Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to właściwie jest ...

Wprowadzanie glutenu i żółtka do diety niemowlaka.

Polecane posty

Proszę doświadczone mamy o radę. Mój synek za kilka dni skończy 6-mcy. Kiedy mogę wprowadzać gluten, kiedy żółtko?? i w jaki sposób? Dodam, ze Mały od 2 miesiąca życia jest na mleku modyfikowanym. Teraz je już ładnie różne owoce, zupki, mięsko. Został mi jeszcze do wprowadzenia właśnie gluten i żółtko. Co pierwsze?? Proszę o poradę.

Gość uczulenie na gluten
sprawdź w tabelach

podnosze

jak czytam na necie to w jednym artykule pisze ze po 10m.z w innym ze po 5.m.z jeszcze gdziez ze po 7m.z i zwariowac mozna... wiec moze doświadczone mamy mi poradzą jak u nic to wyglądało

Gość ja dla bezpieczeństwa
trzymałam się starszych wytycznych i zaczęłam wprowadzać gluten jak córcia miała ok 10 m-cy.

jest ktoś jeszcze ??

Gość jeszcze jeszcze jeszcze
!!!!! na co czekacie????? autorka chce więcej odpowiedzi!!!!!!

Gość mój synek ma prawie 6 mies
mi pediatra powiedziała żeby gluten wprowadzać między 5 a 6 miesiącem. Jeszcze nie zaczełam bo syn ma uczulenie na niektóre warzywa więc muszę wszysko stopniowo dawkować. Te stare zalecenia które były zmieniono z racji wcześniejszej możliwości wykrywania celiakii. Im wcześniej będzie wprowadzony gluten tym szybciej będzie można wykryć tą chorobę. Żółtko wprowadza się od 6 miesiąca. Przez 2 tyg gotowane a później można już surowe. Oczywiście do zupek.

Gość znaczek kozaczek
ja wprowadzilam zołtko ok 6.5 miesiaca,moze troche wczesniej.Wedlug schematu zywieniowego pół żółtka dodaje do zupy co drugi dzien.Cale jajko mozna podac po ukonczeniu 10 miesiaca.Jesli chodzi o gluten to dodaje po 2 łyzeczki kaszki z glutenem do mleka.Narazie tyle.Daje jeszcze jeden biszkopt dziennie przy deserze.Uczy sie ruszac szczeką.Teraz ma ukonczone 7 miesiecy.

Gość BeatkaB
Osobiście zauważyłam, że zdania na temat wprowadzania glutenu do diety niemowlaka są bardzo podzielone. Ale na pewno chcesz się dowiedzieć na ten temat jak najwięcej. Zacznij może, od czytania takich artykułów http://www.mojealergie.pl/gluten-w-diecie-niemowlaka/ . Widziałam, że można znaleźć tam bardzo dużo potrzebnych informacji. Na pewno Ci się przydają.