Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dajana1233

JAK WYCHODZIC Z DIETY 1200 zeby znowu nie utyc?????????

Polecane posty

Gość dajana1233

bylam 6 miesięcy na diecie 1200 kcal i schudlam prawie 6 kg. jak wychodzic z tej diety zeby nie utyc znowu? kiedy probowalam dodawac po 100 kcal więcej co tydzien ale mimo to utyłam ! NASTĄPIŁ EFEKT JOJO :( :( :( to smutne. co robic? :(

Fragment ciekawego artykułu, powinien pomóc : No dobrze, a gdy już zastosowaliśmy taką dietę odchudzającą i osiągnęliśmy swoją oczekiwaną masę ciała, jak powinien wyglądać nasz pierwszy dzień po zakończeniu odchudzania, aby ryzyko wystąpienia efektu jo-jo było naprawdę niskie? Sekret w odchudzaniu polega na powolnym "wychodzeniu" z diety. Nie można od razu powrócić do swojej zwyczajowej – dopiero co zrzucone kilogramy od razu by powróciły. Podstawową zasadą jest to by „wychodzenie z diety” zajmowało tyle samo czasu co samo odchudzanie – tzn. jeśli przez 3 ostatnie miesiące się odchudzałam, przez 3 kolejne powinnam wracać do normalnego sposobu odżywiania. W kolejnych tygodniach powinno się stopniowo zwiększać kaloryczność diety o około 50 – 100 kcal... Mówiąc konkretnie 50 kcal dostarcza np. mały kawałek fileta z piersi kurczaka, 1/4 kostki chudego twarogu, czubata łyżka płatków owsianych, pół opakowania jogurtu owocowego light, mała gruszka, 2 średnie pomidory czy łyżka oliwy z oliwek ... Mam jeszcz pytanie - czy dla organizmu ma znaczenie jakimi produktami zwiększamy ilość kalorii w diecie? Oczywiście. Kolejność dostarczanych do organizmu produktów nie pozostaje bez znaczenia. Po zakończeniu odchudzania, najlepiej jest rozpocząć od zwiększenia spożycia produktów będących źródłem pełnowartościowego białka np. chudego mięsa, ryb, mleka i przetworów mlecznych, nasion roślin strączkowych, poźniej źródeł węglowodanów złożonych dostarczanych z ciemnym pieczywem, grubymi kaszami, brązowym i dzikim ryżem, makaronami, a na końcy tłuszczu dostarczanego wraz z oliwą z oliwek czy innymi olejami roślinnymi.

Na koniec chciałabym porozmawiać o pewnym konkretnym przykładzie. Mam koleżankę, która kiedyś cierpiała na otyłość przy wzroście 160cm ważyła oko-ło 85kg. Gdy ją ostatnio spotkałam ważyła 20 kg mniej i wkrótce będzie już chciała zakończyć stosowanie diety. Co mogę jej doradzić? Ile czasu powinno jej zająć kończenie odchudzania i kiedy powinna ona przestać zwiększać jej wartość kaloryczną? Czas wychodzenia z diety jest sprawą indywidualną – tak jak mówiłam wcześniej powinien on trwać orientacyjnie tyle samo czasu co samo odchudzanie. Może się tak jednak zdarzyć, że ten proces będzie przebiegał trochę dłużej lub krócej – wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Twoja koleżanka sama będzie doskonale wiedziała kiedy dietę zakończyć – wystarczy tylko, że raz w tygodniu będzie kontrolowała swoją masę ciała. A jeśli chodzi o drugą część pytania, to po zrzuceniu dużej ilości kilogramów jak to miało miejsce w przypadku Twojej koleżanki, nie jest możliwy powrót do kaloryczności diety wynikającej z zapotrzebowania energetycznego podawanego przez normy. Trzeba pamiętać, że każda próba odchudzania obniża bowiem tempo przemiany materii. W przypadku Twojej koleżanki proponuję zatem by jej docelowa dieta była o ok. 400 kcal niższa od zalecanej. Dla przypomnienia podajmy orientacyjnie, że kobiety o umiarkowanej wartości energetycznej powinny dostarczać ok. 2100 do 2500 kcal, a mężczyźni ok. 2700 do 3100 kcal. Dodatkowo przypomnij jej także o konieczności regularnej aktywności fizycznej, której poziom powinien być indywidualnie ustalony z trenerem.

