Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezrobotnaszukajaca

Wpisać do CV pracę bez umowy na czarno?

Polecane posty

Gość bezrobotnaszukajaca

Chcę starać się o pracę "państwową", skompletowałam już dokumenty i tu pojawia się problem- świadectwa pracy. Do tej pory miałam 3 prace- 1 umowa o pracę, 1 umowa zlecenie i 1 bez umowy. Tam, gdzie była umowa o pracę, nie ma problemu, mam świadectwo pracy. 1. Umowa zlecenie- mam tylko 2 rachunki (umowy) bo pracowałam krótko- to też zalicza się jako "świadectwo pracy"? 2. No i najgorsze- praca bez umowy. Skoro nie mam świadectwa pracy to nie wpisywać tej pracy w CV?

Gość rambarbarka
No jeśli nie masz "papierów" to lepiej nie wpisywać.

Gość bezrobotnaszukajaca
ok. a co z umową- zlecenie? w ogłoszeniu napisali żeby dołączyć świadectwa pracy a ja nie mam świadectwa pracy tylko rachunki ;/

Gość rambarbarka
A i z tego co wiem to jak pracujesz na umowie zlecenia to nie trzeba świadectwa pracy. Czyli możesz wpisać, ale nie musisz niczego udowadniać gdyby pytali.

Gość bezrobotnaszukajaca
aha dzięki wielkie :-) jakby ktoś miał coś do dodania to czekam na uwagi :)

1. miast świadectwa za um. zlecenie załącz te rachunki lub kopie tej umowy 2. to prawda - tylko umowa o pracę ma świadectwo bo zlecenie nie jest stosunkiem pracy tylko umową cywilno-prawną 3. nie przyznawaj się na piśmie do czegoś czego nie mozesz udowodnic tym bardziej że było na czrno a starasz sie o posade panstwową powodzenia

Gość a gdyby to była normlna firma
A co w przyp. zwykłej firmy , nie państwowej. Mówi się, że w CV nalezy wpisac kazde najmniejsze dośw., ktore moze pomoc w zdobyciu posady, ale wiadomo, ze duzo ludzi zaczyna takie dosw. bez umowy.

" Mówi się, że w CV nalezy wpisac kazde najmniejsze dośw." ---> ale takie które mozesz jakoś udowodnic , ja bym na pismie się nie przyznawał do pracy na czarno co najwyzej może ... napomknął podczas rozm. kwalif. - a i tak mogliby mi nie uwierzyc

Gość fikushna
No właśnie, jak aplikujesz do państwowej firmy to wpisuj tylko taką pracę, którą możesz udowodnić. Z doświadczenia wiem, że w państwowych urzędach częściej to weryfikują. Jak masz nawet tylko te rachunki, no to oczywiście je dołącz, a w CV obok stanowiska pracy wpisz, że to była umowa zlecenie.

Gość fikushna
Jeszcze dodam że pracowałam kiedyś pół roku na umowie zlecenie i nie miałam na to żadnego dokumentu. Mimo to wpisałam to w CV.