Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mama 22

niezbędne rzeczy dla bobaska ???

Polecane posty

Gość młoda mama 22

Poradźcie proszę co jest naprawdę niezbędnego do przyjścia Maluszka na świat ??? Mam bardzo ograniczone środki finansowe i chodzi mi o to bez czego niemowlaczek się nie obędzie zaraz o porodzie jak i przez pierwsze miesiące. Proszę poradźcie z waszym doświadczeniem co to takiego ???????

Gość a wiec
pieluchy, krem na odparzenia, sol fizjologiczna, pieluchy tetrowe leza u mnie i czekaja na lepsze czasy bo na poczatku w ogole nie byly potrzebne. laktator kupilam dopierojak mala miala 3 miesiace, tak samo butelki. smoczka nie podalam, iwec tez mozna zaoszczedzic. ciuszki najlepiej kupowac za gorsze w ;umpie i nie za duzo bo dziecko tego nie wynosi. najwiekszym wydatkiem jest wozek. lozeczko kupilam w ikei za 99 zl, do tego w miare dobry materac za 70 zl na allegro. no i dla dziecko przydaje sie kocyk, a rozek to jak dal mnie etz zbedny wydatek

Gość Mamka010101011
W sumie to nie wiele rzeczy trzeba. Do higieny dziecka najważniejszymi rzeczami są : krem na odparzenia (ok 5 zł za opakowanie które wystarczy na kilka tygodni) , zasypka, oczywiście pieluszki tetrowe, a pampersy można kupić w Tesco 75 sztuk za około 30 zł, bardzo się opłaca. Do tego jakieś delikatne mydełka i oliwka. Ubranka - możesz kupić sobie np. śpioszki dostępne w cenach już od 14 zł, ja mam 3 pary i są bardzo ładne. Później wózeczek i łóżeczko możesz znaleźć na allegro w bardzo dobrych cenach. Reszta aptecznych rzeczy takich jak buteleczki, laktatory, smoczki to już grosze. Aha, najgorzej z mlekiem. Chyba bebilon czy bebiko kosztuje ok 45 zł i starcza na tydzień lub dwa, ale możesz długo karmić piersią i później dziecko już zamiast drogiego mleka będzie mogło zacząć pić herbatki i soczki.

Gość powiem ci ze u mnie
ja akurat bardzo sobie rożek chwaliłam, długo mi służył, bo potem był kołderką;-) ale można się bez niego obejść. Wanienka jest potrzebna, nie wprawionej mamie ciężko byłoby kąpać malca w duzej wannie. My prawie dwulatka ciągle kąpiemy w takiej wanience, bo pod prysznicem się boi. Z kosmetyków to na początek tylko mydełko, krem na odparzenia, oliwka lub balsam i jeśli malec urodzi się w zimnej porze roku, to krem chroniący od zimna, a jeśli w ciepłej, to chroniący przed słońcem. Miej też apteczkę, ale w niej wystarczą czopki przeciwgorączkowe, dla niemowląt, bo i tak w razie choroby z maleństwem od razu idzie się do lekarza. Ja w sumie nie kupiłam niepotrzebnych rzeczy, bo nic teraz nie mogę sobie przypomnieć co kupiłam, a nie było mi niezbędne.

Gość a wiec
mamk, no u nas pieluchy tetrowe do niczego sie nie przydaly. kupilam 4 flanelowe i te klade pod glowke, a tetrowe leza. oliwka nie ejst potzrebna, dziecko ma swoja naturalna ochronna wartstwe, z reszta mozna duo taniej bo za ok. 3 zl kupic parafinne plynne, i ma sie pewnosc, ze nie uczuli. no i mydelko do kapieli za 3 zl :)

Najekonomiczniej będzie Ci karmić piersią, odpadną wtedy na prawdę spore wydatki związane z butlami i mlekami modyf. które wcale nie są najtańsze na etapie wczesnoniemowlęcym bo dzicko przerabia tego sporo na miesiąc.Pieluchy tetrowe kilka sztuk na start bo przydadzą się do wszystkiego, u nas głównie jako ochrona przed ulewaniem, bo córka chlustała równo - ale tez jako podkładka pod buzię gdziekolwiek byliśmy, czy podczas przewijania, by nie zabrudzić komuś kanapy, także jako mokra myjka do wanienki.Kup po 2 komplety pościeli, 2 prześcieradła. Na początku kup ame prześcieradła bo dziecko i tak będzie spało pod kocem, czy dwoma kocami a malec będzie tak mały, że spokojnie można złożony koc oblec w duą poszewkę "dorosłej" poduszki.Termometr do pupy, waciki do uszu lub gaza do oczyszczania nosa, sól fizjologiczna.Mydło i oliwka albo krem do natłusczania po kąpieli (np linomag, 2-4 zł za słoiczek czy tubę).Rożek, ręcznik z kapturem, podkłady do przewijania, to nie rzeczy niezbędne, spokojnie można się bez nich obejść.

