Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammamama martynkiiiiiiii1903

Jak wyliczyc dochod do rodzinnego?Bardzo wazne!

Polecane posty

Ale jak to jest z tym dochodem utraconym? Jak to sie liczy? Ja samotnie wychowuje dziecko.Corcia ma 8,5 miesiaca.Od kwietnia mam zasadzone alimenty- 300zł.W 2008 roku mialam dochod 20 tys.zł z czego ok.13 tys. z umowy o prace a 7 yts. renta rodzinna. Zlozylam podanie o rodzinne i wychowawwczy i czy dostane czy przekorcze dochod? Na wychowawczym jestem od 15.09.2009. Niech ktos mi pomoze? Czy jak wylicza sie dochod do rodzinnego odrazu odliczaja ten dochod za prace? Czekam na decyzje z mopsu.Jesli nie dostane bede zmuszona isc do pracy ale niewiem gdzie.Kto zajmie sie dzieckiem , bo nie mam rodziny ktora zajelaby sie corka a i zlobka dla małych dzieci nie ma.Tylko dla dzieci od 18 miesiaca zycia.

Gość azsxdcfvnm.

Moim zdaniem nie otrzymasz zasiłków,bo masz duzy dochod-przekraczasz 504zl na osobe-czyli 1008zl miesiecznie na Was dwie:((alimentów nie nalicza skarbówka do dochodu,bo jest nieopodatkowany-Ty nie musisz sama niczego wyliczac,bo musisz zaniesc z US dochody z 2008 ROKU

Gość Torunianka w berecie
Dochód za rok ubiegły musiałaś wykazać, ale on jest traktowany jako utracony więc nie masz się o co martwić. Jeśli chodzi o rentę rodzinną to nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale mąż mojej koleżanki zginął w wypadku jak ona była w ciąży. Mała ma rentę po ojcu i też trzeba ją wykazać podczas starania sie o rodzinne, ale nie biorą tego pod uwagę wyliczając dochód

Ale mowi sie o dochodzie utraconym.To kiedy oni go odliczaja. Odrazu przy wyliczeniu rodzinnego czy kiedy?

jJa 1, 5 miesiaca temu zlozylam dokumenty do mopsu. I czekam na decyzje. Niewiem co bedzie jak nie dostane kasy.To prawie 500zl i dalybysmy sobie z mała rade. To jest dla mnie chore ze czlowiek pracuje tyle lat urodzi dziecko i nawet wychowawczego nie ma. Jak to zroumiec isc do pracy ale moze tak otworzyli by złobki dla dzieci tak jak kiedys bylo za moich czasow. Ja mialam niecaly rok jak chodzilam do zlobka a rodzice do pracy.A teraz zeby w sciane.

Gość qasdfghjkml.

moim zdaniem teraz nie powinnas sie tym martwic,bo w MOPS i tak licza dochody za 2008 rok.Dopiero w 2010 roku jak skonczy sie okres zasiłkowy(o ile dostaniesz)to za 2009 beda Ci potrzebne dochody-to wylicza skarbówka składasz przeciez rozliczenie roczne PIT

Gość magda-świadczenia rodzinne
Napisz jaki masz wykazany PRZYCHÓD, DOCHÓD, SKŁADKI SPOLECZNE, SKLADKI ZDROWOTNE I PODATEK na zaświadczeniu z US to Ci wyliczę;) Na oko to wiesz, chłop w szpitalu umarł ;)

Gość magda-swiadczenia rodzinne
PS :Dochód a pracy w 2008 traktuję sie jako utracony bo na dzien składania wniosku przebywasz na urlopie wychowawczym... Renta się liczy + alimenty;)

Dochod za 2008 rok. Z umowy o prace: Przychod-12554.63 dochod- 11664,63 Ubez.Spoleczne-1165,32 Zdrowotne-644,20 POdatek-( pobrane zaliczki i odprowadzone)-1350zł 2 dochod- renta rodzinna Dochod( przychod)- 8059.54 Zdrowotne- 614,18 Podatek- 328zł Prosze o wyliczenie Dziecko urodzilam pod koniec marca.Do 5 sierpnia macierzyski, potem urlop zalegly. Od 18.wrzesnia na wychowawczym. Renty juz nie mam.

