Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mówięęę

Dylemat z imieniem! Monic czy Nikol??

Polecane posty

Gość hahah hha yy
autorko jestesmy polakami , wiec daj dziecku polskie imie a nie bedziesz papugowac usa.. zal... a moze dasz britney?? hahahha zal!! glupie babska!!

Gość Beansby Weezer
imie nazwij ja imie!

Gość ja mówięęę
Czyli bardziej jesteście za Nikol? :) Dzięki 👄

Gość ciekawy artykuł PRZECZYTAJ
no dobra, nie idzie tego otworzyć.... Brajan albo Jan Na pozór wydaje się, że każdy z nas nadaje dziecku takie imię, jakie po prostu najbardziej mu się podoba. Nic bardziej mylnego! Dowiedziono, że o wyborze decyduje nie tylko indywidualny gust rodziców, ale też ich społeczne aspiracje oraz oczekiwania wobec potomka. Badania dwóch socjologów, Jurgena Gerhardsa i Stanleya Liebersona, wykazały, że imiona idoli popkultury są typowe dla warstw niższych. Natomiast rodzice wykształceni unikają ich, ponieważ pragną podkreślić swą wyższą pozycję. Jak zauważa psycholog dr Krystyna Doroszewicz, która w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie od kilku lat prowadzi badania nad imionami, w Polsce takie trendy też są widoczne. Wśród warstw artystycznych i inteligencji rozpowszechniły się imiona tradycyjne Zosia, Franio, Marysia. Mają one prawdopodobnie uwidocznić związki rodziców z kulturą oraz podkreślić ich niezależność od serialowych mód i popularnych trendów. Widoczny jest także drugi nurt: nadawania imion brzmiących egzotycznie lub noszonych przez postaci z telewizji: Sandra, Pascal, Olivier. Rodzice, którzy tak nazywają swe pociechy, być może pragną dla nich takiego samego życia: egzotycznego, lepszego, życia gwiazd ekranu. To zapewne dlatego każdego miesiąca do Rady Języka Polskiego, która zajmuje się opiniowaniem zgodności niezwykłych imion z polskimi normami, wpływa po kilkadziesiąt listów od rodziców, którzy chcą mieć małą Claudię czy Oliviera (a nie Klaudię czy Oliwiera). Argumentują oni, że takie imię zapewni ich dziecku lepszy start życiowy. Imiona oryginalne i rzadkie częściej otrzymują dziewczynki. Widocznie imię dla chłopca ma być wedle rodziców wyrazem trwałości rodziny i kontynuacją tradycji, a dla dziewczynki – pełni raczej funkcję ozdobnika, dekoracji uatrakcyjniającej małą kobietkę. Czyżby nawet tu dawały o sobie znać stereotypy dotyczące oczekiwań wobec obu płci? Stefan, syn Stefana Imię czasem traktowane jest jak prognoza na przyszłość. Te kojarzące się z postaciami historycznymi, słynnymi artystami, wodzami lub świętymi mogą świadczyć o, czasem nieuświadomionym, pragnieniu rodziców, by ich dziecko w przyszłości cieszyło się równie wielkim autorytetem, by wiele osiągnęło. Podobnie bywa z przekazywaniem imienia z ojca na syna. Można zaryzykować stwierdzenie, że własne imię nadane dziecku świadczy o dumie z własnego rodu, o wysokim mniemaniu na temat własnej osoby, zadowoleniu z siebie i swoich osiągnięć: „Jeśli moje dziecko pójdzie tą samą drogą co ja – będę zadowolony”. Karol kocha Karolinę Najnowsze badania psychologów wykazały też utajony wpływ imienia na ważne decyzje życiowe człowieka. Psycholog belgijski, Joseph Nuttin Jr., stwierdził, że litery naszego nazwiska i imienia, zwłaszcza inicjały, podobają nam się bardziej niż inne. Z powodu nieświadomego przywiązania do nich, człowiek ma tendencję do poszukiwania partnerów o imieniu podobnym lub zaczynającym się na tę samą literę. Co więcej, dotyczy to także życia zawodowego! Okazuje się, że ludzie częściej wybierają zawody, których nazwy mają pierwszą literę taką samą jak... ich imiona.

