Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niuniuś123456787

Allegro - problem - proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość niuniuś123456787

Jakiś czas temu wystawiłam na allegro przedmiot - sprzęt komputerowy - nie nowy - używany. Myślałam, że jasno dałam do zrozumienia owemu Panu który go kupił, iż jeden z przedmiotów mógł zostać uszkodzony. Ale nie..niestety, jasna interpretacja wynika najwyraźniej z jakieś inteligencji, a ja nie pomyślałam że niektórym szkodzi jej brak, ale nie o tym... Napisałam wielkimi literami, że gdy ja korzystałam wszystko działało jak należy. To nie daje, 100 % pewności? :]ok w razie czego zgodziłam się na zwrot tej płyty głównej ale tylko jej! a ten co? :o chce zwrócić wszystko... co za !@#$% pewnie nawet nie wiedział co kupuje a teraz ja ponoszę koszty :( zresztą facio nawet nie pomyślał a od razu kupił a niżej napisałam, żeby przed zakupem pytać ! bo nie chce głupich sytuacji :/ Sprzęt wyceniłam na 140 zł... opuściłam ponad 100 bo jest warty o wiele więcej. W zestawie była płyta główna jak się okazuje uszkodzona, procesor, wifi, dwie obudowy (netbook), touchpad i matryca... :o Facio na domiar tego chciał wyłudzić ode mnie jeszcze dysk twardy i grafikę ach i za lepszą cene bo całość za 100 zł :] Ogólnie nie wiedział pewnie co kupuje :o i co ja mam z nim teraz zrobić ? weźcie mi doradźcie bo piszę na gg, potem ustalamy że wszystko jest ustalone a potem pisze maile z pogróżkami, że do jutra chce kase itd :o Straszy mnie organami władzy... robi ze mnie złodziejke no ludzieeeee :| proszę o pomoc. Co ja mam robić w tej sytuacji? Bo tej chamskiej sytuacji mu nie popuszcze! Gdzie program ochrony praw sprzedawcy? na tym pi***ii allegro ?:o

Niewiem o co chodzi, ale gdybyś na giełdzie komputerowej sprzedała na części, to byś pewnie więcej dostała. Jak była aukcja, a nie kup teraz i było wszystko jasno napisane, to może Ci naskoczyć. a jak chce zwrócić, to niech pokryje wszystkie koszty. Chyba, że faktycznie towar był nizgodny z opisem.

Gość podnoszęęę99
up

Gość podnoszęęę99
Było napisane to co napisałam w wpisie :( moja głupota wiem... :o i co ja mam z tym zrobić teraz? :o... co Bimbałku o tym myślisz? :(

Gość gsdfhfj
ehhh lipa u mnie jet inaczej, ale jestem ciekaw ja kpowinien zachowac sie sprzedajacy w stosunku domnie kupujacego. kupilem zabawke uzywana, w opisie było jasno napisane ze nie jest uszkodzona, jak przyszła okazalo sie ze nie dziala jak powinna, po rozmoiwe tel panna powiedziala zebym sie namyslil do poniedizalku albo opusci cene o polowe albo odda kase. no i wlasnie ile mi odda bo: zaplacilem za zabawke + koszt przesyłki i do tego musze odeslac i zaplacic znowu koszt przesyłki. chyba ona powinna ot pokryc nie ?

Gość gsdfhfj
dodak ze chce zwrocic zabawke.

Ale trochę niejasno napisałaś. skopiuj treśc oferty z allegro i wklej tutaj. Potem wklej jego reklamację, co mu nie pasowało. wtedy będzie jasne.

Gość niuniuś123456787
Skoro było jasno napisane, że NIE JEST ZEPSUTA a BYŁA ZEPSUTA to ta panna od razu bez gadania powinna oddać Ci pieniądze i nie ma nic do gadania :o Moja sytuacja bardziej skomplikowana. :( niestety. Ale chyba zwrócę mu kasę, sprawdzę sprzęt dokładnie - jeżeli to było bezpodstawne to mu nie popuszczę na pewno :o może tak powinnam zrobić? jeszcze sobie zachciał dodatkowych kosztów za wysyłkę :o