Gość dajana1233
dziękuje ^^ :)

Gość zwiększanie kalorii co tydzien
o zbyt często powinnas raczej zwiększac je co 2 -3 tygodnie aby organizm sie powoli przyzwyczajał no i moze trochę sportu wnioskuję , ze prowadzisz mało aktywny tryb zyciabo chudłas powoli

Gość dajana1233
owszem, nie uprawiam zadnego sportu... staram sie duzo ruszac np; chodze wszędzie na piechote... ale dodatkowo zadnego sportu nie uprawiam

Jesli przez nastepne 2,5 m-ca bedziesz startowala z dawka 1200 i co tydzien 100 ... to sobie te przemiane jeszcze bardziej "popsujesz. Jesli liczysz na co dzien kalorie to powinnas okreslic swoje dzienne zapotrzebowanie: (o ile jeszcze go dokladnie nie znasz, a diete o wartosci 1200 zastosowalas ... "z kosmosu"): http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3224040 Jesli wyjdzie Tobie np. 2200 (to trzeba by te wartosc zaktualizowac o spowolniona przemiane) to jedz 2100kcal a dodatkowo, cwiczeniami (nie jednorazowy trening, najlepiej 3 treningi spalajace po 100kcal, dzieki czemu energia z jedzenia bedzie w pewien sposob neutralizowana) spalaj 300kcal ... organizm "poczuje" wieksza dawke jedzenia - przemiana sie poprawi - a na skutek ujemnego bilansu nie przytyjesz ani grama. Jesli wyjdzie inna wartosc to staraj sie jesc prawie tyle, a cwiczenia uzyskac ujemny bilans na poziomie 20%.

Borsuku , artykuł to rozmowa z dr. hab dietetyki. Wynika właśnie z niego to, że należy zwiększa kalorie, ale własnie do pewnego etapu zapotrzebowania energetycznego danej osoby a nie do jakiś kosmicznych ilości np 3000:)))

Borsuku , artykuł to rozmowa z dr. hab dietetyki. Wynika właśnie z niego to, że należy zwiększa kalorie, ale własnie do pewnego etapu zapotrzebowania energetycznego danej osoby a nie do jakiś kosmicznych ilości np 3000:)))

Gość hehhhhhhhea
Najprosciej było nie wchodzić i od początku zastosować racjonalną dietę. Teraz będzie baaardzo ciężko.

autorko.. sory. to co ty jadlas na tej diecie? chyba same platki, jogurty i owoce? 6kg w 6 m-cy? na 1200kcal? tragedia

Gość dajana1233
czemu tragedia? ja slyszalam ze dzięki takiemu powolnemu spadkowi wagi kg nie wrócą

Gość angelinka34555
jasne ze tak. lepiej kg w miesiąc niz 2 kg w 2 dni!!!!!!!!!!! :/ ja nie wiem czego ty chcesz maureen? 10 kg w tydzien? przeciez to jojo murowane! dajano, jedz więcej o jakąś bialkową przekąske np kawalek kurczaka, kilka plastrow szynki i zacznij cwiczyc codziennie przynajmniej 30 minut

jasne :/ doprowadzic sie do stanu, w ktory msie chudnie 1kg na miesiac na diecie 1200 gratulacje..

Gość edna2009
lepie lyzke otreb

Gość sdss
mam problem tez z tym wychodzeniem z diety... nie wiem zupelnie czy w ogole sie na niego zdecydowac :( mimo ze jem 1200 kcal to nie chhudne a nawet tyje ostatnio :(

Gość gość
ja jestem na diecie 900 kalorii w diecie limvena. cieszy mnie fakt że nie muszę się martwic o to jak z niej wyjść ponieważ ostatni etap mnie do tego przygotowuje. a etapów jest 4 :)

Gość gość
Nie wiem no czy to mozliwe i czy w ogole mozna cos z tym zrobic no nie wiem juz 222 www.youtube.com/watch?v=5DQzoWLDm7w

Gość gość
6 kg przez 6 miechow to porażka. A odchudzanie bez ruchu tez. Jak wigole wychodzic z duety jesli człowiek sie nie rusza. Chodzenie- a mięśnie rak, ramiona? Kręgosłup? A serce ktore potrzebuje trenigu kardio? Taka dieta to dla emerytki dobra. Nie mówiąc o tym ze 1200 to za duzo kalorii 6 kg mozna machnąć w 2 miechy. Ale tu trzeba by wsiąść sie za trenig i nie pieścić sie ze soba.

Gość gość
Hejka :D Jestem Ania! Przez całe życie miałam problem, byłam troche hmm "za duża" a że jestem bardzo leniwa to ćwiczyć mi się nie chciało, wiec zostawały tylko diety... przeszukałam przez ostatnie 3 lata większość internetu, stosowałem wiele różnych diet ale bez większych efektów, ale miesiąc temu znalazłam super diete! Jest ona tutaj: http://dieta-luks.pl/44865