Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anytram18

Utrata wagi a nadmierne owłosienie

Polecane posty

Gość anytram18

Kobietki potrzebuje pomocy. Opowiem wam moją historię. Odkąd dostałam miesiączke tak była zawsze regularna. Nagle miałam szanse zostac modelka i zaczelam odchudzanie... Doprowadzilam do tego ze z 57 kg schudlam do 51-52kg. Zaczelam kontrolowac to co jem, przesadnie kontrolowac i ograniczac swoje zywienie tylko to okreslonych produktow(malo urozmaicona dieta). Odkad zaczelam sie odchudzac przestalam regularnie miesiaczkowac, paznokcie zaczely sie rozdwajac masakrycznie i raz nawet nie mialam miesiaczki 7 miesiecy i do teraz mam raz co miesiac, raz co 4 miesiace. Od jakiegos czasu zaczelo sie pojawiac u mnie nadmierne owlosienie: na gornej wardze i brzuch. Czy to moze byc spowodowane takim schudnieciem i nieregulanymi miesiaczkami od 3 lat? Prosze o pomoc.

Gość anytram18
Ktoś mi cos poradzi?

Gość gratuluję rozpierdolenia sobie
życia i zdrowia na własne życzenie

Gość 22211
zrób soobie badania hormonalne bo pewnie masz zaburzenia i dlatego nierególarnie miesiączkujesz i masz nadmierne owłosienie, nie wydaje mi się żeby to było spowodowane odchudzaniem bo kto wie ile to nie schudłaś

Wyniszczenie fizyczne towarzyszące anoreksji prowadzi do licznych zmian cielesnych: mięśnie ulegają zanikom, temperatura ciała obniża się, zwolnieniu ulega praca przewodu pokarmowego, prowadząc do bólów brzucha, wzdęć i zaparć, skóra staje się sucha, łuszcząca, "brudna", pojawia się na niej meszek, wypada owłosienie łonowe i pachowe, nie ma miesiączki. Początkowo utrata masy ciała odbywa się kosztem utraty tkanki tłuszczowej, kiedy jednak zostaną wyczerpane rezerwy tłuszczowe organizmu, dochodzi do zużycia białek ustrojowych. Początkowo badania laboratoryjne nie wykazują istotnych odchyleń od normy, później dochodzi do zaburzeń gospodarki wodnej i elektrolitowej organizmu; pojawiają się zmiany w morfologii krwi, zaburzenia biochemiczne i hormonalne. W przeszłości umierało kilkanaście procent chorych na jadłowstręt psychiczny. Obecnie dzięki nowoczesnym metodom leczenia ilość zgonów z powodu tych zaburzeń uległa zmniejszeniu.

Gość aaaADDDDDAAAA
Po prostu namieszałaś w swoich hormonach. Tak organizm broni się przed wyniszczaniem - wyłącza niektóre funkcje (miesiączki) a to powoduje dalsze rozregulowanie. Będziesz musiała znaleść dobrego ginekologa, najlepiej endokrynologa. Dostaniesz skierowanie na badania poziomu estrogenów (estradiol), testosteronu i prolaktyny. bardzo możliwe że uruchomiłaś sobie chorobę..as