Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarna_dziura

dzisiaj w kosciele czytali list od biskupów bylo o

Polecane posty

Gość
biała orchideo ;) dla informacji - czytałam wszystkie posty zanim napisałam, więc wiem o czym toczy się dyskusja :) wysłuchałam listu biskupów i w żadnym miejscu nie wydał mi się kontrowersyjny, przecież wszem i wobec wiadomo, że kościół zaleca czystość przedmałżeńską, więc czemu tu się dziwić? to, że niektórzy "nie uznają seksu przedmałżeńskiego za grzech, bo nie żałują" świadczy tylko o tym, że świadomie przystępują świętokradzko do sakramentów, ewentualnie jeszcze o tym, że zagłuszyli w sobie sumienie...

Gość ale afera
coraz gorzej na tym swiecie.. coraz gorsi ludzie..

Gość
jesli to o tępej strzale było do mnie, karooolku dziecko drogie to wiedz, że mnie nie zdenerwowałeś lecz rozbawiłeś :D

nieznana i nielubiana - zgadzam sie ze wszystkim co napisalas, nie rozumiem jednak dlaczego wczensiej napisalas o nowej religii, bo nikt tu takiej nie tworzy...a raczej zastanawia sie dlaczego jest jak jest... a woja drogą ciekawe ile osob, ksiezy czytało naukowe publikacje dotyczace KK na przełomie wieków...i ilu czytało wspomnienia kobiety ktorą porazil promień, przezyla śmierc kliniczna i widziala czyściec, niebo i piekło..a w nim wielu duchownych... nie wiem ile w tej drugiej pozycji prawy...ale sa to wspomnienia dr Glorii Polo a ksiazka sie nazywa 'Trafiona przez piorun'

A jak kiedyś kościół i zakony zabijały ludzi to było dobrze? to oni nie mieli grzechu?? A my za miłość mamy mieć grzech? Bo nie potwierdziliśmy jej tlyko w kościele lub jesteśmy jeszcze na to zbyt młodzi cos jest tu nie tak...?

jeżeli chodzi o seks przedmałżeński-poszłam do spowiedzi i mówię ksiedzu ze z chłopakiem grzeszyłam wiadomo jak :D a on do mnie : ja rozumiem ze to jest taka pokusa ten seks ale przed ślubem to takie "dawanie w ciemno" nie wiesz czy ten chłopak chce być z tobą czy zależy mu tylko na jednym :D :D buhahahahhaha a po ślubie to napewno mnie nie zdradzi,nie rozwiedzie się po kilku latach i na milion procent bedzie ze mną do końca życia tylko dlatego ze dałam mu po ślubie ;) jaaasne

Gość
orchideo :) Być może źle się wyraziłam :) Słowa o własnej religii były sprzeciwem wobec tworzeniu przez niektóre osoby nowych "własnych" zasad wiary ;) Tutaj na kafe często czytam posty, w których ludzie nie uznają za grzech seksu przedmałżeńskiego czy masturbacji. Po prostu odrzucają z religii to, co dla nich niewygodne... Niektórzy "katolicy" odrzucają spowiedź, bo "nie będą się tłumaczyć przed obcym facetem", nie uznają obowiązku uczęszczania na mszę świętą, bo "wiara jest w sercu i nie muszą chodzić do kościoła, aby wierzyć"... Mnie się wydaje, że nie tędy droga...

;) to fakt ale jeśli chodzi o samą istotę spowiedzi -to jest własnie jej cel przed "obcym" człowiekiem otworzyć i pokazać swoje najgorsze zachowania i zastanowić się nad samym sobą. A mówienie "ze ksiadz też grzeszy to ja nie mamm co się mu spowiadać " jest baardzo dziecinnym tłumaczeniem.

Gość podnoszzeeeeeee
up

Gość karoolek..............
nieznana i nielubiana (gunjax@wp.pl) orchideo Być może źle się wyraziłam Słowa o własnej religii były sprzeciwem wobec tworzeniu przez niektóre osoby nowych "własnych" zasad wiary Tutaj na kafe często czytam posty, w których ludzie nie uznają za grzech seksu przedmałżeńskiego czy masturbacji. Po prostu odrzucają z religii to, co dla nich niewygodne... Niektórzy "katolicy" odrzucają spowiedź, bo "nie będą się tłumaczyć przed obcym facetem", nie uznają obowiązku uczęszczania na mszę świętą, bo "wiara jest w sercu i nie muszą chodzić do kościoła, aby wierzyć"... Mnie się wydaje, że nie tędy droga... =========================================================== No wlasnie , dekalog mówi wyraznie " nie cudzołóż " teraz interpretacja tego moze byc rozna ! akurat kosciół dla wlasnych potrzeb i sciagniecie parafianów (ludzi tepych) do koscioła i spowiedzi uczynił interpretacje tak by stanowiła to co stanowi ! A sex z kobieta wolna ktora nie nalezy jeszcze do zadnego łoza nie jest przypisana zadnemu mezczyznie , to nie cudzołozenie !! Ksiadz mi kiedys tłumaczył , ze jesli bede spał z kobietą wolną i ja bede wolny to nie mam pewnosci ze z nia zostane i ją poslubie , moze sie stac tak , ze tak sie nie stanie i w zwiazku z tym , ona z kolejnym a ja z kolejna bede sypiał .Zapytany jdnak o to czy sex przynaleznia mi kobiete daną - juz sie petlił . Oczywiscie mowa jest o kontaktach z kobietą kiedy to coś sie do takiej czuje i robi sie to z uczuciem z nie dla zaspokojenia wlasnych zadz , czyli inaczej mówiać nie zyje sie w rozwiazłosci i nie sypia co dzien , tydzien z inna - takie bowiem podchodzenie do zagadnienia faktycznie jest grzechem bo sie wie z góry ze slubów z daną kobietą sie nie zamierza brac ! Zatem ludzie wolnego stanu majacy sie ku sobie uprawiajacy sex nie grzesza .Naukowo tez udowodnione jest , ze brak sexu prowadzi do roznego rodzaju zchorzeń , po zabuzenia psychiczne wlacznie ! wiec prózne pzrekonywanie mnie , ze sex jest grzechem , rozwiazłosc sexualna tak , ale nie sex sam w sobie , jak i masturbacja ! Wszystko powinno dzialac w symbiozie ! czlowiek jest glodny , siega po jedzenie i nie popelnia grzechu obrzarstwa puki je w ilosciach normalnych ! tak samo jest z sexem , wypozazono nas w poped i jemu też tak jak z sraniem i sikaniem musimi dac upust , Bo inaczej dzieją sie rzeczy niedobre z organizmem ludzkim ! Wiec masz racje nie tedy droga ! Bo napisane jest "komu zatrzymacie beda zatrzymane " i tu paradoks ! bo widzi mi sie ksiedza (kretyna) spowodowac moze brak odpuszczenia i co teraz ? Znam przypadki odmowy pochówku zmarlego (parafia w okolicach Nowego Stawu )wynikajacego z biedoty ludzi majacych pochowac bliskiego - wiec takie cos jest mozliwe , zatem co katolik wtedy ma zrobic jak mu sie grzechu nie odpusci ? do komuni isc nie moze w spowiedzi juz był ? on ufa i wierzy w tego ksiedza !!Wiec faktycznie masz racje nie tedy droga bo sredniowiecze sie juz skonczyło jakis czas temu a dzis parafianin - to czlek oczytany madry i wykształcony , a nie tepy bez okrasy i oglady .