Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

teraz czas na mnie

A CO NA ZIMNO??

Polecane posty

Gość jemiołuszka 33
koreczki warzywno- mięsno- serowe (do wyboru) coś ze śledziem-np: 1 kg solonych płatów śledziowych ● 3 ogórki kiszone ● 3 cebule ● 3 łyżki ostrej musztardy ZALEWA: ● 200 ml octu 6% ● 2 liście laurowe ● po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego ● po łyżeczce cukru i soli SOS: ● 1/2 szklanki oliwy ● sok z cytryny ● 2 papryczki chili ● cukier ● łyżka sosu sojowego ● świeżo zmielony pieprz ● 1/2 pęczka szczypiorku Płaty śledziowe dokładnie opłucz, osusz, zalej gazowaną wodą mineralna i odstaw na 12 godz. w chłodne miejsce. Ogórki obierz, pokrój w słupki (kilka słupków posiekaj i odłóż do sosu). Cebule obierz, drobno posiekaj (2 łyżki odłóż). Zalewa: ocet, szklankę wody i przyprawy wraz z cukrem i sola zagotuj. Lekko przestudź. Każdy płat śledziowy posmaruj musztardą, połóż kawałki ogórków i trochę cebuli, zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Rolmopsy ułóż w słoju i zalej zalewą octową. Odstaw na 24 godz. Sos: oliwę i sok z cytryny ubij trzepaczką. Papryczki chili umyj, usuń pestki, miąższ posiekaj w drobną kostkę, wrzuć do oliwy z sokiem. Przypraw do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, połącz z odłożonymi ogórkami i cebulą. Rolmopsy wyjmij z zalewy, usuń wykałaczki. Śledzie ułóż dekoracyjnie na półmisku, polej niewielką ilością sosu, udekoruj łodyżkami szczypiorku. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roladki z szynki
w środku salatka i zalane galaretą, albo pieczony schab pokrojony w plastry, na to plasterek pomarańczy i zalać galaretką (może byc pomarańczową), albo upiecz paluszki kminkowe a do tego jakieś 2 - 3 rodzaje sosów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roladki z szynki
plastry szynki zwinięte, w srodku sałatka i zalane galaretą, albo schab pieczony w plasterkach, na to plastereczki pomarańczy ze skórką i zalane galaretką (można zwykła pomarańczową) a jak nie to upiecz paluszki kminkowe i do tego 2 - 3 rodzaje sosów (dipów)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majonez nie przeszkadza
;) ja proponuje jedna z najlepszych: -makaron w ksztalcie ryzu -ser zolty -kukrudza -zielony ogorek -czosnek -moze byc tez szynka jak ktos lubi ;) -pieprz i sol do smaku -majonez ser zolty i szynke (w kawalku nie plasterkach ;) ) kroimy na male kawalki, ogorek trzemy na tarce, wrzucamy kukurydze, czosnek do smaku przepuszczamy przez praske, dodajemy majonez i solimy/pieprzymy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oponować bendem
majonez+makaron/ryż+ alkohol= bardzo złe połączenie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oponowac to chyba
masz jakis zjehany zoladek bo na kazdej imprezie sa salatki z majonezem i nigdy nie widzialam by cokolwiek zlego sie po tym dzialo :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lol majonez jest tlusty
to bedzie trzymac alkohol w jednym, widac ze w wojsku nie byles :D tam starzy przed ostra popijawa wypijali szklanke oleju zeby za szybko nie odpasc podczas popijawy :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość davidofffffffffffffffffff
ponabijaj na wykalaczki oliwki,ser plesniowy, pieczarki marynowane, ogorki i co tam lubisz i zrob taka przekaske

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię zwijanki z szynki superowe Szynka konserwowa bądź inna ser zółty starty na tarce jarzynowej drobnej czosnek przepuszczony w prasce i majonez masę serowo majonezową nakladamy łżeczka na szynka i zwijamy ją. Zawsze wszystkim bardzo smakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jowialna zosia samosia
chleb ze smalcem i ogórem!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×