Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miisiaa.

Kurator. PILNE!

Polecane posty

Gość Miisiaa.

Mam 14 lat , moja mama mieszka za granicą a ja mieszkam w Polsce z ojczymem z którym moja mama sie rozwiodła, ten ojczymjest prawdziwym ojcemmojego brata. W szkole mam problemy.. Opuszczałam troche szkołyi raz byłam na wagarach.. Moja mama zostaławezwana ponieważ ostatnio poklócilam sie z nauczycielką. I dlatego mama hce powiedziec nauczycielce ze pije i pale. Czy za to moge dostać kuratora albo jakies inne z tego będą problemy?

Gość jestem kuratorem
Dość skomplikowana ta twoja sytuacja. Jeśli szkoła zgłosi do Sądu, że nie realizujesz obowiązku szkolnego i sprawiasz problemy wychowawcze, to ty i twój opiekun prawny (mama?) będziecie wezwani na rozmowę. Pojawi sie też w twoim miejscu zamieszkania kurator sądowy, żeby sprawdzić twoją sytuację rodzinną, szkolną itd. Skoro nie przebywasz pod bezpośrednią opieką matki, to sąd zastanowi się, czy twój ojczym zapewnia ci właściwe warunki (także, czy radzi sobie ze sprawami wychowawczymi). Zastosowane mogą być różne srodki: upomnienie, nadzór odpowiedzialny rodziców, czy nadzór kuratora zależnie od oceny twojego zachowania. Myślę, że jednorazowe wagary, czy jeden konflikt z nauczycielką to nie wystarczający powód do nadzoru kuratorskiego. Gorzej, jeśli rzeczywiście pijesz i palisz... No, ale najpierw sprawa musi trafic do Sądu, żeby w ogóle zastanawiać się nad kuratorem.