Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradźcie co zrobić...

Przymusowe leczenie alkoholika !

Polecane posty

Gość lumen
Razem z mamą mieszkamy z wujem , który od kilku lat nadużywa alkoholu. Jest coraz gorzej, dlatego chciałybyśmy zgłosić go na przymusowe leczenie. Mama obawia się jednak kosztów takiego przymusowego leczenia, wuj wcześniej pracował, ale tego roku go zwolnili i jest prawdopodobnie zarejestrowany jako bezrobotny. Może ktoś, wie ile wynoszą takie koszta i kto je ponosi, tj. osoba zgłaszająca alkoholika, czy on sam?

Gość gość
moj wujek byl na przymusowym leczenie, zglaszgo do opieki, oni to sprawdzaja i wysylaja, byl tam kilka miesiecy, potem kilka miesiecy bylo tez spokoju

Gość grażyna66
Zazwyczaj żeby człowiek walczył z uzależnieniem to zwyczajnie musi tego chcieć więc takie przymusowe umieszczenie w ośrodku nie będzie miało sensu. Chyba, że w ośrodku w końcu zrozumie że musi się zmienić, bo takie przypadki też znam ;) Spróbuj tutaj Misie 83, 21-560 Międzyrzec Podlaski +48 690 631 022 / +48 510 935 984, http://www.darzycia.eu/

Gość gość
a co gdy zona robi mnie alkoholikiem i nie tylko , dostałem papier na przymusowe leczenie, załatwiła sobie psychologa, wszystko po to żeby ograniczyć mi kontakt z dziećmi, jak mówie że bede w domu żeby je zobaczyc potrafi jehać do koleżanki z nimi i wrócić poźno wtedy albo do spania albo nauka, żebym tylko ich nie widział a reszte mówi że się nimi nie zajmuje, co wtedy ??

Gość gość
nie rozumiem, jak można kogoś zmuszać na siłę do leczenia z alkoholizmu? Przecież alkohol jest legalnym narkotykiem.

Gość gość
trzeba takich ludzi od razu posyłać do ośrodka - np www.horizon.info.pl mysle, ze uda sie wyleczyc

Gość gość
Jedyne Autorko I sluszne jest wyslanie twoich znajomych na leczenie , zyjac z alkoholikiem 30sa wspuuzaleznieni I to nie jest kawal ani prowokacja ale mowie od serca tam naucza sie zyc, I radzic z almoholikiem, do samego alkoholika dopoki mu rodzina pomaga on nie poczuwa sie do leczenia ! Musi sam chciec , stoczyc sie bardziej bez pomocy najblizszych!!! Alkoholik juz zawsze bedzie Alkoholikem, wiec przestancie sie nad nim litowac a rodzina musi sie leczyc bo oni tez maja problem!!! Musza isc do grupy uzaleznionych!

Gość gość
ech, ten alkoholizm jest naprawde straszny, wiem jak moze popsuc zycie, lepiej takie osoby kierowac do osrodkow leczenie uzaleznien... to naprawde pomaga. ja moge polecic ze swojej strony osrodek www.otu.pl.

Gość lessa
Jeżeli będziecie szukali skutecznej pomocy dla osoby uzależnionej to w Ściejowicach koło Krakowa jest Ośrodek Wiosenna, w którym świadczą profesjonalną pomoc. Zajrzyjcie i sami dokonajcie wyboru http://osrodekwiosenna.pl/

Gość gość1302
Mój partner był już był zgłaszany do komisji alkoholowej i nic w sądzie zapadł wyrok nie wiem nie stety jaki czy mogę go zgłosić poraz kolejny bo go zamkli na przymusowym leczeniu? Proszę o odpowiedz

Gość ranking
Alkoholik najczęściej nie jest w stanie samodzielnie uporać się ze swoim uzależnieniem. Cierpi na tym nie tylko on sam, ale również jego najbliższe otoczenie. Dobrym rozwiązaniem może być pobyt w Ośrodku Zamkniętym. Jak jednak wybrać ten właściwy? Na pewno warto zapoznać się opiniami pacjentów takich ośrodków. Taką możliwość daje Ranking Ośrodków Terapii (osrodkiterapii.pl).

