Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pati86_23

Jakie macie wady wzroku i jakie wartości?

Polecane posty

Gość Pati86_23

Ja któtkowzrocznosć z odwarstwiajacą sie siatkówka -12 i -12,5 dioptrii

Gość jestem krótkowidzem i mam
-10,5

Gość Ziomek ze Złotopolic
Nie mam wady wzroku więc pasztsty nie mają co startowac do mnie :P

Gość Pati86_23
czemu paszztety, ja mam poważna wade i nosze szkla kontaktowe wiec nic nie widać , pozatym okulary nie szpeca czasem nawet urody dodaja

Gość full metal panic
-4, teraz to już pewnie -10, bo u okulisty ze dwa lata nie byłam, a w obecnych okularach to ja chuj widzę :o

Gość Pati86_23
nie ma nikogo kto by mial wiecej niż ja? napiszcie jeszcze jakie macie wady nabyte czy wrodzone? i w wyniku czego nabyte tak z cviekawosci... bo ja mam nabytą od zbyt szybkiego wzrostu w okresie dziecinstwa i dojrzewania i glaki ocznie nie nadazaly, do tego mi dochodzi cisnie nie wysokie w alcie i odwarstwianie sitkowki... mam 23 lata a wade od 5 roku zycia

Gość no a jakze
no ja ma - 1 i -1,5 L czyli jeszcze wszystko przede mna czasami zazdroszcze tym co widza dobrze ja sciagne okulary to nie poznaje ludzi z daleka ach w zimie to mi lornetki zaparuja okropne

Gość Pati86_23
ja bym bardzo chiala miec tak z -6 lub -5 to nie jest jeszcze az tak ograniczajace...

Gość blu blu
jak nosisz soczewki to w czym problem? a jak ci wada bardzo przeszkadza to zrob operacje i po klopocie :)

Gość Pati86_23
narazie nie moge bo do lasera trzeba przydtopowac wade by nie poglebiala sie przynajminej przez rok, trzeba miec min 25 lat - ja ma 23 :/ i jest to cholernie drogie zwlaszcza ze nie mieszkam w polsce a ubezpieczneie nie zwraca kosztow zabiegu

Gość blu blu
moj chlopak robil w tym roku a ma 24 lata wiec mozna przd 25 rokiem zycia. wiem ze to drogie ale mysle ze bylabys bardzo zadowolona. Pomysl - zero wady, zero problemow. Sama mam wade wzroku choc niewielka bo -1,75 ale i tak jak nie mam ani soczewek ani okularow to mruże ślipia bo nic nie widze:P a to troche meczace.. a jak jest z twoja wada? stale sie poglebia?

ja mam -7 i -7.5 z ta operacja to cie zmartwie, nie tylko jest droga ( u mnie 3-3,5 tysiaca funtow) to jeszcze mozesz sie nie zalapac ze wzgledow zdrowotnych. ostatnio pytalam o to mojegookuliste i stwierdzil ze moge miec male szanse na ta operacje a jesli nawet ja przejde to prawdopodobnie nie zlikwiduje mi calkowicie tej wady. z tego co mi tlumaczyl operacja laserem polega na odklejaniu warst z jednej czesci oka co redukuje wade, jednak do tego trzeba miec ta warstwe gruba, zeby bylo co odklejac. ja mam dosyc cienka wiec mogliby mi np zmniejszyc wade o 3 dioptrie czyli zadna rewelacja. wspolczuje ci Pati, taka wada w takim wieku :( ja mam 28 lat i moj okulista pociesza mnie ze po 30stych urodzinach juz mi sie wada zatrzyma :)

Gość Pati86_23
wiesz ja nie musze miec 0,0 wiem ze nawet laserem nie zniweluje jej az tak, okulista mi mowil ze max do -5 - 6 jesli sie uda, a ja mieszkam we Francji a tu sa nawet takie ograniczenia ze lasika nie mozna robic powyżej 13 dioptrii tylko juz wszczepiac implanty w gałke ja jestem studentka, kasy brakuje ale bogu dzikeuje ze są soczewki... moze jak bedzie mnie stać to w Polce sobie zrobie implany lub lasik bo w Polce podobnoz jest dozwolony az do -16 dioptrii

Gość Pati86_23
a najlepsze jest to ze uslyszlam ostatnio od mojego fracuskiego okulisty ze kiedy bede rodzic to moge sie pomeczyc naturalnie a jak cos by sie dzilo to mni beda oczy ratowac w ostantiej chwili bo przeciez odklejajaca sie siatkowka to nic powaznego... planuje za rok dwa zajsc w ciaze, maz bardzo chce... a moj okulista w polsce mowi mi ze z marszu cesarka i to w 8 miesiacu bo 9 to moje oczy juz nie przetrzymaja ... wiec masz babo placek... bede musiala do kraju wrocic zeby dziecko urodzic i nie bac sie ze zostane kaleką...

Gość blu blu
Bardzo Ci współczuje, rzeczywiście z urodzeniem dzidzi moze byc problem. Szkoda ze nie ma takiej metody ktora jest gwarancja bezpiecznego i pewnego zabiegu. No i tanszego oczywiscie - bo nie kazdego stac zeby wydac kolo 6tys na oczy. Moj chlopak musial to zrobic bo inaczej pozegnalby sie z praca..

ja przy mojej wadzie nawet nie mysle o dziecku, moj maz na szczescie tez podziela moja opinie ze lepiej nie ryzykowac. trudno zostaje adopcja....

Gość Pati86_23
no ja mysle, lekar zpowiedzila ze jak bede pod stlaa kontrola okulistyczna i zrobimy cerarke koncem 8 miesiaca to nie bedzie problemu - ale to byl polski lekarz... we Francji robia wszytko zeby rodzic narutalnie nawet za cene zdowia kobiety

Gość Pati86_23
a ja bardzo chce mieć dzieci, do tego lekarz mowi zbeym sie pospieszyla przed 30 a najlepiej to juz bo oczy z wiekiem sa coraz slabsze i wrazliwsze nawet jesli wada sie nie poglebia ehhh zycie jest ciezkie

Gość ja mammm
- 2,25 i -2,75 :(

Gość ja mammm
nabyta, za duzo sie uczylam do matury :P serio , przed nia mialam ledwo co - 0,5 a w ciagu roku niecalego dostalam - 2,25 , potem na jedym oku sie poglebilo...ale nosze soczewki wiec nie widac...ile kosztuje laser i czy na serio trzeba miec < 25 ?

Gość Pati86_23
no mi powiedzilei we francji ze 26 a w Katowicach jak bylam ze 25 bo musi sie zakonczyc wzrost ciala, wzrost galki i trzeba przystopowac wade, przy czym przez rok trzeba sie do lasera przygotowac i nie wysiliac wzroku

Gość Pati86_23
katowice to ok 3000-4000 zl a we francji kosztuje to od 2000 do 4000 euro za 1 oko