Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niuśia211

Czy dobrze zrobiłam ? ...

Polecane posty

Gość niuśia211

Chodzi o moją pracę. Byłam teraz na chorobowym przez niecały tydzień, w tym czasie zaniosłam wypowiedzenie bo praca w tym miejscu w ogóle mnie nie interesuje.. Zostały mi dwa dni do przepracowania ,ale nie poszłam i zaniosłam urlop na żądanie. Mam chyba takie prawo? Co o tym myślicie? czy to źle skoro i tak już miałam gdzieś tę pracę? Mam jeszcze pytanie... Czy pracodawca może wypisać mi jakikolwiek urlop bez mojej wiedzy ?:o proszę o pomoc :)

Gość niuśia211kl
kurka noo.. nikt mi nie pomoże? :(

Gość ewka_admin
wszystko zalezy od tego czy nabyłas prawa do urlopu pracując w tej firmie...bo jesli nie to kicha. A jesli tak to jesli wczesniej nie wykorzystalas urlopu to jak najbardziej moglas tak zrobic.

Dokładnie jak wyżej- powinnaś mieć w umowie (a przynajmniej w regulaminie formy) kiedy urlop na żądanie Ci się należy- czasami jest to dopiero po przepracowaniu określonego czasu w formie (np. po pół roku masz jeden dzień urlopu na żądanie). Jeśli nie miałaś prawa do urlopu, to już można zwolnić Cię dyscyplinarnie bo niestety to jest niestawienie się w pracy. A pracodawca kiedy widzi że na sam koniec umowy idziesz na chorobowe a potem chcesz brać urlop na żądanie raczej nie potraktuje Cię ze zrozumieniem jeśli Ty czegoś nie dopatrzyłaś.

Gość niuśia211
Przysługiwało mi 4 dni urlopu i teraz wykorzystałam 2 :) także wszystko dopięte na ostatni guzik :) a dzisiaj lece na rozmowe do nowej pracy

Więc właściwie Twoje pytanie to prośba o ocenę zachowania? Moim zdaniem, jeśli pracodawca też miał Cię gdzieś (a zakładam że tak, mało kto zostawia pracę w której jest dobrze traktowany, a jeśli ktoś trzyma się jej ze względów finansowych to czeka na znalezienie nowej) to zrobiłaś dobrze.