Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pola___

Do plastyków lub rysujących ołówkiem!

Polecane posty

Gość pola___

hej! mam problem...rysuje portrety i na jednym postać ma czarny plaszcz,i chodzi o to ze jego powierzchnia wyszla mi bardzo nie rowno olowkiem...zastanawiam sie jak to zrobic,jak poprawic zeby bylo ladnie?są poprostu takei mazy...i brzydko to wygląda...myslalam o węglu,ale troche boje sie go użyc...poradzicie?

Gość pola___
up

spróbuj rozetrzeć palcem, będzie fajnie wycieniowane. Węgla nie nakładaj na ołówek, bo efekt będzie tragiczny :( Po prostu węgiel nie będzie się "trzymał"...

Gość pola___
rozcierałam palcem...:(i są mazy...nie wiem...mysle zeby to poprostu wygumować i jeszcze raz pociagnąc olowkiem...na zdjęciu ten plaszcz jest bez zadnych cieni...jest caly czarny,nie ma swiatel ani nic...

Gość pola___
up

Ale przecież portret rysowany ołówkiem to nie fotografia... dlaczego ma wyglądać dokładnie jak na zdjęciu? Zresztą wg. mnie w portretowaniu nie jest istotne ubranie lecz osoba portretowana... Możesz spróbować gumowania, ale wtedy już papier będzie miał nierówną powierzchnię i znów nie nałożysz koloru właściwie.

Gość pola___
hmm...pewnie masz racje...no nic juz chyba nie zrobie...sprubuje bardziej roztrzec palcami...i niech zostanie...

Gość pola___
a jeszcze jedno pytanie! czym podpisujesz rysunek olowkiem?olowkiem?czy czarnym flamastrem?wiem ze takei zwykle czarne flamastry zielenieją po jakims czasie na papierze,i potem brzydko to wygląda...

Gość jtdytdjhgt
mozesz wegiel nałozyc na ołowek, a powiedz mi jescze o c pytasz bo jakos nie zrozumiałam.

Gość jtdytdjhgt
mozesz łaczyc ołowki np h b1 b2 a nie uzywaz tylko jednego

Gość jtdytdjhgt
na koncu mozesz wszystko opbrawic miekim ołowikiem kontury itp. bedzie fajny efekt

możesz rozetrzeć, potem nałożyć znów ołówkiem, ale dość delikatnie i trzymając ołówek prawie leżąco (mam nadzieję, że wiesz o co chodzi), znów rozetrzeć, znów nałożyć ... może efekt będzie lepszy... a jeśli nie będzie to wychodziło dobrze to po prostu zostaw tak jak jest. Nie zawsze musi wychodzić idealnie, prawda? :)

podpisuję zazwyczaj tuszem, ale jeśli nie mam akurat to dobry cienkopis w ostateczności... a jeśli tylko tak dla znajomych lub dla siebie to nawet ołówkiem jest dobrze :)

Gość pola___
do tego pomaranczowego wyzej---> nie o taki efekt mi chodzi... tak zrobie!do czarnego nicka!

Tuszem kreślarskim oczywiście :D:D:D ( gdyby ktoś nie znał innego tuszu niż ten do rzęs :):) )

Gość Cienko_ja
Z tego, co ja wiem o ołówku i rysowaniu ołówkiem to zbrodnią jest rozcierać ołówek (rozciera się węgiel i pastele), Może spróbuj kupić sobie miększy ołówek taki B6-B8, te miększe dają głębsza czerń. I rada dla całej reszty ołówek czy wegiel czy cokolwiek innego po skończeniu pryska się fiksatywą.