Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anulaaaska844

12 potraw wigilijnych

Polecane posty

Gość porąbało was czy co
raaaaaaaaaaaaany zdruzgotana MÓWIMY O POTRAWACH WIGILIJNYCH A NIE ŚWIĄTECZNYCH

W tym roku usmaże smacznie rybkę, najlpeiej filet by nie było ości , zrobie wiecej no i powiedzmy pierogi z makiem, tylko, że wpierw musze sie nauczyć. Tylko czy mi sie udadza?

Gość grenadinne
no to zredukuj wigilie do dwoch dan - kanapek z pasta rybna i herbaty ;) rozne sa zwyczaje. u mnie na wigilijnym stole obowiazkowo jest karp, kapusta z grzybami i barszcz z uszkami lub bez. reszta to kwestia checi, czasu i apetytu. no i ilosci osob na wigilii.

JAK zrobie 2 potrawy, to zamiast siedziec w kuchni w parze będe sobie odpoczywała przy choince i delektowała sie wigilia.

Gość u mnie nigdy nie ma 12 potraw
bo po co sie tak pasc i tak wszyscy potem wychodza objedzeni jak cholera ;) 1. Grzybowa 2. Ryba - nie karp 3. Śledź w smietanie lub majeranku nie wiem ktory ostatecznie bedzie 4. Salatka warzywna 5. Krokiety z kapucha i grzybami 6. Pierogi z grzybami do tego oczywiscie slodkosci - w tym moj popisowy tort makowy :D

Lepiej jest zrobic nawet 2 dania , tylko smaczne niż kilka dań, juz zimnych bo wszystko stygnie. kazdy robi co potrafi. Wigilia to nie tylko żarcie. Można pójśc na długi spacer , np z psem, potem obejrzeć pasterkę, posiedizeć w necie.

Mój mąz na przykład mówił mi, zwe nie kazdego roku była u nich wigilia, tylko wtedy , gdy jego ojciec nie był w pracy. Totez jednego roku na wigilie zazyczył sobie pizze z pieczarkami i mu ja zrobiłam, ale to było dawno temu.

Gość SAŁATKA Z KALMAREM
GRAZIA JAK ZNAM ZYCIE TO TY STAR PANNA JESTES...HEHEHEH

Gość i mnie tak zwylke
1. sledz w smietanie 2, sledz lorzenny 3, salatka jarzynoiwa moze byc z birakami 4 barszcz z uszkai albo paszteciekami grzybiowuymu] 5, karp w szarym sosie 6. kapusta z grzybami 7, aha, jeszce ryba w galarecie 8 ksiel zurawinoieo- igdsalowy 9. mak z bakaliami 10 orzechy włoskie 11 jeszcze chleb albo krokiety do karpia na cieplo 12kompot z suszu

Gość ten biały barszcz z kiełbasą
to komus się chyba z innymi świętami pomieszał :):):)

Gość a u nas tak jest
- Zupa rybna albo grzybowa - barszcz z uszkami- pierogi z kapusta i grzybami - karp smazony - karp w galarecie - karp z ogórkiem konserwowym w smietanie - pierogi z grzybami - paszteciki - kluski z makiem - śledzie po kaszubsku - śledzie inne - kapusta z grzybami - kompot wiśniwy

Gość nie pomieszał sie barszcz biał
nie pisałam o potrawach wyłacznie na Wigilie tylko na święta i na obiad nie koniecznie go zrobie w 1 lub 2 dzien świąt, zależy jaki będzie apetyt ;)

Gość nie pomieszał sie barszcz biał
nie pisałam o potrawach wyłacznie na Wigilie tylko na święta i na obiad nie koniecznie go zrobie w 1 lub 2 dzien świąt, zależy jaki będzie apetyt ;)

Gość porąbało was czy co
ale tu było pytanie o potrawy WIGILIJNE CIEMNOTO, skoro barszcz chcesz żreż ie w wigilie to poco durnoto go piszesz, rozpierniczył mnie ten kisiel kogos tam - masakra :(

Czy było w życiu lepiej , czy gorzej wigilia tradycyjna , polska była zawsze . Zawsze też był czerwony barszcz ( kiszony wg. domowych staropolskich sposobów ) z uszkami . Farsz do uszek oczywiście z suszonych grzybów zbieranych jesienią przez całą rodzinkę , zakochaną w tej czynności . Później na stół podawane są pierogi : - z kapustą - "ruskie" - z serem "na słodko" Następnie kapusta z grzybami i grochem ( ostatnio zamieniliśmy groch na drobną fasolkę ) Później gołąbki grzybowe . Malutkie , zawijane we włoskiej kapuście i duszone na masełku . Pod koniec oczywiście to , na co wszyscy czekają karp . Podawany na dwa sposoby . Jeden oczywiście smażony tradycyjnie , a drugi to duszony w sosie śmietanowo - cebulowym . Chleb i mocno schłodzony kompot z suszu na stole cały czas . Nigdy żadnego alkoholu . Nawet przysłowiowej lampki wina .

śledzie w occie anchois z owocami sałatka jarzynowa sałatka krabowa jajka faszerowane barszcz z pasztecikami pierogi z kapusta i grzybami kapusta z grzybami sernik makowiec kopiec kreta ;) kluski z makiem

Gość kusia1999
U mnie zawsze są: -usmażona ryba :D -kutia :D -pierogi z kapustą i grzybami :D -krokiety:D -groch z kapustą :D -uszka:D -barszcz:D -kompot z suszonych owoców:D -kapusta z grzybami:D -zupa owocowa:D

Gość Entliczek10
hejka a czy może ktoś podać przepis na kutie i kluski z makiem , bo chciałam w tym roku zrobić coś innego na wigilię i nie wiem jeszcze co. Zawsze jest kapusta z grochem, śledzie karp kompot z suszu i opłatek.

Gość Kocia Bożonarodzeniowa xx56
umnie jest wiecej niz 12 podaje przykladowe barszcz czerwony zupa grzybowa zupa migdałowa karp w galarecie pierogi karp smazony kutia kompot z suszonych owocow śledz w śmietanie śledz w sosie pomidorowym śledz w oleju kluski z makiem kasza z suszonymi grzybami kapusta z grochem chleb opłatek

Gość kaska82
1. Barszcz czerwony z uszkami lub z fasolą 2. Żurek 3. pierogi z kapusty słodkiej 4. pierogi ruskie lub z grzybami 5. karp w galarecie 6. filety rybne 7. śledzie 8. ziemniaki 9. ziemniaki 10. kompot z suszu 11. kutia 12. opłatek no i ciasta są tez u nas np makowiec czy piernik tutaj znalazłam fajna listę z 12 potrawami http://www.tipy.pl/tag20765,12-potraw-wigilijnych.html mi się przydała bo w tamtym roku właśnie musiałam sama przygotować wigilię

Gość iwc1
U nas w Poznaniu zawsze 12 potraw: Karp smażony pstrąg w galarecie kapusta z grzybami pierogi z kapustą i grzybami zupa rybna sos grzybowy sos na słodko z rodzynkami ziemniaki śledź w oleju groch pure paszteciki kompot Oczywiście później piernik , makowiec i sernik do kawy. Dużo roboty ale jeszcze więcej przyjemności bo te potrawy jemy praktycznie tylko raz do roku. Pozdrowienia dla Wszystkich i Smacznego