Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tikihtikih

kupować nowe akwarium??????---glonojad

Polecane posty

Gość tikihtikih

mam akwarium ok 100l(nie znam dokładnej pojemności) i mam w nim sporo rybek, takich łatwych do hodowania(żyworodnych), 3 kiryski i 4 glonojady, 2 glonojady kupiłam jak miały po 3cm jakieś i teraz mają z 6-7cm, a dwa kupiłam jak miały tak po 6cm, no i jeden s tych glonojadów 6centymetrowych to ma teraz ponad 15cm (jak leżał przy ściance to linijke 15cm dołożyłam) i rozwala całe akwarium, jak się ruszy to wszystkie inne rybki, kiryski i glonojady w popłochu, roślinki wypływają na wierzch(jak tym żwirkiem ruszy), mają też takie ozdobne kamienie to też ten glonojad wszystko rozwala, i on cały czas rośnie, ile cm może mieć, to dobry pomysł kupić nowe akwarium??? tak myślałam 160litrów może, wystarczy???

Gość tikihtikih
trzeba będzie sie jeszcze przed świętami wykosztować :/ skoro może mieć aż 30cm...., kupiłam glonojady bo moja przyjaciółka ma b. długo akwarium i ten jej glonojad ma 10cm, nie rośnie ani nic, mówiła że glonojad może mieć max 10cm a ten mój rośnie i rośnie

Gość tikihtikih
to chyba też będziesz musiała kupić nowe, bo tu nie chodzi o to że on się nie mieści(bo jest za wąskie) tylko o to jak on wszystko rozwala, jak kupię takie akwarium 160l lub 200l to będzie lepiej, a tak to wszystko porozwalane :/ nie sposób cały czas poprawiać roślinki, kamienie, o popłochu rybek nie wspominając

Gość sam sam hmhm
a glonojady nie dostosowują się do wielkości akwarium?? mój ma też ok 15cm i już długo długo nie rośnie. Akwarium mamy 112 litrów. Nie przepędza rybek ani nie sprawia kłoptów ;) Ma swój kącik od zawsze ten sam i wychodzi tylko na jedzonko.

Magnolia, jak przez miesiąc będziesz dostawać tylko wodę to stracisz na wzroście? :) Zależy jaki glonojad, jest mnóstwo gatunków, niektóe rosną do 12 cm, niektóre do pół metra. Być może masz zbrojnika lamparciego albo plecostomusa, one rosną duże, faktycznie dobrze byłoby wymienić akwarium, albo oddać komuś kto ma większe ;)

Cholera jasna, jak ryba się dostosowuje do wielkości akwarium to KARŁOWACIEJE. a to jest CHOROBA. Bolesna. Zwierzę cierpi. To akwarium ma być dostosowane do ryby, nie ryba ma się dopasować do akwarium. magnolia, jak przez miesiąc nie będziesz nic jeść to się skurczysz, bo masz kawalerkę i Ci ciasno? Jest mnóstwo gatunków zbrojników (bo to zbrojnik, nie glonojad, nazwa handlowa jest naukowo błędna) i jedne rosną do 5 cm, inne do 12, a inne do 60. Być może masz zbrojnika lamparciego albo plecostomusa (polecam Google Grafika, żeby się dowiedzieć ;) i poczytać od razu ;)), jeśli tak to lepiej będzie mu w dużym akwarium - albo Twoim nowym, albo u kogoś, kto ma większe i może go przyjąć.

Gość Weronika- weronka
no dokładnie, ryby dostosowują się do wielkości akwarium że co?????????????????????????????????????????? jak się człowieka zamknie w pudle o wymianach metr na metr też się dostosuje??????? no w życiu, rybki karłowacieją, urosną tyle ile pozwoli na to akwarium a puźniej już nie, karłowacieją czyli nie osiągają swoich wymiarów takich jak w naturalnym środowisku, w akwarium maksymalnie 2 glonojady a tak naprawdę to one tylko jak są młode oczyszczają akwa z glonów potem zjadają pokarm dla rybek, są też takie co żywą rybą nie pogardzą, przyczepiają się do rybki i mogą uszkodzić jej śluz, skórę którą są ryby pokryte,prowadzi to do infekcji, chorób a nawet śmierci dotyczy to dużych ryb dyskowce, pielęgnice i dużych glonojadów na glony dobre są kosiarki takie rybki, lub czyścik magnetyczny

