Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze

oszukuja nas

Polecane posty

Gość prosze

Pracuje w koreanskiej firmie od kwietnia 2009. Należy mi się 20 dni urlopu za ten rok. Nie mogłam wybrac go w calości ponieważ zawsze była praca i kierownik nie chciała mi go dać. teraz dowiedzialam sie ze w grudniu na swieta bedzie postoj zakladu do ktoregos stycznia i oni chcą moj urlop wykorzystac mi na postojowe. Tak bylo wczesnie, ze zabierali nam urlopy gdy mieli postoj w lipcu. Wtedy nie weszla jeszcze ustawa, gdzie panstwo placi postojowe, chyba 50% i zaklad 50% . Ustawa przewiduje to dla ludzi ktorzy zarabiaja najnizsza krajowa. Ja wysta pilam z wnioskie o urlop aby mi go dali wczesniej bym mogla odpoczac a nie maja mi znowu zabrac na postojowe, wiec kierowniczka mi go nie chciala dac. Ludzie ktorzy nie maja urlopu bedą mieli zaplacone zgodnie z ustawą za postojowe a ci co maja urlopy zabiora nam urlopy wypoczynkowe. Jest na kilkanascie takich osob i bardzo czujemy sie pokrzywdzone. czy ktos z was mogłby mi wytlumaczyc czy mozna tak z nami postapic, a jeszcze nam mowia ze urlop musi byc wykorzystany do konca roku. Co mamy zrobic aby nam nie zabierali tego urlopu na to postojowe, albo niech nam za niego zaplaca a postojowe tak jak inni.jestem bardzo zdenerwowana, wiec napisalam bardzo chaotycznie.

Gość To pewnie eldzi

Gość prosze
No !

Gość jfh
A macie tam związki zawodowe? /ok...wa marzą mi się zz jak te we Francji/!!!!!!!!!!!!!

Gość prosze
nie nie mamy, jestesmy tylko narzedziami pracy, nie traktuja nas tam jak ludzi, nie wiem gdzie szukac pomocy a musze gdzies pracowac bo musze za cos zyc.dzis jestem bardzo zdenerwowana, bo tak cieżko pracujemy, ciągle normy podnoszą a teraz tak cha nasz oszukac z urlopami.

Gość prosze
nikt mi nic nie napisze na ten temat, a liczyłam na pomoc

Gość prosze
dodatkowo założyli nam generatorki prądotwórcze na plecy i każą nam dużo się ruszać także w domu by prąd wytwarzać dla firmy

Gość pieprzxone brudne leniwe
polaczki cieszcie ze wam ktros prace daje. jak bumelujecie , brudne szmaty polaczkowe okradacie firme to jak wszystko do upadlosci doprowadzicie

Gość amalletta
teraz grypa panuje, jak złapiesz grypę i weżmiesz L4 to urlop pozostanie nietknięty - do wybrania do końca marca przyszłego roku :classic_cool:

Gość amalletta
do 30 dni za L4 płaci pracodawca. Powinniście się wszyscy pochorować, niech se żółtki-cwaniaczki za dużo nie kombinują :D

Gość urlop trzeba wykorzystać
do końca kwietnia - tak było do teraz ale słyszałam, ze podobno od nowego roku jest zmiana i zaległy urlop będzie można wykorzystać do końca wrzesnia... a nie możesz po prostu NIE PISAĆ wniosku na czas kiedy bedzie to postojowe? I tak będą ci musieli dac wolne a do pójścia na urlop w tym czasie nikt cię nie zmusi...

Gość urlop trzeba wykorzystać
upp końca marca a nie kwietnia ;-)

Gość uzależniona i zlękniona
teraz nie moge isc na urlop bo beda dawac paczki swiateczne a po nowym roku dzielic mydlo i szampony - by mi przepadly

Gość prosze
witam, chcę napisac, że ja traktuję tą sprawę bardzo poważnie, już nie chodzi mi o ten urlop, tylko o prawa Polaka w koreanskiej firmie. jak rzad polski może zezowlic im na taką samowolkę, na takie znieważanie ludzi wlaśnie tu u nas w Polsce, nie miesci mi się to w glowie. tak bardzo chciałabym pomóc wszystkim pracownikom w tej firmie. Wiem najproście jest odejść ale Ci ludzie nie mają innych srodków do życia, ja nie umrę z głodu, bo mam rodzine. jednak są tacy co maja dzieci, małe dzieci i męża, ktory nie pracuje, lub pije. trudno tym ludziom znaleźć inne zrodło dochodu. Pracujemy w pocie czoła, ja wytrzymuje tylko dzięki mojej wielkiej determinacji, chcę poznac to srodowisko. Chcę zobaczyć na co nasze władze pozwalają, a co gorsze w tej firmie pracują Polacy na stanowiskach kierowniczych i sa brygadzistami i to właśnie oni traktują pracowników w sposób nieludzki, chyba można tak powiedzieć.

Gość prosze
tak , jeśli chodzi o urlop nie wypełnie wniosku o urlop na te dni postojowego, mam nadzieję, że ci pracownicy co też mają urlopy zrobię tak samo, już z nimi rozmawiałam.

Gość prawde mówiąć to nie wiele
możesz zrobić:O, bo takie mamy prawo że pracodawca zawsze sie wywinie ja mam podobnie bo w zakładzie w którym pracuje mamy dwa razy do roku przymusowe postojowe i zabieraja nam na to urlop, a zazwyczaj jest tak że potrzeba ok 25 dni urlopu, czyli kilka dni mi brakuje:O zostaje wziać urlop bezpłatny

Gość jak masz serceeeeeeeeeeee
Jak masz serce musisz miec twarda dupe, nie pakuj sie w to.

Gość prosze
Kropla wody drazy kamien, kropla krwi rany