Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani goździkowa co apap je

Czy w ciąży mogę mieć

Polecane posty

podwyższoną temperaturę?tzn cały czas mam 37 i parę kreseczek raz więcej raz mniej ale cały czas 37. czy stan podgorączkowy t normalny objaw??Czy raczej powinnam pójść do lekarza.Jestem teraz w11 tc. Boję sie bo moja mama miała grypę o ostrym przebiegu i boję się ze się od niej zaraziłam . Dodam ze męczy mnie dosyć uporczywy suchy kaszel.

a ile niby ten stan podgorączkowy wynosi według ciebie?? Na termometrze wyskakuje mi na czerwono a to oznacza że jest gorączka

Gość jak to nie
właśnie 37 to jest stan podgorączkowy... i bynajmniej nie jest to niebezpieczne ale zważ na to,że jest godz 12.Temperatura wzrasta dopiero po 16 gdzieś tak.Ja radzę wizytę u lekarza ale póki co to zadzwoń sobie do ginekologa.Lekarze boją się dawać cokolwiek kobietom w ciąży nawet zaawansowanej.Ja miałam w 6 mies przeziębienie, które przeszło mi w zapalenie oskrzeli-tylko dlatego,że lekarka bała się włączyć mi antybiotyk. Mój ginekolog dał mi amoksycylinę i po kilku dniach wróciłam do normy. Ciąża to jest stan kiedy organizm kobiety jest znacznie osłabiony a jak łapie infekcję to nie ma tyle siły żeby się bronić więc trzeba pomóc mu a nie przeczekać....

No właśnie bo meczy mnie ten suchy kaszel ale to niby od tchawicy, taki kaszel juz mam od 7 tc no i teraz nie wiem czyzby te 37 było z tego czy jeszcze co innego się przyplątało.

Gość jak to nie
Jedyne co mogę Ci doradzić to jw wizyta u lekarki pierwszego kontaktu niech Cię osłucha-to podstawa.Ale zadzwoń do ginekologa.On zadecyduje o antybiotykoterapi lub nie.Wiem,że w ciąży można brać antybiotyki z amoksycyliną w składzie takie jak amotaks, duomox ale lekarz musi zadecydować czy w 11tc można-mój ginekolog twierdził ,że są one zupełnie bezinwazyjne dla płodu więc spokojnie.Idź koniecznie do lekarki.To jest ciąża i panika jest jak najbardziej usprawiedliwona

W ciaży PTC jest podwyższona, dlatego jest jak pisze Havanna. 37 w dzień pod pachą u ciężarnej to nie jest stan podgorączkowy. Kaszel to inna para kaloszy, niemniej nie temperatura jest niepokojąca aż do ok 16 tc.Do tego czasu ma prawo utrzymywać się przedział między 37 a 37,5 i jest to absolutnie normalne zjawisko związane z przemianami hormonalnymi (w tym wypadku konkretie ze wzrostem progesteronu, który wpływa na zwiększenie temperatuwy a odpowiada za podtrzymanie ciazy).

Gość jak to nie
Przedmówczyni ma rację z tą temperaturą dlatego napisałam, że jeśli wzrośnie Ci tak po 16 to jest to powód do niepokoju...

Tak, tylko że w ciąży będziesz miała zawsze wyższą temperature ciała. U mnie to było 37,2- zawsze jest wyższa co najmniej o 0,2 od podstawowej temp. ciała i tak bedzie całą ciąże. Tym się nie przejmuj, bo to nie stan podgoraczkowy w przypadku ciąży, ale kaszlu nie bagatelizuj

Ja pisałam o 16 tc a nie o 16 godzinie :-) Nawet jak wzrośnie do 37,5 to nie jest powód do alarmu. Niepokojąca staje się temperatura ciała powyżej 37,5 a zbijamy dopiero od 38.

dzieki za wypowiedzi, poczekam co się będzie działo po południu i najwyzej wtedy dopiero zadzwonie do lekarki jak mi skoczy powyżej 38, mnie właśnie też się wydawało ze to normalne że w ciaży sie ma trochę podwyższoną temperature niz normalnie,a o kaszlu lekarka juz wie bo jak pisałam męczy on mnie od 7 tc wiec już byłm u niej na osłuchaniu.

Nawilzaj powietrze. w ciązy bardzo częste jest przesuszenie śluzówek, stąd może się brać Twój kaszel. Ja miałam calą ciążę makabryczne problemy z nosem, stale miałam zasuszony, że tak to ujmę. jesli nie masz nawilżacza powietrza to rzuć na noc mokry recznik na kaloryfer i jeslipomoże - rób to też w dzień.

Rozmawiałam z lekarką na temat tego mojego kaszlu i ona mi powiedziała ze jeżeli wszystko sie dobrze zagnieździło to ten kaszel nie zaszkodzi dzidziusiowi, ale moja gin twierdzi że powinnam sie go jak najszybciej pozbyć i lepiej by było gdybym nie kaszlała bo to powoduje skurcze macicy.

no to spróbuj z nawilzaniem powietrza. nic nie tracisz a szansa że przejdzie jest duża.