Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slawietta

karczek na gorze solnej czy robil ktos?

Polecane posty

Gość slawietta

Kuchareczki drogie ! buszowalam troche w temacie gotowania i znalazlam taki przepis na karczek na gorze solnej , bez dodatkowych przypraw.Zastanawiam sie czy warto by bylo go zrobic w ten sposob ( pdobno ma zachwycic najbardziej wybredna tesciowa ) chociaz niepokoi mnie to ze bedzie on byc moze niezbyt dobry w smaku skoro bez dodatkowych przypraw .Moze ktos z was robic takie cudo i wiecie jak smakuje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mój mąż to robi. zasypuje mięso górą soli - piecze, aż sól będzie brązowa. Pycha! Nie dodaje innych przypraw! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
Ja go nie zasypuję solą tylko kładę na grubej (2-3kg) warstwie soli na blaszce.Nie przewracam go,nie polewam tylko piekę tyle minut ile waży.Nam bardzo smakuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...ups
Z tego co mi wiadomo, to sól sie nie rumieni, a co dopiero jej do zbr ązowienia. Poprostu nie przypala się, jest odporna na przypalanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spróbuj wrzucić na suchą
patelnie warstwę soli i sama zobaczysz, czy masz rację, czy nie.Będzie zmieniała kolor , czy też nie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam pytanie czy jak
ten karczek piecze sie NA soli, to na górze też jest słony? I ile tego karczku trzeba dać na 2-3 kg soli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzieki już znalazłam
2 kg soli na 2 kg miesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slawietta
o...a jednak ktos sie odezwal ! i jak smakuje to miesko bez dodatkowych innych przypraw ? czy skoro nie odwracane jest to z gory tez jest slone i dobre w smaku ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość raz zrobiłam i wg mnie szkoda
miesa, okropne, nakarmiłam tym bezpańskie koty, które jadły chetnie i nie wybrzydzały :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja chyba też sie nie zdecyduję
ze względu na tę białą śmierć...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mój mąż sypie sól na mięso. Ta góra solna w trakcie pieczenia robi się brazowawa. kończy piec, gdy sól na górze zaczyna pękać. :) Wcześniej często szpikuje mięso czosnkiem :) Przeważnie robi szynkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mięso ma być dokładnie przykryte solą. Po wyjęciu z piekarnika wyrzuca sól, a mięso wyciera z jej resztek ręcznikiem papierowym. A jeśli chodzi o proporcję - nic ma takich. Mięso ma być przykryte, i tyle ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość próbowałam
wolę tradycyjne, zamarynowane w przyprawach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×