Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamy kochane powiedzcie mi

czy to prawda, ze od karmienia piersia sie znacznie chudnie?

Polecane posty

pytam z ciekawosci

Gość wrzesniowa mamuska
w moim przypadku sie to sprawdzilo. przed ciaza wazylam 55kg dzien przed narodzinami dzidziusia 62kg a teraz 3 miesiace po porodzie waze 49kg...karmie piersia jem sporo nie zaluje sobie a co najlepsze nawet i w srodku nocy

Gość niereee
nie niestety to bzdura

a jka tyle schudłas, to nie masz rozstępow?? bo tak soebie mysle, ze wiadomo- zachodzi sie w ciaz, to rozstpey- norma, ale jak sietak chudnie gwałtownie, to jeszcze wiecej ich pewnie??

a jka tyle schudłas, to nie masz rozstępow?? bo tak soebie mysle, ze wiadomo- zachodzi sie w ciaz, to rozstpey- norma, ale jak sietak chudnie gwałtownie, to jeszcze wiecej ich pewnie??

Gość no niestety prawda
przez to teściowa się na mnie obraziła bo nie chciałam karmić. Od dziecka mam ostrą niedowagę. Teraz nie jest aż tak źle...dobiłam do 17 w BMI. W ciąży wiele nie przytyłam. dodam że to wszystko wina szybkiego metabolizmu a dietolodzy rozkładaja ręce. Miałam robione już nawet markery nowotworowe bo się bałam że to rak. Nie chcicałam dlatego karmić a cała rodzina obrażona jakbym conajmniej to dziecko mordowała przez to. Ael mąż zrozumial

Prawda. Ja wróciłam do swojej wagi sprzed ciązy (55 kg, a było 70 kg) w tydzien. Oksytocyna wytwarzajaca sie podczas karmienia obkurcza macicę i szybko ginie brzuszek;) Jem więcej niz w ciazy...na kolację zjadlam dzis 7 kanapek, banana i serek homogenizowany:)

tak, przed ciążą ważyłam 50 kg, w ciąży przytyłam 13kg. Teraz po 4 miesiącach ważę 48 kg. Jem sporo, dziecko spokojne, więc i ja mam luz a mimo to waga leci w dół.

Nie wiem od czego to zalezy... W moim przypadku chyba od wieku,6 lat temu urodzilam syna i pol roku po porodzie wazylam 15 kg.mniej niz przed zajsciem w ciaze! Dzis jestem 3 m-ce po drugiej ciazy i dopiero udalo mi sie dojsc do mojej wagi sprzed... Karmie piersia, baaardzo duzo spaceruje, do tego mam wiecej obowiazkow,bo jestem praktycznie sama z 2 dzieci(maz ciagle w pracy) i ta waga idzie w dol o wiele wolniej niz wczesniej. No coz, podobno po 30-tce nie chudnie sie juz tak szybko...

No a jesli chcesz konkretow- karmienie piersia pochlania okolo 500 kalorii dziennie, moim zdaniem to sporo, musialabys plywac ponad godzine,zeby spalic tych 500 kcl.

He he he :) To zależy.U mnie karmienie piersią = zwiększony apetyt więc akurat na mnie się to nie sprawdziło (po porodzie miałam 8 kilo niedowagi w stosunkudo wagi sprzed ciazy i szybciutko tę rżnice nadrobiłam :-) ).

Gość W moim przypadku tak
To chyba zalezy od organizmu, ale spora wiekszosc kolezanek schudla dzieki karmieniu. Mam tez jedna z nadwaga po ciazy, ktora z karmienia zrezygnowala. Mi osoobiscie karmienie pomoglo szybko wrocic do wagi sprzed ciazy, mimo ze duzo przytylam podczas niej. W zasadzie jadlam tak samo jak w ciazy a waga szala odwrotnie ;) czyli w dol.

Gość nieprawda a to dlatego
ze takie mamuski mysla, że skoro karmią piersia to i tak schudną wiec mogą sie obżerac bezkarnie, pelno takich przypadkow:P

ja jestem świetnym przykładem tego , ze karmieni epiersia i dieta z tym zwiazana mi pomogły schudnąć, nawet wiecej niz sie spodziewalam ... w ciąży przytyłam 15 kg w niecąły m-c schudłam 17 kg a w sumie w bardzo kótkim czasie od porodu 25 kg...obecnie jestem prawie 3 lata od porodu i waże 7 kg mniej jak przed ciażą...jem normalnie i nie katuje sie, a uwierz mi, ze wczesniej musialam codziennie chodzic na aerobik i robic cuda, zeby waga choc pare kg spadła, po czym w bardzo krótkim czasie wracała...moja sasiadka ma 1,5 moesieczna córke i juz waży 10 kg mniej jak przed ciaza...moja nratowa tez tak miala...wiec wybór należy do Ciebie, poza tym zalety karmienia nie dotycza tylko matki ale i dziecka, które otrzymuje wiele przeciwciał i wiele cennych skaldników....pozdrawiam, acha, pamietaj ze zawsze mozesz zrezygnowac z karmienia piersia i przerzucic sie na mleko modyfikowane, gorzej jak bys chciala z modyfikowanego przejśc na naturalne karmienie....nic nie tracisz tylko zyskujesz (strata kg, zdrowe dziecka, wiecej zaoszczedzonej kasy)

to nie jest regułą. Ja w 2 miesiące po porodzie waże 1 kg mnie niż przed ciążą, chociaż yślę, że to bardziej wina diety (mało smażonego, słodyczy, żadnego alkoholu i napojów gazowanych) niż karmienia piersią. A w ciąży przytyłam tylko 13 kg więc według opinii powyżej powinnam już mieć 10 kg na minusie. Zalezy od organizmu i tyle.

jak dla mnie to bzdura... ja wrecz przy karmieniu corki przytylam! w ciazy przytylam 11,5kg wiec odrazu po porodzie bez problemu wchodzilam w ubrania sprzed ciazy ale po jakis 3-4mies. karmienia mialam coraz wieksza chec na slodycze (choc wczesniej praktycznie wogole nie jadlam slodkiego) no i jadlam myslac ze mala to ze mnie wyciagnie bo byla glodomorem i jadla bardzo duzo ale niestety ja przytylam mimo karmienia.. karmilam 16mcy..od kiedy nie karie wogole nie mam checi na slodkosci i waga idzie w dol..

u mnie to się też sprawdza. Kilka dni po porodzie ważyłam tyle samo co przed ciążą (z tym że przytyłam tylko 7 kg). Teraz po dwóch miesiącach karmienia piersia waże o 2 kg mniej, przy czym bardzo uważam na to, żeby nie chudnąć, bo i tak jestem dość szczupła. Gdybym sobie odpuściła kilka dni to momentalnie bym pewnie zleciała kilka kg, co by było dla mnie akurat niezbyt korzytnie