Cholera jasna, jak ryba się dostosowuje do wielkości akwarium to KARŁOWACIEJE. a to jest CHOROBA. Bolesna. Zwierzę cierpi. To akwarium ma być dostosowane do ryby, nie ryba ma się dopasować do akwarium. magnolia, jak przez miesiąc nie będziesz nic jeść to się skurczysz, bo masz kawalerkę i Ci ciasno? Jest mnóstwo gatunków zbrojników (bo to zbrojnik, nie glonojad, nazwa handlowa jest naukowo błędna) i jedne rosną do 5 cm, inne do 12, a inne do 60. Być może masz zbrojnika lamparciego albo plecostomusa (polecam Google Grafika, żeby się dowiedzieć ;) i poczytać od razu ;)), jeśli tak to lepiej będzie mu w dużym akwarium - albo Twoim nowym, albo u kogoś, kto ma większe i może go przyjąć.

moj glonojad jest troche nienormalny:-o szaleje strasznie... i sam układa kamyczki i wszystko inne...

Gość Lucinda... .
Ktos porozmawia ze mną o akwarium? Mam kilka pytan

Gość gość
Przypomne glonojady nie jedza glonow chyba rze sa male duze sie nimi nie zywia zbrojniki rosna do 13 15 cm a inne odmiany sa wieksze

Zbrojnik (glonojad) w zależności od odmiany rośnie do 30-40cm. Mniemam, że masz najpopularniejszego "glonojada" czyli zbrojnika niebieskiego. W niewoli zwykle rośnie do 20-23cm. Zmiana akwarium nic nie pomoże. Ze względu na to, że jest to ryba mocno aktywna nocą, zwykle głównie nocą żeruje. Jeśli zbyt mocno buszuje po akwarium i sieje zniszczenie, to może ze strachu, może nie ma się gdzie schować w dzień? Proponuję zainstalować jakąś jaskinię , w której ryba będzie przebywała w dzień (może być z łupiny kokosa) i umocnić rośliny dużymi kamieniami.

Gość Malwik20
A jakie sklepy internetowe polecacie do zakupów typu akwarium? Bo wiadomo, musi być profeska choćby jeśli chodzi o zabezpieczenie tego. Znalazłam takie sklep, Plantica, znacie, polecacie, mozecie coś powiedzieć ???

Gość gość
Polecam zajrzeć na stolikiszklane.pl. Mają tam bardzo duży wybór i fajne asortyment.

Gość gość
Plantica jest rewelacyjna jesli chodzi o ceny, serio, taniej chyba się nie znajdzie. Do tego zawsze bezpiecznie pakują paczki, więc spokojnie mozna sobie zamawiać przez internety ;)

Gość gość
Ja tam kupowałam akwarium OW (śliczne, ale drogie nieziemsko) i na jednym akwarium zaoszczędziłam chyba 150 zł czy 200, wieć różnica jest znaczna, a gdzie tam jeszcze kupowanie filtrów i całej reszty!

Gość Emilia Widerowska
Hejka mam glonojada lamparciego 25 cm, akwarium 120 litrów. Miałam 6 Angel fish ,teraz mam 3 ponieważ mój akwariowy olbrzym atakuje je . Jesc dostaje codziennie proteiny w tabletkach , wafle algowe.albo warzywa. Moje pytanie brzmi czy nie mam czasami za małego akwarium . Może wy mi pomożecie . Pozdrawiam wszystkich

Gość gość
ja bym się chyba pokusił o coś jednak ciut większego. 25 cm to nie jest mało. Jak wyżej ktoś pisał, sprawdź sobie po ile chodza na plantice, to nie przepłacisz. Może 180 l by ładnie siadło?

Gość gość
oj, w plantice kupuję od początku mojej rybnej przygody i mnie jeszcze nie zawieli. chyba najtańszy sklep w sieci, nie ma się co zastanawiać i przepłacać w innych miejscach. od akwarium po roślinki in vitro tam kupuje

Gość gość
plantice poznałam stosunkowo niedawno. a szkoda, bo cenowo to zjadają konkurencje bez problemu. ale jak to się mówi - lepiej późno niż później. Ważne, że już u nich kopiłam nowa akwarium, bo to już była konkret inwestycja i jakieś 200 zł różnicy tak na oko

Gość gość
no niestety akwarystyka to nie jest jakos bardzo tanie hobby ;/ dlatego moim zdaniem jak jest opcja coś oszczędzić, to czemu nie? tylko nie kosztem jakości oczywiscie. o plantice słyszałam sporo dobrych rzeczy ostatnio od znajomych - przy większych zakupach sama z chęcią ich sprawdzę