Gość powiem ci ze u mnie
a więc miałam odwrotnie niż ty, bo mój malec bardzo ulewał i przydały mi się tetrowe pieluszki bardzo, z każda chorobą na początku u niego wiązały się wymioty, więc miałam sporo pieluch i skorzystałam z nich, na początek nie zawadzi kupic z 5 szt, ona chyba około 1 zł kosztują

Gość a wiec
jezeli dziecko ulewa to jasne, ze sie przydadza. mnie to na szczescie ominelo. jeszcze ktoras pisala o posciei. ja mam przescieradla po moim 18-stoletnim bracie, a spiworek z lumpa za 1 zl!! nie widxze potzreby wydawania kasy na posciel

Gość młoda mama 22
dziękuje WAM bardzo-to super rady! njdroższe są chyba łóżeczko i wózeczek,ale łóżeczko sosnowe już za ok.150zł można dostać a wózek używant,a fotelik samochodowy już mam.... napiszcie nazwy tańszych kosmetyków dla dzieciaczków... np. tani krem na odpażenia ???

Gość a wiec
na odparzenia linomag zamaist oliwki parafina plynna z apteki ok. 3 zl mydelko do kapieli bambino 3 zl jak spodziewasz sie dziewczynki to zasypki nie kupuj, nie jest zalecana w sumie to aj kupilam sudocrem na odparzenia, corka ma pol roku, a ja jeszcze ciagle uzywam tego samego opakowania

U nas Sudocrem o kant tyłka, użyłam raz a takie drogie, że nie polecam. Tak samo zadziała linomag z tlenkiem cynku za 3 zł (biały pojemniczek,żółta nakrętka) a do ciała linomag w kremie (biały pojemniczek, różowa nakrętka) albo w maści (biała tuba z zielonymi napisami). Tradycyjnie na odparzenia sprawdził się u nas zwykły puder do pupy / zasypka ale to dlatego, że córka uczulona jest na cynk i pantenol, więc każdy krem typu sudocrem po prostu pogarszał stan skóry. Ajest wiele tańszych odpowiedników Sudocremu, wystarczy podpytać w aptece.