Gość niuniuś123456787
"Możliwość zwrotu gdyby sprzęt nie sprostał państwa oczekiwaniom lub coś nie działało jak należy (gdy ja używałam WSZYSTKO BYŁO W PORZĄDKU). " - aukcja. GG ON 2009-11-24 21:38:14 napewno ta płyta jest ok ? JA 2009-11-24 21:39:02 jezeli nie uwzględniam ja pod reklamacje (w sensie płytę, a on od razu cały sprzęt :o) ON - Witam,niestety opis aukcji nie jest zgodny ze stanem faktycznym. Płyta główna jest uszkodzona i w dodatku już ktoś ją naprawiał w związku z tym iż opis aucji stanowi że: ,,Możliwość zwrotu gdyby sprzęt nie sprostał państwa oczekiwaniom lub coś nie działało jak należy (gdy ja używałam WSZYSTKO BYŁO W PORZĄDKU). " jestem zmuszony zwrócić cały zestaw który został wystawiony na aukcji, proszę o wpłatę kwoty 160 zł za aukcję oraz zwrot kosztów przesyłki tj.12 zł. bo na takie warunki zgodziła się Pani w rozmowie ze mną przez komunikator gg (WCALE NIE! ) (jeżeli będzie potrzeba prześlę stosowne archiwum z mojego konta gg). Pieniądze proszę wpłacić do dnia 15 grudnia 2009 roku na moje konto.

Gość niuniuś123456787.
WAŻNE!!! - PRZECZYTAJ PRZED ZAKUPEM!!!: Jeżeli nie jesteś pewny zakupu, nie wiesz co kupujesz, w ostatniej chwili masz zamiar zrezygnować uniemożliwiając zakup innym i spisując mnie na straty. NIE KUPUJ! Z racji tego, iż spotkałam się z takim czymś już wcześniej, nie będę wycofywać aukcji. Tylko poważne, pewne oferty :) Jeżeli masz jakieś wątpliwości, zapytaj w PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI! " i opis aukcji dalszy.

Piszesz wyjatkowo chaotycznie i nic nie rozumiem. wystawiłaś używanego swojego laptopa, który działał. On kupił i stwierdził, ze nie działa, w dodatku jest jasnowidzem i bez rozkręcania laptopa wie, że płyta była naprawiana? po pierwsze - napisałaś, że sprzęt działa? Po drugie - rozkrecał laptopa? Po trzecie - on po twojej zgodzie odsyła na swój koszt, ty sprawdzasz, czy to nie on zepsuł i dopiero wtedy po uznaniu reklamacji odsyłasz mu pieniadze, w takiej kwocie jakoazapłacił na aukcji + za przesyłkę, jeśli faktycznie zapewniałas, ze sprzęt działa, a dostał uszkodzony i w nim nie grzebał. spytaj go na jakiej podstawie twierdzi, że płyta była naprawiana? Jeśli grzebał, to dlaczego? Jak teraz udowodni, że to nie on zepsuł grzebiąc w laptopie?

Gość gsdfhfj
alegro to zawiłą sprawa trzeba uwazac bo pozniej tylko problemy z odsyłaniem i ponoszeniam kosztów no i ich egzekwowaniem

Gość niuniuś123456787.
Wiem, że chaotycznie... mój błąd niestety ...ale mam nauczkę :o Mam do zaoferowania obudowy - górną i dolną z serii Accer Travelmate 290 + Płyta główna + Procesor 1.4 Intel, WiFi + chłodnica do procesora + matryca + touchpad - ogólnie wszystko co widać na załączonych zdjęciach. Możliwość zwrotu gdyby sprzęt nie sprostał państwa oczekiwaniom lub coś nie działało jak należy (gdy ja używałam WSZYSTKO BYŁO W PORZĄDKU). Uwagi: (Obudowa górna posiada drobne rysy na klapie ) po pierwsze - to co w aukcji i na gg, że mogą być problemy z płytą główną i w razie wypadku ją odeśle spowrotem. po drugie - tak po trzecie - hmm dziękuje za informacje :) WAŻNE!!! - PRZECZYTAJ PRZED ZAKUPEM!!!: Jeżeli nie jesteś pewny zakupu, nie wiesz co kupujesz, w ostatniej chwili masz zamiar zrezygnować uniemożliwiając zakup innym i spisując mnie na straty. NIE KUPUJ! Z racji tego, iż spotkałam się z takim czymś już wcześniej, nie będę wycofywać aukcji. Tylko poważne, pewne oferty :) Jeżeli masz jakieś wątpliwości, ZAPYTAJ W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI. W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt mailowy.

Ale ty w aukcji nie napisałaś, że mogą być problemy z płyta główną, chyba, że nie wkleiłaś całego opisu. Poza tym, co ty sprzedawałaś? Laptopa w jednym kawałku, czy zestaw części oddzielonych od siebie?

sama klawiatura do laptopa kosztuje od 80 do 120 PLN, w zaleznosci, czy używana, czy nowa. Jeśli to był cały działający laptop, to chyba nie przepłacił. Nie wiem jaki był dysk i pamięci, oraz jaka grafika.

Gość niuniuś123456787.
no kilka części w jednym masz wypisane Bimbałku :) ale na gg w sumie napisałam to co robić :( ? co ty byś zrobił na moim miejscu?

