Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lizzzzzy

Chciała bym studiowac prawo, ale nie wiem czy dam radę...

Polecane posty

Gość lizzzzzy

Czy studia prawnicze są ciężkie? Nie jestem orłem jeśli chodzi o naukę, ale z wosu i historii nawet sobie radzę. Nie widzę siębie w żadnym zawodzie, nie wiem nawet z czego zdawac maturę. Czy studia prawnicze to dobra alternatywa?

Gość dominikzet
przede wszystkim łacina , prawo rzymskie, gospodarcze, cywilne, pracy, samorządu terytorialnego, gospodarcze, administracyjne, karne, celne itd. i trzeba być wygadanym i mieć łeb na karku bo materiału jest ogrom ;)

Gość naum sie wklejac
Jeśli nie wiesz co ze sobą zrobić, raczej nie strzelaj w prawo w ciemno. Jestem na trzecim roku studiów prawniczych i powiem tyle - jest ciężko, ale nie aż tak, jak trąbi się dookoła :) Nie da się porównywać historii i wosu licealnych do ilości wiedzy, jaką trzeba sobie przyswoić - nieraz z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień. Nie są to studia szczególnie fascynujące i porywające, dużo pamięciowej nauki, ale wymagane jest też - przede wszystkim - logiczne i analityczne myślenie. Poza tym bez aplikacji perspektywy zawodowe są raczej marne...

Gość a ja tak powiem
jasne proste jak bułka z masłem tylko potem się nie dziwcie jakich macie adwokatów ;)

anthlonka po 1 latwe nie sa chyba ze ktos wkuwa tylko na pamiec i nie mysli ale to i tak tzreba miec ta pamiec po 2 po prawie mozna wiele rzeczy robic i niezla kase wykosic ale trzeba albo byc bardzo dobrym albo miec znajomosci w tym srodowisku bo nie latwo sie przebic samo skonczenie prawa niczego nie gwrantuje jeszcze trzeba sie dostac na aplikacje i ja ukonczyc ale to tez nie gwarancja dobrych zarobkow

Gość lizzzzzy
a aplikacja jest konieczna bo każdym kierunku czy tylko po adwokackich? Słyszałam też że bez znajomości trudno o pracę.

Gość naum sie wklejac
Aby pracować w typowo prawniczym zawodzie, tj. jako sędzia, prokurator, adwokat, radca, notariusz lub komornik aplikacja jest niezbędna. Bez aplikacji nie jesteś prawnikiem, a magistrem prawa.

Gość lizzzzzy
aha, własnie tej aplikacji obawiam sie najbardziej.