Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paplapala

jąkanie

Polecane posty

Gość paplapala

czy to przejdzie jak dziecko 3 - letnie zaczeło wyciagac wyrazy a wczesniej mowiło wszystko -

Gość paplapala
czy ktoś miał taki przypadek - co robić ??

Może być to tzw .jąkanie rozwojowe .Takie samo przechodzi .Tylko zachowaj spokój i nie rób z tego problemu , bo wtedy może to dziecku się utrwalić .Jak będzie się to z czasem nasilać idź do logopedy .Myślę ,że wszystko wróci do normy :)

Gość paplapala
a jakies cwiczenia moze trzeba stosowac

Gość paplapala
specjalista i owszem tylko może za wczesnie moze robie panike a nie chce dziecku dodawac wiecej stresu

Najważniejszy jest Twój spokój i cierpliwość. Na razie nie ma potrzeby terapii.Dziecko nie powinno odczuwać ,że ma jakiś problem .Uwierz mi :) Jak dalej będziesz się niepokoić poszukaj logopedy :)

Nie potrzebnie panikujesz. Za wcześnie zeby się martwić i nie rób przy dziecku afery bo faktycznie może mu się utrwalić.

Gość paplapala
dzieki tylko ze troche mnie to przerosło dlatego pisze bo może ktoś tez ma taki problem

Moja siostra miała tak z synem , tylko dodatkowo wyszedl tam problem związany z pewnymi bajkami , które potęgowały u niego lęk.Poszukaj -może coś wydarzyło się w domu , co jest dla dziecka źródlem niepokoju ;) Na razie Ty nim jesteś ;) :)

Gość paplapala
Oczywiscie jeśli nie przejdzie to udam się do logopedy - wspominałam o cwiczeniach czy wiecie cos na ten temat

Ps. Po rezygnacji z określonych kreskówek dziecko zupełnie wróciło do normy:)

Przy jąkaniu fizjologicznym nie zaleca się żadnych ćwiczeń.Powodzenia :)

Gość paplapala
bajki oglada "spokojne" - nie sadze aby to miało wpływ - moze sieję panike ale wlasnie o to chodzi ze nie moga patrzec jak nastąpił taki zwrot akcji - dziecko się rozwija - mowi a tu nagle wyciaga wyrazy

Bo rozwija się szybko , aparat mowny nie nadąża za tempem wypiadanych słów .Może także jest nadpobudliwy albo nadruchliwy ? Widzę ,że Cię nie uspokoję .Pozostaje wizyta u pediatry i logopedy .Może to pomoże :)

Wpisz w google - jąkanie rozwojowe .Może to trochę Cię uspokoi :) Pa !

Gość paplapala
czytam troche na necie - i mnie to uspokaja ale chce wiedziec wiecej zeby nie popełnić jakiegoś błedu

Ps. Spokojne wg Ciebie kreskówki dla dziecka wcale spokojne być nie muszą ;)

Gość paplapala
dokladnie jest tak jak pisze

Jeśli jąkanie dziecka nie jest spastyczne, czyli nie towarzyszy mu typowe dla jąkania skurcze mięśni, nie masz się co martwić. Przejdzie! Tylko nie wolno dziecku zwracać uwagi, że źle mówi, pozwolić się wypowiedzieć spokojnie. Jestem logopedą, więc coś tam wiem:)

Gość paplapala
Co to jest spastyczne - normalnie się zachowuje - raz tylko ręką sobie zamknął buzie - bo tak jakby cos czuł ze mu nie wychodzi

Gość wypadałoby Autorko
podziękować za pomoc :( Kilkaosób udzieliło Ci rad , a Ty ani bee , ani mee ! :O

Gość ludzie nie umieją dziękować
:O

Gość paplapala
juz raz dziękowałam a temat mnie dalej interesuje wiec nieweim o co tobie chodzi - przeczytaj sobie wpisy moje wczesniejsze a potem mów zresztą odzywa się ten który nie ma nic do powiedzenia AWE! Mysle ze kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej to próbuje dowiedziec sie wszystkiego - i tu nie chodzi o uspokojenie tylko poprostu boję się zeby nie było tak na zawsze

Myślę ,że nie będzie ,a lęki matki doskonale rozumiem .Sama nią jestem :) Trzymaj się ciepło :D

Kiedy ktoś się jąka ma takie spastyczne skurcze mięśni twarzy, zauważ, że jego twarz się jakby 'kurczy', w każdym razie towarzyszy temu mimika pewna. To jest wyróżnik, jeden z kilku, jąkania. Jeśli tego nie zauważasz, masz do czynienia z rozwojową niepłynnością mowy, która sama ustępuje, ale nie wolno jej leczyć, zwracać dziecku uwag, śmiać się itp.