Gość niuniuś123456787.
ogólnie te części pasowały do siebie :) grafike wzięłam do innego kompa podobnie jak dysk twardy itp. to co mi zostało... dysk ok 80 gb , grafika nie znam niestety... heh

Gość niuniuś123456787.
swoją drogą wysłałam mu z 10 zdjęc samej płyty głównej :o

Czyli to był jeden laptop, ale niekompletny? I płyta działała? To jest problem, bo jeśli on dokładał części, to mógł uszkodzic płytę. Ty musisz zdecydować, czy napewno przed wysyłką wszystko działało i czy paczka była dobrze zabezpieczona. choc w przypadku płyty, to akurat nie powinno mieć znaczenia, jeśli była w obudowie. szkoda, ze nie masz znajomego z serwisu, żeby za darmo sprawdził płytę. Z resztą nie ma pewności, że nie działa. Może on coś źle podłączył? Na drugi raz nie pisz uwag, ze jak ktos nie bedzie zadowolony, to moze zwrócić. Pisz, ze sprzęt jest używany i w takim stanie jak widać, po niskiej cenie, wiec nie ma zwrotów i sprzedajesz go na części.

Czyli miałaś działający laptop. Wyjęłaś z niego kartę grafiki i dysk i resztę sprzedałaś? czyli działał niedawno. Nic wyjmując nie uszkodziłaś? Nie wszystkie podzespoły ze sobą współpracują, więc to mogła być też jego wina. Jeśli mu sprzedałaś bez karty grafiki, to płyta główna może być dobra, tylko problem leży w zamontowaniu przez niego grafiki, albo dysku. Co napisał o płycie, że niby jak jest uszkodzona i jak to stwierdził?

Gość niuniuś123456787.
Bimbałku dziękuje Ci za pomoc. Tak więc wnioskując mogę napisać mu takie coś: "Chciałabym w pierwszej kolejności dostać tylko i wyłącznie uszkodzony sprzęt w związku z tym iż sama chciałabym go sprawdzić, a potem zgodzić się na reklamacje. Co wiąże się z tym, iż nie będę w stanie zapłacić w terminie do dnia 14.12 całej kwoty podanej przez pana." Mam prawo tak? Nie zgłosi mnie nigdzie? :o

Na twoim miejscu dla świętego spokoju przyjąłbym płytę główną i tylko ją, bo reszta nie jest uszkodzona, a sprzedałaś części, a nie cały laptop. zwróć mu za płytę np. 4o PLN jak ją odeśle i tyle. Przedtem włóż jądo innego laptopa i sprawdź, czy nie działa. Może grzebał w procesorze i coś spalił?

Gość niuniuś123456787.
Napisał że był u znajomego który stwierdził, że płyta była zepsuta wcześniej, albo że ktoś przy niej grzebał i nie jest sprawna, albo była zepsuta najpierw ktoś przy niej grzebał i skończyło się na tym ze jest zepsuta ogolnie. Właściwie nie dawałam 100% pewności na tę płytę (Można to wywnioskować z gg, albo aukcji? ) jeżeli zwrot to tylko płyty? jeżeli reszta jest w porządku ? .

niuniuś123456787. Bimbałku dziękuje Ci za pomoc. Tak więc wnioskując mogę napisać mu takie coś: "Chciałabym w pierwszej kolejności dostać tylko i wyłącznie uszkodzony sprzęt w związku z tym iż sama chciałabym go sprawdzić, a potem zgodzić się na reklamacje. Co wiąże się z tym, iż nie będę w stanie zapłacić w terminie do dnia 14.12 całej kwoty podanej przez pana." Mam prawo tak? Nie zgłosi mnie nigdzie? Masz prawo. Jak najbardziej. I tak jest dobrze. To jest aukcja, a nie kup teraz, więc inne są przepisy. Problemem jest, twój wpis, ze gdyby ktoś był niezadowolony, albo było coś nie tak, to moze odesłać. ale tu akurat, niezadowolony mógłby odesłać sprzęt dobry, taki jaki dostał. natomiast jeśli chodzi o coś nie tak, to właśnie ma Ci odesłac płytę z którą jest coś nie tak. Sprawdzisz. Jesli płyta faktycznie nie działa i nie widać śladów jego działalności na płycie, to mu zwrócisz część pieniędzy. Acz kolwiek on też może sie domagać zwrotu całości, bo w sumie po co mu komputer bez płyty? Najpierw się upewnij, że to nie on ją popsuł. Niech przyśle płytę. Masz 21 dni na sprawdzenie.

Gość niuniuś123456787.
A w sumie to było kup teraz :( heh .. A jeżeli on wyznaczył sobie termin zwrotu pieniędzy do jutra to co ja mam z tym zrobic ?:o żeby coś mu nie odwaliło.