Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja już nie wiem ...

jak zmotywować męża do... utrzymania rodziny?

Polecane posty

Gość nie z opiekunką tylko z tatą
skoro mąż nie pracuje, siedzi na kuroniówce, to dziećmi może chyba się zająć? A Ty sobie pracuj i studiuj - można tak. Większość studentów dziennych teraz pracuje. Co do postawy męża to nie jest do pozazdroszczenia i niewiele można tu poradzić - może po jakimś czasie marazmu znów zechce pracować, jeśli jest tak źle to się rozejdźcie - wówczas masz szanse na alimenty. Nie są to jakieś super rozwiązania, ale lepsze mi nie przychodzi do głowy.

Droga Autorko, nikt tutaj niczego Ci nie zazdrosci :) Bo i nie ma czego. Cóż Ty masz? Ogólniak, brak doświadczenia, lada moment dwójka dzieciaków na karku ..... A kobiety po urodzeniu dziecka idą do pracy, by nie zdobywać doświadczenie zawodowe i pozycję ;) By nie doszło do takiej sytuacji, że po 3 latach leniuchowania (przepraszam: siedzenia z dzieckiem) ktoś chciał ją zatrudnić. By w końcu, gdy mężowi podwinie się noga - MÓC GO WSPOMÓC I PRZEJĄĆ UTRZYMANIE RODZINY A NIE UTYSKIWAC, ŻE NIE MA PRACY I NIC Z TYM NIE ROBI! :)))))

Gość czcze gadanie takie
do roboty i tyle, ja jakos przerwałam studia i poszłam do roboty jak trzeba było. A teraz jestem też w ciązy od roboty się nie migam, nawet założyłam własna dzialaność wiedzac ze moze być roznie i ze moge liczyc na faceta, ale nie znaczy ze siedze na tylku i nic nie robie, przeciwnie jestem dumna ze moge dokladac sie do domowego budźetu

Przepraszam: miało być "by zdobywać doświadczenie...." i ""by nie doszło do takiej sytuacji, że po 3 latach siedzenia z dzieckiem, nikt nie chce jej zatrudnić". ;) Wszystkich wrażliwców przepraszam :)

Gość A dlaczego nie pomyślałaś o
uprzednim zabezpieczeniu się na przyszłość zanim jeszcze wydałaś na świat pierwsze dziecko? Aaa? Dlaczego najpierw nie skończyłaś szkoły jak inni, nie poszłaś do pracy i dopiero później nie wzięłaś się za zakładanie rodziny? Do kogo masz teraz pretensję? Nie wstyd ci być tak całe życie komuś kulą u nogi? Żyć z cudzej pensji i być na czyimś garnku? Czy według twojej życiowej teorii wszystko musi zarobić mąż? Hello! Somebody has to wake up and smell the coffee!

Gość Taak WSZYSTKIE KOBIETY NA
Traktory!!! a dzieci obowiazkowo do zloba zanim skoncza pol roku ! bo trza robic! bo inaczej tos len.! a myslalam ze te czasy minely kiedy kobieta musiala pracowac...

a myslalam ze te czasy minely kiedy kobieta musiala pracowac te czasy dopiero sie zaczely:)To kiedys kobieta siedziala w domku a mezczyzna byl w stanie utrzymac cala rodzine:)

Gość autorko proponuje załóż topik
pt. " jak zmobilizować się do szukania pracy po urodzeniu dziecka?"

Gość Kiedyś to moja droga kobiety
nie pracowały, bo akurat nie mogły. A nie mogły dlatego, ponieważ nie były traktowane poważnie. Nie miały prawa głosu w żadnej dyskusji, nie mogły podjąć żadnej samodzielnej decyzji (no może poza tą co wrzucić do gara na obiad dla swego pana i władcy). Nie liczyły się w społeczeństwie, które było notabene społeczeństwem mężczyzn. Rola kobiety była niegdyś marginalna, sprowadzała się jedynie do płodzenia i rodzenia dzieci, a przez resztę ich młodego życia doglądania czy mają ugotowane i uprane. :o Pojęcia nie mam co za ogólniak skończyłaś... i kto ci tych, bądź co bądź osobliwych, prawd życiowych nawbijał do głowy? Babcia?

Gość pewnie pewnie
jej facet niech śmierdzi od lenistwa a ona zapier**lać na niego i dzieci. Czy to dziwne, że mąż utrzymuje swoją żonę z dzieckiem w ciąży? Ciekawe czy te Panie, które piszą, że po porodzie szybko do pracy same były w takiej sytuacji.

Gość idiotkiii
ja po porodzie nie poszłam owszem do pracy ale nie napierdoliłam dzieci nie mając z czego zyć, bo mam jedno i to już duże, bo nie stać mnie na więcej.

