Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LeśnySłodziaczek

Mitologizmy - czy jakiś nie znacie?

Polecane posty

Witam, mam pytanie dotyczące zwiazków frazeologicznym zaczerpiętych z antyku. Robię sondę, ale że żadna sonda nie ma tyle pól wyboru :] to chciałam się Was zapytać czy w tych zwiazkach są jakieś których NIE znacie (nie słyszeliście o nich) lub znacieale nie potraficie poprawnie ich użyć (nie znacie znaczenia)? Wystarczą numery. Z góry dziękuję, jesli komuś się chciało odpowiedzieć. Wiem, ze sonda nie będzie wiarygodna, bo pewnie będą pisały osoby, które wszystko znają :] 1. Jabłko niezgody 2. Drakońskie prawa (kary, przepisy, zarządzenia) 3. Koń trojański 4. Olimpijski spokój 5. Przenieść się na Pola Elizejskie 6. Między Scyllą a Charybdą 7. Prometejski czyn / bunt 8. Róg obfitości 9. Pięta Achillesa 10. Pyrrusowe zwycięstwo 11. Dejaniry suknia / koszula / szata 12. Paniczny strach 13. Spartańskie wychowanie 14. Tytan pracy / tytaniczny wysiłek (praca) 15. Wizja Kasandry 16. Stajnia Augiasza 17. Strzała Erosa / Amora 18. Syzyfowa praca 19. Węzeł gordyjski 20. Puszka Pandory 21. Nić Ariadny 22. Bunt Prometejski 23. Złote Runo 24. Ośle uszy 25. Ikarowy lot 26. Męki Tantala 27. Powracać do Itaki 28. Miecz Damoklesa 29. Wierna Penelopa 30. chimeryczny nastrój (charakter) 31. Kraina cieni 32. Męki Tantala 33. Pępek świata 34. Woda letejska 35. Lwia część 36. Ktoś stroi się w cudze piórka 37. Przekraczać Rubikon

Dzięki :], gormadziłam to z różnych źródeł, i pisałam co mi się przypomniało, ale szczerze przyznam to sama nie wiem co oznacza ten związek :P I mój słownik frazeologiczny też nie wie :P

No ale masz rację, że osobowość narcystyczną jeszcze można dodać, miłość lesbijską i kompleks Edypa :] Z tym, że oprócz tego ostatniego to każdy chyba zna :]

Gość głupi jak but
6, 22, 24, 34

Gość głupi jak but
Bardzo proszę, piękna niewiasto ;) Reszta chyba wszystko zna... Ale co mi tam.... Jakoś przezyją z tą swoja niewiedzą :)

Gość głupi jak but
jakoś przeżyjĘ...

Gość nie slyszalam o
6 i 34