Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marysia_mm

dokarmianie niemowlaka po 4 miesiącu

Polecane posty

nie mam pojęcia od czego zacząć, ile jedzonka podawać, co z mleczkiem(karmię butelką)... niby położna tłumaczyła, ale jakoś tak zawile. Jak to było u Was? Doradźcie kobietki :)

pierwsze co przez dwa tygodnie dawałam starte surowe jabłko raz dziennie ok południa.

Gość Mama*MiA
ja zaczynałam od słoiczków - jałko lub marchewka- na początek to była dosłownie łyżeczka miadzy posiłkami i stopniowo coraz więcej i więcej no i różne rzeczy, ziemniaczek ze szpinaczkiem, dynia z ziemniaczkiem, marchewka z kleikiem ryżowym itd

my zaczeliśmy od soku z marchwii, który okazał sie totalną klapą ;) i przeszliśmy na marchewkę ze słoiczka nowości podawałam koło południa (11-12) żeby w razie jakiejś reakcji alergicznej czy cuś nie zostać ze sraczką na noc :P ale nic nigdy sie nie działo :) wszystko przyjmowała super pierwszego dnia podałam 3 łyżeczki marchewki potem butla drugiego dnia znów 3 łyżeczki marchewki i butla trzeciego dokończyła słoiczek później już sie tak nie babrałam na 3 dni tylko dwa ;) następny dzień dynia z ziemniakiem 4 łyżeczki (butla) następny kończyła słoiczek i butla (dynia z ziemniakiem była jej ulubiona na etapie dwuskładnikowych) następny dzień ziemniaki z brokułem 4 łyżeczki (butla) następny kończyła słoiczek i butla następny kolejny smak po 4 miesiacu i dopóki nie skończylismy nowości jak już nie było smaków w tych po 4 miesiacu (warzywka) do wypróbowania to wróciliśmy do marchewki, dyni i innych ale jadła już cały słoiczek i w godzinach popołudniowych 14-16 i po tym nie dostawała mleka. starczało jej na jakieś 2-3 godziny i dopiero dostawała butle. przez 3 tygodnie dawałam jej tylko słoiczki warzywne a potem wprowadzałam owoce i też zaczelismy od jabłek i do południa - taki sam schemat jak z warzywami, dzieliłam na dwa dni. a po południu jadła już normalnie obiadek ze słoiczka. jak skończyłyśmy nowości owocowe to zmieniłam godzinę i jadła deserek 2 godziny po obiadku a dwie godziny potem butle ;) więc schemat wyglądał mniej wiecej tak: - godz. 6-7 butla - godz. 9-10 butla - godz. 12-13 butla - godz. 15-16 słoiczek obiadku - godz. 17-18 słoiczek deserku - godz. 19.30 butla