Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość holinka

pytanie dla kobiet oczekujących dziecka

Polecane posty

Gość holinka

Wczoraj byłam u lekarza, stwierdził zasinioną szyjkę macicy , jednak usg przez powłoki brzuszne nic nie pokazało (nie robił usg dopochwowego). Zalecił brać luteinę pod język przez 5dni i odtawić ..na wywołanie okresu..ja już nic nie rozumiem , to szyjka zasiniona, a wywołuje mi okres?? Może kiedyś miałyscie tak ???Pozdrawiam

Gość wiesz co a robiłaś test
ciążowy? albo betę? przez powłoki brzuszne guzik zobaczy we wczesnym etapie. Zrób bete najlepiej jeśli wyjdzie dodatnia idź do ginekologa - innego!!!! Jeśli jesteś w ciąży odstawienie luteiny może być niekorzystne.

Gość możesz zrobić
to jest test progesteronowy. Jak odstawisz i dostaniesz okres to znaczy ze ciąży nie było. Jak ostawisz i nie dostaniesz to prawdopodobnie to ciąża, ale faktycznie najlepiej zrobić badanie z krwi.

Gość holinka
dzięki za odpowiedź, zapomniałam dodać, że zlecił mi badanie hormonów , progesteronu , prolaktyny i estradiol(czy jakoś tak) jutro mam wyniki . Nie robiłam testu . Poszłam do lekarza , ponieważ okres od dwóch cykli jest conajmniej dziwny , tzn przychodzi spóżniony i trwa niecały dzień a potem znika,przy czym jest tylko przy oddawaniu moczu , wkładka jest praktycznie czysta , stąd chyba te badania hormonów , ale niepokoi mnie ta zasiniona szyjka...

Gość dosyc trudna sprawa
Zasiniona szyjka macicy nie zawsze swiadczy o ciazy - choc moze byc jej wskaznikiem. A kiedy mialas dostac okres?Bo jezeli to 5 tydzien tym etapie zazwyczaj zadne USG nie pokaze ciazy. Z luteina jest tak ze jezeli ja odstawisz a jestes w ciazy to okresu nie dostaniesz. Jezeli natomiast jestes w ciazy to powiinas od razu dostac.

zrób betę - będziesz wiedzieć na czym stoisz, w przypadku negatywnej bety badania wyżej wypisane przez twojego gina są niezbędne. Nie ryzykowałabym tak na ślepo odstawiania luteiny.

słuchajcie jeśli dziewczyna jest w ciąży i ma plamieni jak pisze to nagły spadek progesteronu po odstawieniu luteiny jest niewskazanym moim zdaniem. Najpierw beta - potem reszta.

Gość dosyc trudna sprawa
Odstawienie luteiny przy braku zaburzen hormonalnych nie powoduje nic zlego. Bo rozumiem ze ktos tu sugeruje poronienie... Poronienie nastepuje tylko przy bardzo niskich wartosciach progesteronu. W tym przypadku lekarz podaje luteine zeby sprawdzic czy jest ciaza a to zupelnie co innego. A moze zaczniesz od zwyklego testu z moczu? Bedziesz miala szybka odpowiedz.

jasne - tylko nie wiemy jaki autorka ma poziom progesteronu, o jest przed badaniem. Co jeśli ma niski i jest w ciąży.....? (plamienia mogą na to wskazywać...)

Gość holinka
Wystraszyłyście mnie ... jutro z rana pójdę na bete w takim razie, choć sugerowałam to lekarzowi , a on mi na to , beta - to progesteron - jeśli wynik będzie zawyżony to sytuacja będzie jasna...niby tak , ale co jeśli progesteron mam za wysoki np od zawsze? przecież to nie może być jedynym wyznacznikiem ciąży. Dziękuję za rady ..

yyyyyyyyyy...... beta to nie progesteron... Jezu co za lekarz...:O

Gość holinka
ostatni niby okres miałam 10 grudnia i od tego cisza, co prawda trochę pobolewa mnie od 2dni podbrzusze , tak jak na okres. Trochę dziwnie też się czuję ,bóle mięsni , pleców, nóg i temeratura 37,4

Gość dosyc trudna sprawa
Beta to nie to samo co progesteron. Beta nie pokaze ci poziomu progesteronu tylko to czy jestes w ciazy czy nie. Beta bada poziom gandotropiny - hormonu wydzielanego w ciazy. Skoro piszesz ze masz takie dziwne plamnienia od 2 cykli to czemu nie zrobisz zwyklego testu z moczu? Powinien wyjsc.

Gość dosyc trudna sprawa
Mysle ze lekarz raczej nie powiedzialby ze beta to progesteron. Musialas go zle zrozumiec. Temperatura o niczym nie swiadczy. Tylko o tym ze moglas miec normalna owulacje.

Gość holinka
test robiłam( 2 ostatnie cykle)- negatywny , hmmm, może faktycznie coś pokręciłam z tym progesteronem...

skoro sikacz wyszedł negatywnie - to zrób jak gin radzi. Luteina 5 dni i odstaw.

Gość dosyc trudna sprawa
Ja mysle ze mozesz miec zaburzenia hormonalne. Zobacz jak podziala ten test luteinowy... Nawet jezeli dostaniesz normalny okres to chyba by bylo warto zrobic badania hormonalne zeby zobaczyc co i jak.

Gość holinka
dziękuje wam za rady, trochę mnie nastraszyłyście , trochę podniosłyście na duchu. Będzie co ma być . Nie będę sie schizować . Jutro odbiore wyniki , zobacze czy są w normie. Bedę brała luteine i zobacze czy okres sie pojawi czy też nie. Pozdrawiam