Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana.

leczenie kanałowe

Polecane posty

Gość zdesperowana.

Cześć.Mam 14 lat i mam problem..Właściwie..Zawsze miałam problemy z zębami. Tzn. bardzo mocno odczuwałam wiercenie itp. Zaprzyjaźniona z rodziną dentyskta dawała mi podwójne dawki i mówiła , że są one najmocniejsze.Ostatni raz byłam u dentysty niespełna rok temu w zimie.Wtedy leczyłam dużą dziure w (chyba 4-5 ) górnym lewym zębie.Była tak duża ponieważ bałam się iść ją wyleczyć z przyczyny dotkliwego bólu przy leczeniu.Jednak w końcu ból był nie do wytrzymania i nie mogłam już dłużej nic z nim nie robić.Poszłam do dentystki żeby po prostu go zapląbować.Na początek oczywiście dostałam jak zawsze (rutyna.. nie ma szans, że wgl siąde na fotel bez 2 zastrzyków) lek przeciwbólowy. Oglądając zęba dentystka powiedziała, że możliwe jest tak mocne zatrucie zęba, że trzeba będzie zrobić kanałowe.Jak tylko to usłyszałam wpadłam w jeszcze większy szał i zaczęłam panikować.Ale na szczęście obeszło się bez leczenia kanałowego. ;) Chociaż i tak musiałam chodzić z tym 1 zębem chyba 3 razy (przykro mi jest.. ale inaczej nie mogłam. nie wytrzymuje długo na fotelu. ;

Gość zdesperowana.
(przykro mi jest.. ale inaczej nie mogłam. nie wytrzymuje długo na fotelu. ;

Gość zdesperowana.
Czytałam wasze wszystkie wypowiedzi na temat kanałowego leczenia i teraz boje sie jeszcze bardziej..! W dodatku na wikipedi znalazłam zdjęcia z tego leczenia i przez pół godziny płakałam.. Jednak najgorsze w tym wszystkim jest to, że moja dentyskta wyjechała i wróci dopiero 4 stycznia .!! Dzwoniłam do niej i powiedziała , ze mam isć do jakiegos innego lekarza bo inaczej ząb może sie jeszcze bardziej pogorszyć i trzeba będzie go usunąć .. A ja nigdy w życiu nie byłam u innego lekarza.. ! Jutro pójde z mamą do jakiegoś w tej samej przychodni co ta moja dentystka, albo zupełnie gdzie indziej.. W każdym razie boje się , ze dentysta da mi za mała dawke znieczulenia.. Sama nie jestem 100 % pewna czy boli mnie ten sam ząb co miał tą wielką dziure.. Czy mam powiedzieć temu lekarzowi o tamtej dziurze.? I jeszcze jedeno pytanie.. Właśnie przy ostatniej wizycie u dentystki jej koleżanka, która z nią pracuje ( podaje różne rzeczy i wgl. ) powiedziała mi , że te 2 znieczuenia nie działają przez moją psychike.. Że jeśli sama sobie wmawiam, że będzie mnie bolało to nie ma szans żeby było inaczej .. Czy to prawda .. ? Co sądzicie o tej teori .. ? Mam sobie niby wmawiać , że mnie nie boli czy jak .. ? Prosze o pilne odpowiedzi poniewaz umieram tu ze strachu.. Aha . Zauważłam że jak płacze to boli mnie jeszcze bardziej .. ? Też tak macie .. ? Z góry dziękuje ..

Owszem można odczuwać ból poprzez wmawianie sobie że boli, czy tak jest w twoim przypadku nie wiem, wiem jednak że sama po jednym znieczuleniu nie czuje nic. Leczenie kanałowe nie jest według mnie straszne. Najpierw włożenie lekarstwa który ma zatruć ząb - ząb przez kilka dni czułam, następnie albo dotruwanie zęba, czyli nowa porcja lekarstwa albo czyszczenie zęba i na końcu plombowanie. Trwa troche, zwłaszcza czyszczenie po zatruciu ale nie widziałam w tym nic strasznego. Tyle że chodzenie z zębem co tydzień miłe nie było, ale nie widzę w tym nic gorszego niż zwykłe leczenie.