Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ullsaa_1977

tętniak mózgu ..

Polecane posty

Gość Ullsaa_1977

Witam . Co oznacza badanie które wykazuje lewy niedowład połowiczny typu spastycznego . W sierpniu 2009 przeszłam zaklipsowanie tętniaka i dziś odebrałam zaświadczenie lekarskie opisujący właśnie mój lewy niedowład kończyn, w którym nie wiem właśnie nie wiem o co chodzi . dziękuje .

Gość Girll___11976
W wypadku przerwania strumienia dopływających do rdzenia kręgowego modulujących bodźców z OUN, pojawia się nadpobudliwość w obrębie łuku odruchowego, który kontroluje napięcie mięśniowe. Nadpobudliwość ta podwyższa aktywność jednostek ruchowych w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Wtedy też nawet niewielkie rozciąganie mięśnia powoduje wzrost napięcia wrzeciona mięśniowego. Po pewnym czasie stan taki ulega pogłębieniu i dochodzi do sytuacji, gdzie nawet bodźce czuciowe (ekstrareceptywne) przyczyniają się do rozległego skurczu mięśni. Leczenie spastyki jest bardzo trudne i czasochłonne. Polega na podawaniu środków farmakologicznych zmniejszających napięcie mięśniowe, blokadzie nerwów znajdujących się w łuku odruchowym albo na chirurgicznym ich przecięciu. Będzie dobrze ;-)

Gość Be_Happy__
Spastyczność pojawia się zazwyczaj po około 3 tygodniach od uszkodzenia (do kilku tygodni/miesięcy). Stopień jej nasilenia zależny jest od stopnia uszkodzenia. Niekiedy może nastąpić jej samoistny zanik (np. po zawale mięśnia sercowego lub zapaleniu otrzewnej). Z kolei spastyczność reaktywna zależna jest od dodatkowych bodźców możliwych do wyeliminowania poprzez odpowiednią rehabilitację. Musisz być silna i dużo ćwiczyć . Polecam jakiś rowerek i dobrego rehabilitanta ;)

Gość Michalinqa__64290
Spastyczność to zaburzenie ruchowe, objawiające się wzmożonym napięciem mięśniowym lub sztywnością mięśni. Jest to niezwykle skomplikowane zjawisko fizjologiczne, które w zależności od przyczyny, czasu trwania i rodzaju schorzenia, może przybierać różne postaci.

Gość Doorotta_1970__
Witam . 5 lat temu miałam to samo , tyle , że niedowład prawej strony . Było cięzko . Musiałam dużo ćwiczyć , po czym były zakwasy , nie mogłam spać . Rok przechodziłam to piekło . Dużo ćwiczyłam , m.in jeździłam na rowerku . Hm , teraz jestem sprawna , lecz czasem boli mnie noga lub ręka , ale maści pomagają . ; ) Trzeba ćwiczyć i uwierzyć w siebie . Powodzenie . ; - )