Gość takie tam gadanie
Kobity pracuja bo chca. wyobraz sobie, ze nie kazdy lubi siedziec w domu i pierdziec w stolek:) co za baby, wspolczuje twojemu mezowi!

Gość DOKŁADNIE trzeba było
myśleć wcześniej a nie płodzić i płodzić jeśli się w firmie sypało. wg mnie to zarówno mężczyzna jak i kobieta powinni pracować - bo inaczej to LENIE! obowiązki domowe też można sprawiedliwie podzielić.

Gość do takie tam gadanie
Ja pracuje bo musze i znam niejedna pracująą bo inaczej bieda w domu

Gość leniuchu sama zakasaj rękawy
i do roboty, żałosna utrzymanko!!!

Gość haha tragedia
ZA robote sie wez utrzymanko!! Tylko wspolczuć mezowi, wcale sie nie dziwie, ze stracil zapal do pracy, skoro jego gorsza polowica tyko sie mnozyc potrafi i liczyc na kase.. I jeszcze ma czelnosc go ganiac do roboty.. ZAL.

Gość a może.......
Żałosne komentarze ...;/ Autorko tu pomocy nie szukaj.. bo jej nie otrzymasz .. niestety

Gość Hahaa nie pracowaly
Wlasnie ze PRACOWALY!!! W latach 60 70 byly nawet przerwy na karmienia po 2 godz!!! kobiety zapierdzielaly rowno z facetami. Byly zlobki, przedszkola przyzakladowe.. a skrobanki tez byly na zyczenie. NIe Wiecie O Tym????

Gość Dziecko nie pisz o latach 60 i
70, tylko potraktuj to "kiedyś" bardziej dosłownie. Co powiesz więc o początku XX wieku? Hmmm? Okresie przed nastaniem lat 20-stych?

Oj biedne kobiety, co byście zrobiły bez waszych mężów i bez tych ich firm budowlanych :-) Takie jesteście bezradne biedaczki:) Zakasać rękawki i wychylić noski z domków.:) Mówi wam to baba też z firmą (nie budowlaną)ale dobrze prosperującą i to z większością chłopa do rządzenia!Bez pomocy męża.:)

Gość nazwalas mnie dzieckiem
:) to mile . Ale nawet moja corka juz dzieckiem nie jest :) . wiem o tym ze w latach 20tych kobiety nie zarabialy ale PRACOWALY i to ciezko! mialy po kilkoro dzieci i zadnych wygod nie bylo. Teraz sa inne czasy i mozna te pierwsze kilka lat zycia dziecka spedzic z nim. Swiat sie nie zawali..

Gość tak tak...HM
nie rzucaj studiow ....to juz nie chodzi o to czy dostaniesz lepsza prace po ich ukonczeniu czy tez nie ale o wlasna satysfakcje

Gość dziwne podejście autorki
"ja nie próżnowałam tylko zajmowałam się NASZYM dzieckiem, prałam, gotowałam, sprzątałam, robiłam zakupy, płaciałam rachunki itp. Jeżdziłam z dzieckiem do lekarza, kiedy było chory..." ja robię to co autorka, a do tego PRACUJĘ i nie widzę w tym nić dziwnego... a w zeszłym roku jak firmę męża (nie budowlaną :P ) dopadł kryzys, to sama napisałąm mu projekt o unijną dotację - jeszcze w 9 miesiącu ciąży jeździłam zaczytywać poprawki - dotację oczywiście dostałam - dzięki niej mąż przebranżowił firmę - i mamy z czego żyć :P teraz mam 6 miesięczne niemowlę, prowadzę ten projekt, opiekuję się też starszym synem, który chodzi już do szkoły i jeszcze pracuję na umowę zlecenie dla pewnej firmy - żeby mieć na swoje drobne wydatki :P nie piszę tego, żeby się chwalić... po prostu jak czytam takie roszczeniowe postawy - to mi się "nóż w kieszeni otwiera"... rodzina to ma być wspólna pomoc sobie nawzajem, a nie, że jeden ma robić na drugiego i tylko myśli jakby go tu pogonić do roboty.... zamiast myśleć jak może POMÓC!

Gość upssssadd
bo ona myslała,ze dorwała ksiecia z bajki, a rzeczywistość okazała się inna

Gość Pomoc leniowi ktory
Wie ze ma rodzine nagle zaczal miec to w d***. to nie ona ma zarabiac na dom bo ona traz to ma male dzieci i to on powinien zadbac aby jakos przezyli te pierwsze lata. a jak dzieci podrosna to juz jest inna bajka.wtedy owszem niech ona zajmie sie czyms czym chce. W domu siedziec nie musi. i to on powinin jej pomoc . niech skonczy te studia . Wychowa dzieci bez stresu ze na chleb nie starczy. powinni sobie pomagac ale nie kosztem dzieci.