Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocna_dłoń

SOCZEWKI! PRAWDY I MITY?

Polecane posty

Gość Pomocna_dłoń

Witam. Proszę o pomoc. Chciałabym nosić soczewki, jednak w związku z tym mam pare pytań: 1. Czy można nosić soczewki pare lat przed operacją na wzrok? 2. Czy można nosić i soczewki i okulary? (tzn. soczewki na WF a okulary na lekcjach) 3. Czy soczewki z wzorkami są również z opcją korygującą, tzn czy soczewka z wzorkiem może korygować wzrok? 5. Czy przy odpowiedniej higienie soczewki roczne nie będą powodować infekcji oka? Proszę o pomoc, mam ochotę na zakup soczewek z wzorkami.

1. Z tego co wiem to tak, ale na jakiś czas przed zabiegiem trzeba z nich zrezygnować. Najlepiej jednak zapytać lekarza. 2. Można, ja noszę okulary rano i wieczorem, w ciągu dnia soczewki. Zmiana soczewek na wf i ponowna zmiana na okulary raczej dobrym pomysłem nie jest - musiałabyś nosić i płyn i pudełeczko przy sobie, na dodatek pudełeczko z soczewkami powinno leżeć na płasko, aby soczewki cały czas były w płynie. Jest to możliwe ale kłopotliwe. 3. Tego już nie wiem, no i wymaga to konsultacji z lekarzem - jakie soczewki byś nie chciała muszą mieć odpowiednie parametry - nie tylko moc, ale też średnice, krzywiznę itd. Wydatek zdaje mi się że też spory. No i nie wiem jak z komfortem widzenia przez nie. 4. Nie słyszałam do tej pory o soczewkach rocznych. Jedynie znam trzymiesięczne i słyszałam że powoli je jednak wycofują. Okuliści znacznie bardziej polecają soczewki miesięczne lub dwutygodniowe, a przy wrażliwych oczach dzienne. Ja bym się nigdy na roczne nie zdecydowała. Sama nosze miesięczne i wiem że jakbym o nie nie dbała, to i tak pod koniec miesiąca jest różnica pomiędzy nimi a świeżo wyciągniętymi z opakowania.

Gość Pomocna_dłoń
Bardzo dziękuję :)

Gość anooo
1. Nie wiem jak jest, ale nie sądzę, że to jakoś długo przed zabiegiem trzeba przestać w nich chodzić, myślę że to kwestia 2-4 tygodni. 2. Można chodzić na zmianę. Ale z doświadczenia wiem, że jak Ci podpasują soczewki, to prawie w okularach nie będziesz chodzić. 3. Raczej są też korygujące, skoro kolorowe są korygujące, raczej by się nie opłacało im produkować tylko zerówek. 4. Też nie słyszałam o rocznych soczewkach. Miesięczne soczewki z reguły można nosić więcej niż miesiąc nawet do dwóch miesięcy, tak nawet mówią okuliści i optycy, więc to nie mój wymysł.

Gość anooo
A i co do infekcji, to chodzę w soczewkach 5 lat i generalnie 90 proc. czasu tylko w nich i nigdy infekcji żadnej nie miałam.

Gość barbettka
1. można nosic pare lat przed operacją 2. można 3. sa. ja nosze kolryzujące. te ze wzorkami niestety przeważnie są zerówkami 4. nie wiem, nie powinny. ja nosze kwartalne i nie narzekam :)

Gość Agulaaaaaaaaaaaa
Przy soczewkach warto również pamiętać o prawidłowym odżywianiu oka od środka. Soczewki to jednak rzecz sztuczna. Ze swojej strony polecam borówki (np. pryzmin). W moim przypadku sprawdzają się doskonale, a soczewki noszę już od 8 lat.