nie mdliło i może mi się więcej tego cukru wchłonęło niż przeleżało w żołądku :D. Proszę pomóżcie!!! :(:(:(

Gość ania_amira
Naprawdę nikt nie potrafi mi pomóc? Nie robiłyście nigdy takich badań? Jakie miałyście wyniki i czy były dobre?

niby wyniki masz w normie bo norma jest po godzinie do 180 a po dwoch do 140... ale to zalezy bo np. w roznych rejonach Polski sa rozne normy stosowane-normy ktore ja podalam sa dla warszawy... w zasadzie jest wszystko wpozadku ale i tak zapytaj lekarza na wizycie jak cie to niepokoi...

aha ja nie mialam robionego obciazenia 75g glukozy bo po obciazeniu 50g glukozy wynik mialam powyzej 200 wiec juz nie bylo potrzeby bo od razu bylo wiadomo ze to cukrzyca ciezarnych...

Gość anebelkla
po 2 h wynik powinien być niższy niż po 1h teoretycznie ale moze po prostu masz wolne wchłanianie glukozy. tak czy inaczej wyniki w normie choc lekarza moze zaniepokoic 135 po 2h....

Gość ania_amira
To jest w sumie moje badanie powtórkowe, bo pierwsze robiłam tydzień temu. Niestety pięć minut przed pierwszym pobraniem zwróciłam glukozę, a wyniki były takie: na czczo: 81 mg/dl po 1h: 136 mg/dl po 2h: 76 mg/dl Także nie wiem :P

Gość ania_amira
Hm?