Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piwne Oczka

Glukoza - jak to jest? Pytanie

Polecane posty

Gość Piwne Oczka

Chodzi mi o test obciążenia glukozą. Krew pobiera się ile razy 3 czy 4, a może dwa? Bo już sama nie wiem. Pobieraja kerw przed wybiciem, po wypiciu glukozy, później godzine po i dwie godziny po????

Mi pobierali tylko raz: kazali wypić glukozę na czczo i czekać godzinę, a potem pobrali krew. Ale wiem, że pobierają też 2 razy - przed i po wypiciu.

Gość agulek123456765456
krew jest pobierana przed wypiciem glukozy, pozniej pijesz glukoze - jesli 50g to po godzinie masz pobierana krew ponownie, a jeśli 75g to po godzinie i po dwóch godzinach

Gość Piwne Oczka
Hmmm to dlaczego nie mogę iść do domu i wypić sobie tą glukoze w domu?? Chodzi mi o to, żebym nie zwymiotowala... do przychodni mam dosłownie kilka kroków.

bo masz tam kwitnąć i się nie ruszać, żeby nie spalić glukozy i nie zafałszować wyniku :P

Gość Piwne Oczka
to te dwie godziny mam tam siedzieć??? :O myślałam, że wypiję i mogę iść, a za godzine przyjśc. Co ja tam tyle będe robila :(

weź ze sobą książkę i poduszkę :O żeby tam orła nie wywinąć na tych twardych krzesełkach :P

Gość będziesz zarażac się
od emerytów ptasia i świńska grypą. możesz iśc do d omu

Gość ja mialam
ten test w piatek...tak ze od czwartu od 20 nie moglam nic jesc... oczywiscie w piatek od rana tez nic i o 9 pobrali mi 3 fiolki krwi kazali wypic ten obrzydliwy napuj i po 2 godzinach pobrali pononownie 3 fiolki... gdy wracalam do domu bylam glodna jak wilk i prawie mnie zemdlilo...ale prawie napewno skoczylo mi cisnienie bo bylam czerwona na twarzy i cala mokra i rece mi sie trzesly

Gość Piwne Oczka
Kurczę, w każdej przychodni może być troszkę inaczej :) Jutro zadzwonie zapytam, a w środe pójdę na badanie :) W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedz :)

Gość pomagam_Tobie
Ja opowiem Ci wszystko dokładnie. Idziesz na pobranie na czczo, pobierają Ci krew. Po krótkim czasie Pani doktor podchodzi do Ciebie, zabiera woreczek z glukozą (50g lub 75g, zależy jakie obciążenie zaleci lekarz), po czym przychodzi za chwilę z napojem. Napój jest okropnie słodki, ja za pierwszym razem zwymiotowałam go po godzinie. Zalecam Ci, byś wzięła ze sobą cytrynę i zimną niegazowaną wodę - to bardzo dobry sposób na wypicie tego świństwa. Pani wyciśnie Ci pół cytryny, a między łykami glukozy możesz brać malutkie łyczki zwykłej wody - naprawdę bardzo pomaga znieczulić ten smak! Gdy już to wypijesz, odmierzasz 1 godzinę i idziesz na pobranie krwi. Gdy miałaś obciążenie glukozą 50g nic więcej nie robisz, a jak 75g, odmierzasz kolejną godzinę i idziesz na kolejne pobranie. W sumie: - przy obciążeniu 50g masz dwa pobrania: 1 na czczo i jedno po godzinie po wypiciu glukozy - przy obciążeniu 75 g masz trzy pobrania: 1 na czczo i dwa po wypiciu glukozy (jedno po ogodzinie, a drugie po dwóch godzinach) Mam nadzieję, że wszystko jest jasne :). I koniecznie weź cytrynkę i wodę niegazowaną!

Gość pomagam_Tobie
Aha, jeszcze jedno: Pytałaś się, czy nie można sobie wyjść i wrócić po godzinie. Owszem, można, ale przy wysiłku fizycznym Twój organizm spala cukier i wynik może być nieprawidłowy, dlatego zalecane jest siedzenie po wypiciu glukozy. Jednak sądzę, że powolny spacerek albo samo chodzenie niczego nie zmieni :). Oby tylko nie biegać np. na autobus lub coś w tym stylu :D.