Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neostradkaMMMMMAMMMM

tarczyca- interpretacja TSH

Polecane posty

mam pytanie do chorujach na tarczyce: mialam robiony wyniki na TSH, jest on w normie, to znaczy ze na pewne wszytsko jest ok? nie trzeba dalej badać FT3 FT4 ???? Pytam bo nie chodze do specjalisty tylko internista to dał, bo mialam sporo objawow swiadczacych o nadczynnosci.

Gość No to ludzie
W normie, czyli jakie konkretnie? FT3 i FT4 to bardzo wazne badania i radzilabym zrobic dodatkowo, bo czesto one dopiero pokazuja, ze cos jest na rzeczy.

Gość kiszona
Tak zrob dodatkowo

TSH 3,240

niestety wynik TSH to nie wszystko - powinnas zrobic ft3, ft4 i najlepiej jeszcze przeciwciala tarczycy - to da pelen obraz dot. ewent. niedoczynnosci lub nadczynnosci moze tez zrobic usg tarczycy - wtedy zobaczysz czy nie ma guzow - bo guzow nie wykrywa sie podczas badania krwi

Gość powinnaś zrobić dodatkowe
badania. Ja miałam tsh 2,5, potem 3,99 czyli niby norma (do 4,0), a mam chorobę hashimoto i do końca życia muszę brać leki - na razie małe dawki, ale jednak... Samo tsh "w nrmie" nie musi nic oznaczać, zrób ft3, ft4 i na wszelki wypadek też przeciwciała tarczycowe. Będziesz miała pełniejszy obraz.

niestety wynik TSH to nie wszystko - powinnas zrobic ft3, ft4 i najlepiej jeszcze przeciwciala tarczycy - to da pelen obraz dot. ewent. niedoczynnosci lub nadczynnosci moze tez zrobic usg tarczycy - wtedy zobaczysz czy nie ma guzow - bo guzow nie wykrywa sie podczas badania krwi

Gość zrobiłam wyniki i....
ja mam TSH 1,060, norma (0,4 -4.00) czy powinnam sie martwić?

Gość Do facet sie nie zmienia
TSH okolo 3 jest juz do zbicia. Najlepsze TSH to 1-1,5. Ja mam 1,9 i mi juzlekarz powiedzial, ze nie jest idealnie, ale teraz nie bedzie ruszal, bo lecze inne rzeczy. Ja FT3 i FT4 mam okej.