Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aikzz

francuski

Polecane posty

Gość aikzz

Witam . Mam pytanie odnosnie francuskiego, a mianowicie pewne kłopoty z zastosowaniem en i le . En zastepuje przyimek de + rzeczownik . Dlaczego wiec w drugim zdaniu mamy les, a nie en ? zdanie drugie des billets = les czy zdanie nie powinno byc zastapione des billets = en Moze des przed billets, to nie przyimek, a rodzajnik i dlatego jest les ? 1. pyt : Et est-ce qu'elle t'a posé de questions ? Odp : elle m'en a posé. 2. Pyt : Frank t'a donné des billets pour le nouveau spectacle ? Odp: il me les a donnés

Gość aikzz
zdanie 3 pytanie :Est-ce qu'il t'a parlé du program ? odpowiedz : non , il ne m'en a pas parlé de le program = en zdanie 4 wydaje mi sie ze de la documentation = en la documentation = le Jednak u mnie w odpowiedziach do ćwiczeń de la documentation = la nie wiem dlaczeog tak jest . pytanie : et il t'a envoyé de la documentation Odpowiedz : oui , me l'a envoyeé

Gość aikzz
Poprawione zdania 1 i 2 1. pyt : Et est-ce qu'elle t'a posé de questions ? Odp : elle m'en a pas posé. 2. Pyt : Frank t'a donné des billets pour le nouveau spectacle ? Odp: Oui, il me les a donnés