Gość Taka ja____
Co ci się NIE przyda: - rożek (zamiast niego miej zwykły kocyk i w niego zawijaj dziecko na "naleśnika" - efekt ten sam w 100%) - sól fizjologiczna (zamiast niej przegotowana woda) - kosmetyki dla wrażliwców, na które twój pediatra usilnie będzie się starał cię naciągnąć (zamiast tego mydło/płyn do kąpieli z kilkoma kropelkami oliwki dodanej do wody kąpielowej) - ochraniacz na szczebelki (kupisz go później, jak dziecko zacznie fikać po łóżeczku około 6 miesiąca) - kołdra (ją używa się dopiero po 12 miesiącu - wcześniej sam kocyk lub śpiworek, żeby zapobiec podduszeniu się dziecka) - poduszka (ją używa się od 12 miesiąca - wcześniej sama pielucha flanelowa albo tetrowa pod główką, żeby nie zabrudzić prześcieradła i materaca w razie gdy się dziecku uleje) - ochraniacz na materac (można przyciąć kawałek foli i położyć pod prześcieradło, tylko NIE wolno kłaść jej pod główkę dziecka, żeby się nie przegrzało) - kremy do ciała i lotiony (zdrowa skóra dziecka NIE wymaga żadnego ekstra nawilżenia, więc lepiej jej nie ruszać i nie ingerować w jej naturalny balans) - roztwór spirytusu (pępek odkaź tylko raz w szpitalu i o nim zapomnij, wbrew temu co będzie mówić położna im mniej odkażasz i moczysz pępek tym dłużej się on maże; jeśli nie będziesz nic z nim robiła, nie będzie po nim śladu po 5-7 dniach) - przewijak na łóżeczko (lepszy jest zwykły tani z Ikei, albo kocyk rzucony na twoje łóżko, fotel, czy gdziekolwiek) - laktator (postaraj się wypożyczyć ze szpitala) - śliniaki (wystarczy pieluszka tetrowa pod brodą malucha i rolka kuchennego ręcznika papierowego pod ręką) - pieluchy tetrowe i flanelowe w absurdalnych ilościach (3 tetry i 3 flanelki w zupełności wystarczą) - ubranka w absurdalnych ilościach (kieruj się zasadą x3 lub x4, czyli po 3-4 rzeczy każdego rodzaju w danym rozmiarze, np. zaczynając od 56*) - ubranka niebawełniane/niewełniane, skomplikowane, z napami na plecach, niepraktyczne, które ciężko założyć (na początek dla noworodka kupuj rzeczy bawełniane, proste, rozpinane na wszelkie możliwe sposoby, np. body kopertowe, a nie takie zakładane przez głowę, pajace rozpinane na całej długości i żadnych sukienek, jeansów, sztywnych skomplikowanych ciuchów) - proszku do prania dla niemowląt (wystarczy zwykły, któryś z tych lepszych dorosłych proszków i opcja podwójnego płukania w pralce; wbrew temu co słyszy się od producentów tych dla dzieci, dorosłe proszki wcale nie uczulają; rzeczy niemowlęce możesz prać razem w waszymi dorosłymi) - ręcznika z kapturem (wystarczy zwykły dorosły ręcznik kąpielowy, który macie w domu - odłóżcie go żeby był tylko dla maluszka) - baldachim do łóżeczka (wyłącznie jeśli oglądacie TV w pomieszczeniu w którym śpi dziecko - w innym razie całkowicie zbędny) * Uważaj na rzeczy w rozm. 56 i nie szalej z ich ilością, bo czasem zdarza się, że dziecko rodzi się duże i nosi od razu rozm. 62. Rzeczy niezbędne, które można kupić taniej: - łóżeczko, materac, prześcieradła (najtaniej w Ikei) - drobne przybory kosmetyczne, typu płatki kosmet., patyczki do uszu, wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe, itd. (najtaniej w Rossmannie) - kocyki (najtaniej chyba w Jysku) - pieluszki (najtaniej w Rossmannie, Tesco, Biedronce i Lidlu) - chusteczki (najtaniej w Rossmannie, Tesco, Biedronce, Lidlu, Carrefourze i innych sieciówkach) - wózek (szukaj może na Allegro albo w Komisach i unikaj głęboko-spacerowych, bo będziesz się kręciła za kolejnym za niecałe 6 miesięcy) - podstawowe ubranka (szukaj w "dwupakach" albo "wielopakach" na wyprzedażach w sieciówkach typu H&M i C&A - szykuje się tam teraz prawdopodobnie mega wyprzedaż poświąteczna, więc proponuję ci się za tym zakręcić; unikaj ciuchów z marketów - poza Tesco; jeśli masz czas, lubisz grzebać i wiesz dokąd się udać, przejdź się do lumpeksu z dziecięcymi rzeczami; uważaj na zestawy z Allegro - często się tam przepłaca; markowe ciuchy o 90% lepiej znoszą pranie niż te nie markowe, więc można je później komuś odsprzedać) Powodzenia! To chyba wszystko.

Gość Taka ja____
Aha i żeby było taniej nie używaj maści na odparzenia typu Sudocrem i Bephanten codziennie, tylko w razie wystąpienia odparzeń. Natomiast na co dzień jeśli pupa jest ładna smaruj zwykłą niedrogą maścią/kremem do pupy (nie żadnym specjalistycznym). Ponadto wiedz, że pieluchy niefirmowe (nie Pampers, nie Huggies itd.) w najmniejszych rozmiarach są troszkę twarde w porównaniu z firmowymi i trzeba je trochę wygnieść zanim założy się je dziecku. Nie kupuj pieluch pokrytych folią/ceratką bo nie przepuszczają powietrza i zwracaj uwagę na rodzaj zapięcia (muszą mieć velcro, a nie taśmy). Tanie i dobre kosmetyki kupisz w Rossmannie (Babydream, Bambino itp.).

Gość młoda mama 22
dziękuje bardzo -super mi to pomoże,zastosuję się napewno do powyższych rad :) Pozdrawiam !

