Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapominalskaaaa

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

Gość zapominalskaaaa

Mam mały problem. jestem w drugim dniu 3 tygodnia przyjmowania tabsów i akurat dzisiaj zapomniałam wziąć tabletki! od czasu kiedy miałam wziąć minęło niestety 13 godzin więc ponad 12. Zdecydowałam się wziąć ją i wiem, że trzeba wtedy zacząć drugi blister bez 7-dniowej przerwy, ale mimo to nurtuje mnie pytanie : Kiedy tabletki znowu zaczynają działać znowu na tyle, żeby nie używać dodatkowego zabezpieczenia? do końca tego pierwszego blistra czy drugiego?

Gość zapominalskaaaa
proooooszę..

Gość tanmaka
ja biorę yasmin i tak piszą Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (może oznaczać to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu przyjmowania tabletek z aktualnego opakowania, czyli bez stosowania 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia powinno wystąpić po dokończeniu drugiego opakowania. Jeżeli krwawienie z odstawienia nie wystąpi po ukończeniu drugiego opakowania, przed rozpoczęciem następnego należy skontaktować się z lekarzem. W dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie. Jeżeli pominięto 1 lub więcej tabletek w pierwszym tygodniu stosowania a jednocześnie w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki lub tabletek utrzymywano stosunki seksualne, jest możliwe zajście w tym czasie w ciążę. Należy niezwłocznie zwrócić się do lekarza po radę.

Gość zapominalskaaaa
a można zrobić tą 7-dniową przerwę normalnie ? Bo gdzieś czytałam że jeśli się spóźniło wziąć tą tabletke tak 'z marginesem błędu' tych 12 godzin to nie trzeba od razu zaprzestać przerwy. Ja wzięłam po dokładnie 13 godzinach od momentu kiedy miałam wziąć. Co o tym myślicie?