Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaaaaaaaaaaaaaammmmmmm17

jakie książki polecicie siedemnastolatce?Musierowicz itp.odpada,wolę coś dojrzal

Polecane posty

szego... bo czytałam jak miałam lat 14, teraz zdecydowanie jestem za stara na takie utwory :D szukam czegoś o dojrzewaniu, buncie, problemach nastolatek - (mogą być i miłosne, ale nie takie jak w ksiązce np. Kłamczucha, Pamiętnik księżniczki itd...) chodzi mi o trochę jakby dojrzalsze ksiązki, poruszające trudniejsze tematy choć nawet miło by było gdyby były jakieś wątki miłosne :)

Gość do wrażliwej skóry polecam
może Harlequiny? :classic_cool:

Gość my dzieci z dworca zoo
przeczytalam jak bylam w Twoim wieku, pamietam do dzis...(mam grubo po 20-tce)

Pan Ibrahim i kwiaty Koranu Oskar i pani Róża Świat Zofii Cień wiatru to chyba są moi ulubieńcy ;)

Gość my dzieci z dworca zoo
oj zle zrozumialam ja ksiazke ktora mam w pseudonimie przeczytalam jak mialam 13, 14

taaaaaak, rozdyzłeś mnie ;) chciałam się ANONIMOWO POCHWALIć JAKA TO JA JESTEM MąDRA :D ;)

Wiesz co, pożycz sobie jakąkolwiek książkę Danielle Steel, ona jest rewelacyjna. Głownym watkiem w jej ksiażkach jest miłość przeplatana problemami. Moja ulubiona to "Gwiazda", czytalam ją jak mialam jakieś 16-17 lat. Naprawdę polecam. Wciąga jak diabli.

a może seria Zmierzch?

martę fox poczytaj-te dla doroslych bardziej ci spodobaja ,,swieta rita od rzeczy niemozliwych'' ,, jakies tam ciezarowki wyjezdzaja z morza'' a z mlodziezowych paulina.doc magda.doc

no właśnie, Danielle Steel, Victoria Holt...

tytul to nie jest jakies tam... tylko to byly ogromne ciezarowki wyjezdzaja z morza albo niebieskie :P

szczehólnie chętnie poczytałabym o BUNCIE PRZECIWKO CAłEMU śWIATU, O INNOśCI ITP... bo nie jestem typową nastolatką, słucham rock'a, nienawidze komercji itd, mam innny światopogląd, ogólnie mówiąc - tkwi we mnie bunt, nie wiąze się on z agresją itd. - jest on bardziej ideologiczny...

przeczytalam chyba z 20 jej ksiażek, teraz niestety nie mam już na to czasu :(

to poczytaj NO LOGO

Gość Blankaaaas
Kocham NY- nie pamietam jakiego autora, ale jest bardzo fajna i znajomi rowniez sie zachwycaja ;)

Gość Aa.Ty on ona ono.Czy my
Kup ?Wladce pierscieni" W tym wieku juz trzeba szukac klimatu! Chyba, ze nie sie nie lubi dobrych ksiazek to w takim razie, proponuje " Jak zostac klimatycznym czlowiekiem, nie idac droga zwyklych ludzi".Musi najpierw ta osoba odpowiedziec sobie na to pytanie piszac jednoczesnie na kartce, a gdy juz to zrobi, niech przeczyta to wiele razy i sie nauczy na pamiec.Jesli jej nie przypadnie do gustu to nie ma za grosz klimatu i pisze bzdury, ale jesli ja to zacheci do bycia kims innym, to niech nie szuka milosci i sie zajmie czymiinym. No... Mysle, ze nie musicie nad tym myslec.

Gość a ja proponuje klasyke
"Jane Eyre", "Wichrowe wzgorza", "Przeminelo z wiatrem", "Zbrodnie i kare"

Ćpun - tez dobra książka Opuścić Los Raques Koniec pewnej sagi rodzinnej to sa pojedyncze tytuly, ale wszystkie dobre a jak dzieci z dworca zoo ci sie podobaly, to przeczytaj sobie Milosc w Berlinie - tych samych autorow, tematyka podobna

Mistrz i Malgorzata Sto lat samotności ( i w ogole Marquez) polecam tworczosc Virginii Andrews Lewis Caroll - Alicja w krainie czarow i Po drugiej stronie lustra kubus fatalista mechaniczna pomarancza edgan allan poe

Gość _czytelniczka_
być może zaciekawi Cię Buszujący w zbożu Salingera, o ile jeszcze nie czytałaś. Holden, główny bohater książki jest myślącym, młodym człowiekiem, który czuję się wyizolowany ze społeczeństwa ze względu na różnice w postrzeganiu świata. Swoją drogą, chciałabym się nawet podpiąc do tego tematu. Na Musierowicz dorastałam i teraz poszukuję czegoś na trochę wyższym poziomie intelektualnym. ;) Zlinczujcie mnie ci skromni, którzy dalej są na poziomie Kubusia Puchatka i boją się przyznać przed innymi, że stać ich na więcej

Kubuś Puchatek to piękna książka 😡 odwalcie się od niego 😭

zreszta ty czytelniczko jako pierwsza o nim wspomniałaś 🖐️

Gość marila65
oczywiście, że piękna. :) jednak z biegiem lat wymagamy od książek czegoś więcej, chcemy utożsamiać się z bohaterem. a trudno jest utożsamić się z Kubusiem Puchatkiem mając te 17 lat...

''buszującego...'' czytałam, baaardzo mi się podobała ta książka i teraz bym chciala coś podobnego, z tym, że akcja mogłaby się rozgrywać w czasach bardziej nam współczesnych :)

Gość co ta glupia moda robi
drzwi percepcji, drop city, buszujący w zbożu, coś crowley'a...

Gość _czytelniczka_
to właśnie jest ten ból, przeczytać Buszującego i nie znaleźć nic w podobnym tonie... bo szczerze mwiąc, jeszcze na nic takiego się nie natknęłam

Gość co ta glupia moda robi
jak komus podobał się buszujacy to polecam 'nikt nie wyjdzie stąd żywy" - biografia Jima Morrisona, fajnie są opisane jego tułaczki i dziwaczne rzeczy, ktore robił, coś trochę jak buszujący, no i fani napewno będą olśnieni :-)