Gość Taka ja____
A i jeśli używasz kremu do pupy to nie kupuj już zasypki, a jeśli zasypki to nie kupuj kremu. Zresztą bardziej polecane są kremy, bo dziecko nie wdycha pyłu z pudru. I postaraj się karmić piersią - zaoszczędzisz na niezbyt tanim mleku zastępczym i czasie koniecznym do jego każdorazowego przygotowania.

Gość Taka ja____
* im więcej odkażasz i moczysz pępek tym dłużej się on maże - znalazłam błąd, przepraszam :)

Gość Autorko napisałaś że znalazłaś
łóżeczko za 150,- ale wiedz że w Ikea są już od 100,-! http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00115751 Materace od 29,- i 59,-: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/16207/ Przewijak 20,- i wanienka 26,-: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70025318 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70098121 Koce to zgadzam się z przedmówczynią, w Jysku najtaniej: http://www.jysk.pl/210/451/453/ag/catalog/

Gość a ja ci powiem tak
No a ile jest sklepów Ikea? Ja mam do najbliższego ponad 100 km, to i za 150 łóżeczko to tanio jak dla mnie.

Gość coś dla Ciebie
ja kupiłam łóżeczko na allegro , w dobrym stanie i bardzo ładne do tego dostałam pościel i materacyk za ponad 100 zł więc okazyjnie :):):) tak też można :)

Gość No ale może akurat autorka ma
całkiem niedaleko Ikei, to się tam obkupi.

Gość Mama po raz pierwszy
Ja też dopiero kompletuję rzeczy dla pierwszego malucha i staram się to robić z głową. Nie mam jeszcze wszystkiego ale po część rzeczy rzeczywiście udałam się do Ikei. Jak pisały i pokazywały dziewczyny wyżej, kupiłam to najtańsze łóżeczko za 99,-, do niego materac, choć wcale nie najtańszy, bo za kolejne 99,-. Dodatki typu prześcieradła na gumce (dwupak), 3 bawełniane pieluchy, ochraniacz na szczebelki, koc i tkaninę czerpaną na metry, żeby przeciągnąć nią kocyk, także kupiłam w Ikei (wszystko seria Barnslig). :) Wydałam niewiele. Nawet starczyło na kilka pluszaków z tej samej serii, choć w sumie może zbędnych noworodkowi. Najwięcej jak dotychczas wydałam na wózek, bo chciałam mieć jeden a porządny (wybrałam Teutonię Spirit S3) i wiaderko kąpielowe TummyTub, bo słyszałam na jego temat bardzo wiele pochlebnych opinii. Z ciuchami nie zamierzam szaleć i wiem, że raczej będę się kierowała zasadą minimum - czyli kupię tylko to co niezbędne. Mam już upatrzone kilka prostych rzeczy w Cubusie i H&M-ie (w tym również dwupaki i trzy-paki), także teraz zniecierpliwiona czekam na posezonówkę, żeby móc wreszcie wyruszyć na łowy. ;) Na szczęście mogę sobie na to pozwolić, bo zostało mi jeszcze trochę czasu do rozwiązania. Zdecydowałam się również na tańsze pieluszki. Myślę, że spróbujemy tych z Tesco i mam nadzieję, że okażą się w porządku. Słyszałam, że do pupy bardzo fajnie się sprawdza maść cynkowa, przy czym jest o wiele tańsza od typowych kremów na odparzenia. Zresztą z kosmetyków też pewnie kupię minimum, choć np. uparłam się na taki płyn wszystko-w-jednym :) zamiast mydła. Także mogę spokojnie powiedzieć, że jestem mniej więcej przygotowana na przywitanie maluszka i wcale nie kosztował mnie tak strasznie dużo, jak straszą na naciąganych listach wyprawkowych publikowanych w necie.

Gość grrrr.............
Niepotrzebna i nawet niewskazana jest posciel w lozeczku... dziecko najlepiej klasc spac na twardym materacyku (oczywiscie z przescieradlem :-P ) i w spiworku... Dziecko do ukonczenia roku zycie powinno spac bez poduszki ...

Gość Mama po raz pierwszy
Gość maja papaja
Do mamy po raz pierwszy ---> Bardzo mi się to wszystko, co powybierałaś, podoba! :) Fajnie wszystko ze sobą współgra kolorystycznie i miałaś fajny pomysł. :) Lubię kiedy ludzie robią wyprawki po swojemu, nietuzinkowo, nie wybierając ślepo każdej kolejnej pozycji z często rzeczywiście dziwnych i przesadnych list wyprawkowych. Także masz u mnie duży plus. ;)