Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upuppp

podatek od zakupu auta

Polecane posty

Gość upuppp

ile czasu jest na zaplacenie skarbowce podatku? jesli sie spoznie z zaplata to jaka kara mnie czeka?

Gość musisz uiscic ta
oplate przed zarejestrowaniem samochodu inaczej nie zarejestrujesz

Zakup samochodu na giełdzie lub z ogłoszenia od osób, które nie mogą wystawić faktury, niemal zawsze powoduje konieczność zapłaty PCC. Jest tylko jedna kategoria osób zwolnionych: niepełnosprawni, którzy kupują auto na własne potrzeby. Pozostali nabywcy mają obowiązek, bez wezwania z urzędu skarbowego, złożyć deklarację podatkową oraz obliczyć i wpłacić podatek w ciągu 14 dni od dnia zawarcia umowy sprzedaży.

Podatnik, który spóźni się z zapłatą PCC, musi pamiętać o powiększeniu wpłaty o kwotę odsetek. Jest przy tym jeden wyjątek, o którym warto pamiętać. Odsetek nie nalicza się, jeśli ich wysokość nie przekracza trzykrotnie wartości opłaty dodatkowej pobieranej przez Pocztę Polską za polecenie przesyłki listowej. Obecnie jest to kwota 6,60 zł. Podatnik, który nie ureguluje zaległego podatku otrzyma najpierw upomnienie. Później wystawiany jest tytuł wykonawczy i rozpoczyna się egzekucja przez poborców skarbowych. Działania te mogą doprowadzić np. do zajęcia wynagrodzenia za pracę, blokadę rachunków bankowych. Osoba, która nie jest w stanie opłacić podatku w ustawowym terminie, może wystąpić do organu podatkowego o odroczenie terminu płatności podatku lub o rozłożenie na raty.

Gość upuppp
aha czyli po ptokach bo mi juz te 14dni minelo ...teraz jakas kara pewnie bedzie o matko:(

Gość upuppp
10tys.....

kiedyś spóźniłam się z opłatą podatku o kilka miesięcy, ale to było parę lat temu, pani w okienku naliczyła mi ok. 15 zł odsetek, żadne upomnienia nie przychodziły, po prostu zapomniałam i już

Gość upuppp
zapomnialen poprostu i tyle nie musisz komentowac myslalem ze wiecej czasu jewst na to,kase dostalem nie byly to moje pieniadze...wiec jaka kare mi dowala?