Gość ciekawy artykuł PRZECZYTAJ
Nicole kontra Nikola Według kryteriów opracowanych przez Radę Języka Polskiego, w naszym kraju można nadać imię zgodne z polską pisownią (bez niepolskich liter) i wskazujące na płeć – Nikola, nie Nicole; Ksawery, nie Xavier. Imionami nie mogą być nazwy pospolite (np. Wilga czy Jeżynka), chyba że są usankcjonowane jako takie (Róża, Jagoda). Nie można używać nazw geograficznych (Azja, Jork) ani zdrobnień jako podstawowych wersji (Lola, Jaga, Radek). Imiona nie mogą ośmieszać (np. Pikuś). Imię niepolskie (które inaczej się pisze, inaczej czyta) powinno mieć zmienioną pisownię (Brajan zamiast Brian).

Gość ja mówięęę
No własnie, moja córeczka będzie miała ułatwiony start i życie gwiazdy :) Dzięki za artykuł 🌼

Gość MMMery
Tak czy inaczej to w dowodzie będzie polski odpowiednik...

Gość fsdfddsddfdfdfsfds
hahhahahahahahah jaki pojebans z tej matki

Gość ja mówięęę
widzę, że niektórzy zazdroszczą imienia, ale ja t puszę pomimo uszu :)

Gość biznesmennn
Ja wolę zarobić 1% dzięki 100 ludziom, niż 100% sam. Im szybciej zaczniesz z nami współpracować - tym więcej zarobisz ! http://www.otostrona.pl/fm-biznes/ Współpracuj z firmą, która nie boi się kryzysu, oferuje przedmioty, których używa każdy z nas. Możesz kupować je 43% taniej.

fioletowy widelec ma rację - Boże chroń przed taką matką mam nadzieję, że to prowokacja, bo inaczej gratuluję głupoty pożal się Boże arystokratycznej matki :O

Gość Grzmiacz
oba brzmią jak syk gazów przy sraniu

nicol bardziej mi sie podoba:) nie sluchaj ich ja też wole imiona mało spotykane:) i daj takie jakie sie tobie podoba bo przecież to twoje dziecko:)

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jeśli już koniecznie chcesz Nikol to proponuję dać Nikolia ale Monic nigdy w Polsce nie będzie się czytała jako Monik i pamiętaj o tym. Moja koleżanka dała córce na imię Laura - jest inne niespotykane Ale osobiście uważam, że takimi imionami można tylko dziecku zaszkodzić, bo dzieci wlasnie będą się wyśmiewać i wołać na nią Monic rzadne tam Monik, ponadto daj na imię Monika - a mówić sobie możesz na nią Monik.

niespotykane owszem są ładne, ale dawać na imie dziecku z angielskiego nicol, jessica - co w Polsce nie będzie się tak naprawde czytać jak nikol i dżesika - a wlasnie tak jak się pisze.

przykład ze szkoły w której uczy moja mama- dzieci wołają na swoja koleżankę "Jessica" dokładnie tak, jak się pisze, a ta zawsze wpada w ryk, bo przecież ona jest Dżesi :O

Laura, Łucja, Arleta, Ambrozja, Anatolia są niespotykane, ale brzmią bardziej polsko.. a jeśli oboje rodzice są Polakami to nie rozumiem po co tak kombinować. A i jeszcze patrzcie na te swoje nazwiska żeeby to się kupy trzymała bo Jessica Kowal brzmi napewno dumnie:)

Gość hehe ja pamietam
ze u nas dzieci wolaly ANGELIKA zamiast andżelika. tak jest wlasnie dawac obce imiona.

fioletowy widelec - właśnie też tak uważam, że dzieci będę właśnie czytać i wymiać tak jak się pisze.

wymawiać

ale spoko, przecież takiej mamie nie przetłumaczysz, bo ona ma już decyzję podjętą :O Była tu taka jedna mama, która chciała dać na imię Nicol, ale w jej przypadku bylo to w miarę zrozumiałe, bo mieszkala we Włoszech, mąż Włoch, i dzieci mialy tam żyć. Ale tu? zupelnie pozbawione sensu :O

Noemi\ Swietłana Mercedes hermegilda Scholastyka Oralia, Kasandra India, Inanna Maura

Gość derghrtyj
nikol :) moja kumpela ma tak na imie i wlaja na nia cola :)

Gość ooooo aaaaaaa
aaaaaa