Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aloara

kiedy wiadomo czy dziecko jest prawo czy leworęczne?

Polecane posty

Gość a ma to
dla ciebie znaczenie? co za roznica?

Gość trgyegtrg
moje dziecko jest leworęczne , zauwazyłam to gdy synek miał 8 miesięcy teraz ma roczek i wyraznie to widać

Gość trgyegtrg
mój synek ma roczek i wyraznie widać że jest leworęczny , zauwazyłam to gdy miał 7 miesięcy

Gość trgyegtrg
mój synek ma roczek i wyraznie widać że jest leworęczny , zauwazyłam to gdy miał 7 miesięcy

Gość trgyegtrg

Gość aloara
nie ma to znaczenia, jetem po prostu ciekawa, bo moje 1,5 roczne dziecko częściej używa lewej rączki:) pytam bardziej z ciekawości.

Gość aloara
oczywiście że nie ma znaczenia, pytam z ciekawości:)

o ile dobrze pamiętam to do około 3 lat leworęczności nie da się stwierdzić. dziecko "ma prawo" jeszcze korzystać z obu rąk

Gość saleminka8
moja siostrzenica dużo rzeczy bierze lewą rączką,ale jak rysuje to prawą lepiej wychodzi,więc nie wiadomo hehe

Gość bukaa
Mój syn do ok. 2 lat używał głównie lewej ręki, teraz jest zdecydowanie praworęczny, więc u tak małych dzieci trudno cokolwiek powiedzieć.

w czwartym roku życia dziecko zwykle wybiera już sobie "właściwą" rękę. Około 8 r. ż. można powiedzieć ze dziecko już na pewno zostanie przy wybranej ręce- ale zwykle ostatecznego wyboru dokonuje już wcześniej

Alonuszka ma rację :) Lateralizacja nie dotyczy tylko ręki - to także dominacja nogi i oka :) Lepiej jeżeli jest ta sama , czyli - lewa ręka , lewa noga i lewe oko :)

Nie ma w tym nic złego :) Ja zawsze chciałam być leworęczna -moja siostra jest .To takie oryginalne ;) Zresztą osoby leworęczne mają wiele zdolności :)

Gość kotka łaskotka
Dzieci na początku są dwuręczne, a raczej próbują która rączka bardziej im odpowiada. generalnie o wieku 2-3 lat powinno się to już wyklarować. A czy to ma znaczenie czy prawo czy lewo? Mój syn okazał się... dwuręczny ;) Pisze i rysuje prawą ręką ale widelec już trzyma w lewej, zegarek nosi na prawej :) I jest ok :)

Madusia - ale właśnie w tym rzecz -do matematyki masz , bo dominuje u Ciebie prawa półkula :) Taniec to też dobra pamięć , orientacja w przestzreni i świadomość swojego ciała :)