Gość lillak0
Wiadomo, siłą trudno kogoś zmusić, ale z drugiej strony to też nie tędy droga. Decyzja musi wyjść od chorego inaczej powrót do picia jest bardziej prawdopodobny. Mój mąż z trudem, ale sam zgodził się na terapię i dzięki temu nie pije do dziś dnia. Alkoholizm to trudny temat do rozmów, może dlatego wykonajcie telefon do jakiejś kliniki? Znam dobrze ośrodek Tu i Teraz http://www.alkoholizm.org.pl/ i wiem, że chętnie odpowiadają na telefony.

Gość Malinkowskia898
Raczej nikogo nie zmusi się do leczenia, choć warto czasem by było. Na http://www.esperal-odtruwanie.eu/profil-firmy czytałam, że można nawet wysłać na odtrucie alkoholowe. Warto postarać się pomóc bliskiej osobie - nawet jeśli bardzo się upiera na Nie, jakoś do niej dotrzeć.

Gość gość
Leczenie alkoholizmu takie łatwe nie jest.. uzależnianie to jednak uzależnienie. Mój tata też był alkoholikiem, ale sam zdecydował się, że pójdzie się leczyć.. To było skutkiem jednej nieprzyjemniej sytuacji jaka była u nas w domu... Tata leczy się w prywatnym ośrodku http://osrodekwiosenna.pl/. Jest z nim coraz lepiej. Wierzę, że wróci do nas i znowu będziemy normalną rodziną.

Gość zawsze19
Uwaga! ostrzegam przed ośrodkiem w Oławie. Nastawieni tylko na kasę. Z góry trzeba zapłacić za pobyt i nie daj Boże, żeby zrezygnować bo na pewno kasy nie oddadzą, a jest ona nie mała. Skuteczność terapii też mała. Stanowczo odradzam. Adresy ośrodków sprawdzonych macie tutaj: https://osrodkiterapii.pl/

Gość Suszko
no ja wiem żę ośrodek przebudzenie w Ligocie Pięknej jest dobrym ośrodkiem i warto tam pójśćna terapie, tylko trzeba samemu tego chcieć....także możę taki ośrodek?

Gość gość
Zle metody leczenia syberia ciezkie prace i dziad jeden z drugim oduczyl by się pic i szpital platny 10tysiecy za dzien odwyku a nie panstwo ma dokladac do zula bez zajęcia ktory się nudzi i chla

Gość gość

Bardzo dobrze się czułem w ośrodku Want, uzaleznienia-terapia.pl. Plan dnia naprawdę super, człowiek nie ma czasu zastanawiać się nad piciem, dużo ciekawych znajomości i lekarze, którzy po ludzku podchodzą do człowieka. Widziałem już różne rzeczy, bo byłem na kilku terapiach, a do Want trafiłem z polecenia. Dużo pracowałem i dużo piłem. Tylko taki sposób relaksu znałem. Teraz całe szczęście się przestawiłem na coś nowego.

Gość manika87

Sprawdź ofertę ośrodka NEFO. Mój maz tam przebywal przez kilka tygodni i w koncu 'ogarnal' sie. Tam pracuje wykwalifikowany personel, ktory prowadzi zajecia itd. dzieki ktorym mozna na spokojnie przemyslec swoje zachowanie, spojrzec na swoje zycie tak bardziej globalnie, dzieki czemu moj maz np. zrobil sobie tzw. rachunek sumienia i zrozumial, jak wiele cierpienia wyrządza bliskim swoim nalogiem. Wrocil jako inny czlowiek, co bardzo mnie cieszy i mam nadzieje, ze taki stan sie utrzyma:)

Gość gość

Pierwszy raz w życiu otworzyłam się na terapii w uzaleznienia-terapia.pl i to był przełom w moim życiu. Wcześniej z nikim nie dzieliłam się moimi doświadczeniami alkoholowymi. Przekonałam się do struktury AA, do terapeutów i teraz chyba mam najlepsze lata życia. O alkoholu czasami myślę, ale zastąpiłam innymi aktywnościami i przede wszystkim zaczynam powoli realizować prawdziwe marzenia. Zlikwidowałam kontakty z toksycznym towarzystwem. Z terapeutami ośrodka Want pozostaję do tej pory w bardzo dobrych, przyjacielskich relacjach.

Gość gość

Ja rónież polecam ten ośrodek. Mój tata tam się leczył i rzeczywiście udało się mu wyjść z nałogu