Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olaNicola

Poszukiwania fotografa

Polecane posty

Gość olaNicola

Kochane kobietki jak szukałyście fotografa? Miałyście jakichś poleconych lub sprawdzonych czy szukałyście przez internet? Jutro chcę zadzwonić do dwóch i jakoś się umówić, żeby pooglądać albumy itp. O co się pytać żeby wszystko było ok? Ile Wy płaciłyście fotografom i za co dokładnie? Ile zdjęć, ile godzin pracy itp? I na ile przed ślubem szukałyście fotografa?

Gość kochanaKobitka
Ja to już przerabiałam. Pięć spotkań i nadal nie mam fotografa. Nie jest ważne ile czasu fotograf pracuje. Nie płaci się mu od godziny pracy. Zwracaj uwagę ile w każdym albumie który będzie ci proponował fotograf jest zdjęć jednej i tej samej pary. Jeśli będzie to po 20 lub nawet 30 zdjęć to daj sobie spokój. Teraz większość fotografów proponuje do siedemdziesięciu góra 100 zdjęć na papierze a reszta nawet do 1000 na płycie. Unikaj takich ofert. Jeśli jednak na taka ofertę się zdecydujesz poproś fotografa aby ci taką płytę ze wszystkimi zdjęciami pokazał. Przeglądając zawartość płyty staraj się zwracać uwagę czy czasami bardzo podobne do siebie zdjęcia nie są rozrzucone po całej zawartości płyty. Nie przyjmuj ofert robienia zdjęć plenerowych w sobotę przed ślubem chyba że wszystkie zdjęcia chcesz mieć robione na stojąco lub na kocyku. Zanim spiszesz umowę sprawdź czy fotograf prowadzi działalność gospodarczą. Jeśli nie prowadzi działalności w razie nie dopełnienia przez fotografa umowy nic dalej nie możesz zrobić. W zasadzie unikaj poleceń fotografa od videowców. Każdy powinien sam brać za siebie odpowiedzialność. Szukaj fotografa po znajomych lub przynajmniej spotkaj się nie z dwoma a z pięcioma. Wiem że takie spotkania zabierają sporo czasu ale to się opłaca. Wystrzegaj się też fotografów którzy połowę zdjęć pokazują jako zdjęcia czarno białe. Taka prezentacja ma na celu ukrycie wad brzydkich kolorów w stosunkowo udanych ujęciach.

Gość Aniai Tomasz
Bardzo dobre rady. W umowie zamieść punkt o sprzęcie zapasowym na wypadek gdyby doszło do jakiejś awarii. Profesjonalista powinien być zawsze na wypadek awarii być zabezpieczony. Koniecznie zwracaj uwagę na termin realizacji zamówienia. Słyszałam że młode pary na zdjęcia czekają nawet trzy miesiące. O tych zdjęciach na płycie wcale nie pomyślałam że fotografowie robią tam jakiś misz masz. Oglądałam trzy takie płyty i nie zwracałam na to uwagę choć narzeczony mówił że zdjęcia są do siebie jakieś takie podobne.

hehe, czarno białe zdjęcia to ukrywanie brzydkich kolorów ? to chyba teoria tych którzy tak robią. Miałem pary ślubne które chciały albumy tylko z czarno białymi zdjęciami. Brak koloru często sprawia że nie potrzebne elementy odwracają uwagę lub nadaje inny klimat samemu zdjęciu. Można zrobić tak: powiedzieć wcześniej fotografowi, że ok niech zrobi część CZB skoro uważa, że te akurat zdjęcia będą lepsze takie. ale niech pozostawi je też w kolorze. Aby sama para mogła uznać które im się bardziej podoba. Pasuje też zwrócić uwagę, aby tych zdjęć nie policzył za podwójne. Ogólnie to liczy się jakość a nie ilość. Ja z wesela wolałbym zdjęć np 200-300 świetnych niż 1500 prawie takich samych.

Ze mną było tak: zobaczyłam zdjęcia p.Kaliny, zadzwoniłam do Niej, ale okazało się, że ma zajęty termin więc weszłam na forum fotografów ślubnych i zostawiłam ogłoszenie. Odpowiedziało ok. 100 mniej lub bardziej profesjonalnych osób; wybrałam z nich po jakimś czasie Mojego, który okazał się ok :) Polecam zostawienie ogłoszenia - warto!

Gość olaNicola
Z jednym już jesteśmy umówieni :) Jego zdjęcia w internecie są bardzo ładne - zobaczymy jakie będą w albumach. Na co jeszcze zwracać uwagę podczas oglądania zdjęć, co jest najważniejsze, o co pytać. Ile płaciłyście za swoje zdjęcia bo my chcemy przed ślubem, w czasie ślubu i wesele do poprawin a potem sesja i powiedział że chce za to ok 1 000 zł, ale pewnie ciut więcej.

Gość Za młoda na ślub
Rety tylko nie forum dla fotografów ślubnych. !!!!!!!! Na tym forum jest mój brat i opowiada mi że tam głównie wszyscy się chwalą jacy to oni nie są wspaniali. Brat jest w zasadzie obserwatorem forum bo mówi że woli się uczyć i podpatrywać pomysły innych niż za friko oddawać swoje pomysły. Pewnie twórcy takiego forum też o to chodziło. Takie forum to dobry pomysł wyłącznie dla właściciela.

Gość Smok Krak
Za młoda na ślub (Na tym forum jest mój brat i opowiada mi że tam głównie wszyscy się chwalą jacy to oni nie są wspaniali.)-ubawiłem się buhahahaha.. Zdaje się że chciałaś napisać że raczej chwalą się że są tacy bardzo wspaniali z czym całkowicie bym się zgodził. Racja interes na tym forum robi dwóch czy trzech facetów wykorzystując samouwielbienie fotografów.

Weszłam na stronę gdzie są fotografowie ślubni wpisałam moją lokalizację i datę ślubu. Wybrałam fotki które przypadły mi do gustu. Umówiłam się na spotkanie a że gość zrobił dobre wrażenie na następnym już podpisaliśmy umowę.