Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takaconiewie

owulacja niska temperatura .Pytanie do specjalistek hellp.

Polecane posty

Gość takaconiewie

witam od tego miesiaca wziełam sie porzadnie za mierzenie temperatury ,przedtem obserwowałam sluz i tak troche w kratke temperature. i moj wykres przedstawia sie tak : 16.11-19.11 okres 20.11 36.3 21.11 36.3 22.11 36.3 23.11 36.3 23.11 36.3 24.11 36.3 25.11 36.3 26.11 36.3 27.11 36.3 28.11 36.9 po 'andrzejkach' duzo alkoholu mało snu :) 29.11 36.3 30.11 36.3 01.12 36.1 02.11 36.3 03.11 36.6 okres mam co jakies 29-33 dni ,ostatni to 29 dni. w tym miesiacy nie mialam sluzu płodnego ,byly niby szklisty ale tyle .przez chwile rozciagliwy ale biały. wczoraj bolalo mnie podbrzusze jak na owulacje . Miesiac temu owulacja byla (sluz plodny normalnie ,bol podbrzusza i mialam podwyzszona temp.) .Teraz bylam przekonana ,ze to cykl bezowulacyjny (brak sluzu) a dzis mam podwyzszona temp .wiec pytanie do specjalistek ,czy moglo dojsc do owulacji ?

Gość takaconiewie
a dodam ,ze mierze rano przed wstaniem z lozka miedzy 7.30-8.00 raz zdarzylo sie o 8.30 ,ale ten brak sluzu mnie martwi i niska temp. mialam zamair od nastepnego cyklu ,kontrolowac jego przebieg ,ale swieta wypadaja i chyba dopiero w styczniu zaczne. przedtem po odstawieniu plastrow mialam cyrki hormonalne ale od sierpnia sie uspokoilo i wrocil sluz plodny i okres sie wyregulowal .

3,11 masz skok temperatury więc wchodzisz w fazę lutealną, zobaczysz czy utrzyma się jutro:)

Gość takaconiewie
mam nadzieje ,ze sie utrzyma :) ale ginekolog i badania sa nieuniknione :) trzeba porzadek zrobic :P 4dc estradiol i Lh a 7 dni po owulacji progesteron ?

Przy prawidłowym poziomie progesteronu tempka powinna być kilka (albo chociaż dwie kreski) wyższa nież przed owulacją. Obserwowany skok mógłby świadczyć jedynie o tym że owulacja się odbyła gdyby tak podwyższona temperatura utrzymywała się aż do okresu albo spadła niedługo przed okresem. Może być też tak że owulacja nastąpiła ale dalsza temperatura nie gwarantuje na przykład prawidłowej implantacji i zagnieżdżenia (w przypadku planowania ciąży) więc dobrze było by zbadać ten progesteron i LH. Podany wykres świadczy raczej o braku owulacji ale żeby wiedzieć napewno kobietki robią monitoring.

Jeśli temp. się utrzyma, to będzie to znakiem owulacji. Ja ze swojej strony mam jedną uwagę - zaleca się mierzenie temp. do 7.30h, bo późniejsze pomiary mogą być już zaburzone. Nie powinno być też więcej jak 25-30 min. różnicy między poszczególnymi pomiarami w cyklu.

Ważne żeby mierzyć rano przed wstaniem z łóżka, codziennie i zawsze o tej samej porze. Nawet gdybyś mierzyła o 8.00 rano ale regularnie to obraz jaki dadzą ci te pomiary będzie miarodajny nawet jeżeli o wcześniejszej porze "wyciągnęło" by o kreskę więcej. Ważna jest obserwacja różnicy pomiędzy temperaturami poszczególnych dni. Tak wytłumaczył mi to ginekolog. Ważne żeby zawsze o tej samej porze i najlepiej jeszcze rano w łóżeczku:)

"najlepiej jeszcze rano w łóżeczku" - to akurat są 2 niezbędne warunki by pomiar był miarodajny i niezakłócony np. jakimiś czynnościami. Tak samo jak to, że pomiar wykonuje się co najmniej po 3h snu (więc nie ma co wpadać w panikę jak się ktoś na chwilę w nocy obudził :) )

Gość takaconiewie
dziękuje za odpowiedz :) mam nadzieje ze ona sie utrzyma hmmm badania robilam po odstawieniu plastrow 6 miesiecy temu ,no i progesteron mialam wtedy w sumie niski a LH bylo idealne...ale to juz troche temu bylo ,teraz zrobie i progesteron i LH za jakies 7 dni .niby temperatura skoczyla o 0.3 ,zobaczymy .narazie nie planuje ciazy ale wolabym miec ta owulacje normalnie bez problemow tak jak wiekszosc z nas :) A temperature mierzylam praktycznie zawsze do 7.30 z 2 razy o 8 i raz wlasnie o 8.30 zawsze przed wstaniem z lozka :)

Gość takaconiewie
Moje drogie Panie ,niestety temperatura dzis 36.4 ;/ ...czyli po ptokach , ogolem temperature ciala mam 36,1...zastanawiam sie czy moja niedowaga moze miec wpływ na hormony ? przy wzroscie 163 waze 46.5 kg