Alimenty mam od marca.I je sie tez liczy.

ale z tego co wiem,to alimenty są w MOPS wpisywane do tableke,ale nie mozna ich doliczac do dochodu,bo sa nieopodatkowane-tak miala moja sąsiadka.

Gość magda-świadczenia rodzinnee
Jak już pisałam wczesniej, jestes na urlopie wychowawczym czyli nie liczy sie dochodu z pracy czyli=0... jezeli renty juz nie masz to tez sie nie liczy tylko musisz miec jakis dokument potwierdzajacy ze juz nie pobierasz tej renty czyli równiez=0... wiec w takim przypadku liczysz tylko alimenty czyli 300 zł / 2 osoby=150 zł...i to jest twoj dochod na osobe... :) Tylko musisz dostarczyc wyrok alimentacyjny... Tak więc spokojnie mozesz skladac wniosek;)

Alimenty liczą sie do dochodu...wpisuje sie je w specjalnym załaczniku jako dochod nieopodatkowany ! :) Nieopodatkowant to nie znaczy ze sie nie wlicza :)

Chore czy nie ale tak jest....tak samo jak np wnioskodawca płaci alimenty na dziecko z pierwszego małeżenstwa, zwiazku ... to tez sie te alimenty placone na rzecz innych odlicza od dochodu miesiecznego ...

pani w mopsie powiedziala mi z jesli jestem na wuchow. od polowa wrzesnia to odlicza mi tylko dochod z pracy tylko za okres od polowy wrzenia do grudnia 2009.A za reszte biora pod uwage. dokumenty zlozylam w plowie pazdziernika.i czekam

czy to znaczy,ze jli bym miala parnrea lub meza płacącego alimenty na dziecko z pierwszego małżenstwa lub związku to mozna je odliczyc??

Jak można zrobić częściową utratę ?? Kompletna bzdura! Muszą Ci utracić cały... mamunia31- jak najbardziej tylko tez musisz okazać wyrok i jakis dowód, że partner faktycznie płaci te alimenty.

tzn mnie to nie dotyczy,ale mam kolezanki w takich związkach,gdzie sa dzieci z z poprzedniego małżenstwa i ich partnerzy płacą-czasem dosc duuuze pieniadze.

magda-świadczenia rodzinnee>> TO JA ZASTANAWIAM SIĘ NA JAKIEJ PODSTAWIE JA OTRZYMAŁAM [RODZINNE, ALIMENTY NA STARSZĄ CÓRKĘ, WYCHOWAWCZY], bo skoro twierdzisz że alimenty liczą się do dochodu to ja z moimi świadczeniami i dochodem partnera mocno przekraczam próg 504zł na osobę. Gospodarstwo mamy 4 osobowe a dochód wychodzi 2600zł łącznie bez moich świadczeń 1600zł. Nawet tak na logikę: jeśli zabrali by mi świadczenia z powodu przekroczenia dochodu na osobę, to automatycznie mój dochód spada do 1600 podzielić to na 4 osoby co daje 400zł na osobę, czyli po zabraniu świadczeń ponownie nabywam do nich prawo. Przecież to nie tylko chore ale i nielogiczne

Czyli można je odliczyć... Widzisz tak to jest jak w MOPSIE siedzą nadete Panie , które nie pomogą, nie poinformują... a niektore w ogole nie znaja ustawy ;/

a co jesli nie ma wyroku i kwotę alimentów ex sobie ustalili bez sądu?wtedy chyba tylko potwierdzenia wpłat?

czyli odlicza dochod z pracy i zostanie tylko renta + alimenty jak cos to z moich wyliczen wynika ze dostaniemy.

do cicha obsertwaorka - nie mam pojęcia dlaczego nie policzyły Ci alimentów... to już nie jest mój ani tym bardziej Twoj problem...a jak przyjedzie kontrola to te Panie dostna po tyłku... Wszystkie niopodatkowane dochody licza sie...nawet stypendium jesli dziecko otrzymuje w szkole z tym, ze to musi być stypnedium pobierane przez cały rok szkolny...s takie uznaniowe, sportowe...czyli jednorazowe sie nie wlicza

Gość magda-świadczenia rodzinee
Nie wytrzymam zaraz... przeciez piszę Ci kobieto, że jeżeli nie pobierasz już renty to tez Ci jej nie doliczą tylko musisz udowodnic jakims papierem, decyzją z ZUSU, KRUSU czy czegokolwiek ze juz tej renty nie amsz !