Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dededededededededededede

DOWÓD !!!

Polecane posty

Witam. Mam pytanie. Zgubiłam gdzieś w domu dowód osobisty. Nie mam pojęcia gdzie może być - wielokrotnie szukałam. W piątek mam zamiar jechac na weekand do niemiec, pytanie czy aby przejechac przez granice dowód jest mi potrzebny?? W razie kontroli?? Proszę o odpowiedź, bo jeśli jest potrzebny to muszę odwołac wyjazd, bo wyrabianie trwa ok miesiąca niestety ;/

Gość tak mysle
wystarczy paszport

Gość kondrad_malecki
Dowód jest niestety potrzebny, chyba, że masz ważny paszport. Kontroli pewnie nie będzie, na granicy na pewno nie, ale wewnątrz kraju może się zdarzyć.

paszportu w ogóle nie mam :( więc co teraz?? musze odwołać wyjazd?? dodam że nie jestem pełnoletnia i jadę z rodzicami

Gość kondrad_malecki
Jako ciekawostkę opowiem, że znam przypadek, kiedy po okazaniu dowodu osobistego policjanci chcieli wypisać mandat 15 euro, bo chcieli paszport. Bylo to kilka miesiecy temu wewnatrz kraju. Policjanci NIE MAJA PRAWA WYMAGAC PASZPORTU JAK MAJA AKTUALNY DOWOD OSOBISTY I W TAKICH PRZYPADKACH NALEZY KONTAKTOWAC SIE Z KONSULATEM GDYZ JEST NIEZGODNE Z PRAWEM SCHENGEN.

Gość kondrad_malecki
Powiem tak - kiedys tez chcialem jechac do Niemiec, ale matka dzwonila do starostwa - nie mozna wyjechac na legitymacji, niezaleznie od wieku musi to byc dowod (tymczasowy lub nie) lub paszport (tymczasowy lub nie) innej opcji nie ma.

Gość Bazylia i Oregano
ja przekraczam niemieka granice jakies trzy razy w tyg Czesto zapominam o dowodzie i nikt mnie jeszcze nie sprawdził

kurcze ;/ w takim razie będę musiała dalej szukać ;) dzięki za pomoc :)

Gość kondrad_malecki
Jeszcz jedna sprawa - jak chcesz to tryzykuj, jak cie zlapia, to co prawda nie bedzie zadnej deportacji (nie te czasy), ale beda musieli ustalic tozsamosc i wypisza mandat za brak dokumentu a to niepotrzebne nerwy i strata czasu

Racja :) Więc idę szukać :) Jak nie znajdę, to zrezygnuję z wyjazdu :(