Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ellie405

podejrzenie downa??

Polecane posty

wracam od lekarza, o dziwo zrobił mi usg, stwierdził że zobaczymy czy rośnie maleństwo, dzieciatko niesamowicie machało raczkami i nózkami i ma już 50 mm czyli kolos i potem mnie zaniepokoił bo spytał sie czy chciałabym wykonać bdanie na zespół downa bo sie wykonuje tak w 13-14 tygodniu czyli tak jak teraz przypada, oczywiscie zaznaczył że to kosztuje ok 200 zł, jak go spytałam czy ma jakieś podejrzenia to stwierdził ze nie ale ze każda kobieta w tym okresie powinna zrobić takie badanie:/ trochę się jednak wyystraszyłam:/ u nas w rodzinie nikt nie miał downa, pozatym w poprzenich ciążach nie proponował mi nit takiego badania:/ kurcze nie wiem co mysleć tymbardziej ze przed ciąża ten sam lekarz proponował mi leczenie nadzerki u niego tez za ok 200 zł, może on poprostu kombinuje za zabiegach i badanich dodatkowych:/ mam metlik w głowie:/

dramatyzujesz. Ja poszłam do ordynatora na jedno usg 3D żeby nagrał mi film, zbadał dokładnie malutką, pomierzył wszystkie kości, sprawdził czy nie ma downa, ogolnie zbadał dokładnie wszystko!! A to wszystko w cenie 100 zl razem z filmem na płycie!! Dziwie sie, ze u Ciebie samo badanie DOWNA kosztuje aż 200zł..;/ A to badanie to rutyna, nie masz sie czego bać. Zespol downa bada sie mierząc kośc nosową chyba o ile dobrze pamiętam.albo jakos tak :p

Gość ja placilam 130 zl
za usg. i to wlsnie na usg lekarz moze stwierdzic czy wszystko w porzadku

poprostu w poprzedniej ciąży nikt nie mówił nic o tym badaniu,to ciekawe że wszystkie badania które proponuje mi ten lekarz to ok 200 zł kosztują:/ dziekuję za odpowiedz może masz racje, strasznie jestem przewrazliwiona na punkcie tej ciąży:/

Gość a dokladniej to w celu
wykluczenia zespolu downa jest pomiar przeziernosci karkowej robiony w trakcie badania usg. trafilas do jakiegos naciagacza

Gość ja nie mialam takiego badania
w ciazy. tylko takie kompleksowe badanie usg

autorko wcale nie każda kobieta powinna robić to badanie a tylko ta u której jest jakieś ryzyko. Np, masz koło 35 lat lub więcej, ktoś w rodzinie miał ten zespół itd itd. To badanie o którym mówicie ( z tego co pamiętam na przeziernosć karkową?) to chyba wykrywa jedynie rozszczep i że "prawdopodobnie" dziecko nie będzie miało zespołu downa (chyba po rozmiarze nosa mierzy lekarz). A więcej pewności daje inne skomplikowane badanie (które właśnie kosztuje coś koło 200 zł) czyli się zgadza to co napisałaś.

to proponowal ci test z krwi. Poczytaj w necie dużo znajdziesz. Wskazaniem do niego jest wiek i za duża przeziernosc karkowa, czyli to co mierzą na usg. Ile masz lat? To czy w rodzinie mialaś czy nie miałaś Downa nie ma zadnego znaczenia, to jest mutacja której ryzyko rośnie z wiekiem matki a nie z wystepowaniem w rodzinie :)

naciagacz! skoro robił ci usg i powiedzial ze nie ma podejrzen to znaczy ze on juz wie ze nie ma ryzyka. a badanie krwi wykonuje sie dodatkowo, jesli usg wyjdzie nie tak. nie daj sie wkrecic, niecierpie takich doktorków którzy wykorzystuja kobiety w ciazy i zeruja na ich obawch i niepokojach.

tylko że ja nie mam jeszcze 30-stki a w rodzinie nie było zadnych chorób genetycznych, w poprzedniej ciazy a to był ten sam lekarz jakos mi tego nie proponował:/ dlatego nie wiem co o tym mysleć:/ może lepiej iiść do innego lekarza??

jesli nie masz 30 lat i przeziernosc byla ok, powinnas miec ją wpisaną w karte ciązy, to chcial cie zwyczajnie naciągnąć i lepiej zmien lekarza bo nie bedziesz wiedziala czy naciaga czy faktycznie jest potrzeba jakiegos badania i jeszcze cos przeoczysz.

słuchaj jeżeli badanie na przezierność karkową wyszło ok to siedź i się nie martw. Jeżeli ci proponuje to badanie to może masz troszkę za wysoki jakiś pomiar. Jeśli jednak nie to po prostu ci zaproponował bo...kosztuje właśnie 200 zł;-)

wogóle po usg jak sie spytałam ile ma mm to się zdziwił czemu pytam -jakby to jakas tajemnica była:/

Gość olijaaaaaaaaaaaaa
up up