Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Antosia2323

Od czego zależy jak szybko wstaniie sie po CC

Polecane posty

Gość Antosia2323

Czytam różne posty i dziewczyny piszą ze po 6 godzinach wstawały inne że po 12 a jeszcze inne ze po dobie. Od czego to zależy jak predko bede mogła wstać. Mam planowane cc ze względów medycznych. Dziękuje za wypowiedzi. Pozdrawiam :-D

Gość Antosia2323
Pomóżecie???????????????????????????????????????????

Gość laskanebraska
wiesz co,mnie po kazdej cesarce kazali po 24 godzinach, ale nie wiem jak jest w innych szpitalach

Gość ANITKA300
mnie po pierwszej puscili po 12 godz a po drugiej dopiero po 24 zalezy od szpitala personelu i znieczulenia po zewnatrzoponowym napewno wczesniej niz po 12 ci nie pozwola wstac

Gość Mama jak inne
Zalezy glownie od ciebie samej, kiedy bedziesz sie czula na silach mozesz probowac wstac z lozka. Ja mialam cesarke we wtorek o 13:00 i wstalam nastepnego dnia o 7 rano. Kiedys uzywano grubych igiel do znieczulenia wiec bylo ryzyko wyplyniecia pewnej ilosci plynu z miejsca wklucia, a to moglo powodowac bole glowy. Wiec dlatego zalecano lezenie ''na plasko'' przez minimum 12 godzin. Jednak teraz uzywa sie (nie wiem czy we wszystkich szpitalach) bardzo cienkich igiel a rana zamyka sie bardzo szybko wiec nie ma juz takiej potrzeby.

Gość Mama jak inne
Dlatego najlepiej sie dowiedziec jak i co w szpitalu w ktorym bedziesz rodzic.

Gość Andziara
Niby dobę po cc trzeba poleżeć, żeby krwotokiem i zerwaniem szwów się nie skończyło. A na drugi dzień dobrze wstać, żeby się rozruszać, oswoić z raną i bólem gojenia, trzeba rozruszać nogi, żeby nie robiły się zakrzepy, no i trzeba powoli uczyć się "obsługi" własnego dziecka:) Jak szybko i jak chętnie wstaniesz - to twoja decyzja, uzależniona od chęci, stanu zdrowia, kondycji fizycznej i też podejścia do życia. Optymistka szybciej wstanie i szybciej poradzi sobie z nową sytuacją, a pesymistka i malkontentka będzie się użalała, narzekała i fatygowała do wszystkiego rodzinę i otoczenie. Są energiczne dziewczyny, które pomimo bólu szybko wstają i robią wszystko same przy dzidziusiu, zajmują się domem, gotują, piorą. Znam też takie, które po cc były "obłożnie chore" przez miesiąc, uważały się za ciężko poszkodowane i niepełnosprawne, a rodzina musiała skakać i nad mamusią, i nad dzidziusiem...

Gość Mama jak inne
Andziara ma racje. Ja wstalam bo pielegniarki mialy isc kapac corke a ja bardzo chcialam zobaczyc wiec sie zmusilam mimo bolu i wstalam. Poza tym mieli mnie myc na lozku a ja nie chcialam wolalam sie sama wykapac. Wiec usiadlam pod prysznicem na taborecie i sama sie wykapalam. Pielegniarka mi tylko pomogla sie osuszyc. O ile szybciej wstaniesz i sie wyprostujesz tym szybciej dojdziesz do sprawnosci. Ja po porodzie we wtorek w czwartek sama kapalam mala.

z doświadczenia---jak zaczyna "puszczać" znieczulenie,dobrze jest zacząc rozruch organizmu... najpierw kiwanie palcami,potem kręcenie stopami,przechylanie ich na boki,napinanie ud,pośladków...i td.... minimalizuje się zyzyko zakrzepicy,pobudza krążenie.....

ja jak leząłm po cc 24 h była taka dziewczyna chetna do wstania wstała skonczyło sie tym ze musiał jechac na " jakis zabieg/ zmaykanie ) i musiała lezec 24 h ponownie bez dyskusji

acha i dodam ze miałą koszmarne bóle głowy w koncu nie wytrzymywal z bólu nie miałą sił wstac z bólu dziecko płakało a ona nie mogła wstac

wstałam po 24 godzinach, ale tak jak pisze koleżanka powyżej, jak zaczęło puszczać znieczulenie, to zaczęłam powoli sie ruszać - najpierw palcami, potem stopami, potem nogi uginałam w kolanach, podciągałam. Następny etap (ale to juz po 12 godzinach) to przekręcanie sie na boki, a dopiero potem wstawanie. Wstałam sama, kompletnie nikogo przy mnie wtedy nie było. Nie było łatwo, ale jakoś poszło

Gość roxa252
Mnie kazali wstac i isc pod pryscnic po ok 10godzin i to połozna krzywiła się że jeszcze leże.Jak szłam pod prysznic i jak sie myłam myslałam że padne,ale jakoś wytrwałam i doszłam z powrotem do łóżka..Tak jak dziewczyny piszą jak puszcza znieczulenie dobrze jest zaczac ruszac palcami potem nogami :/

Moim zdaniem, jeśli nie będziesz czuć się na siłach to możesz nie wstawać na drugi dzień. Oni chętnie wywalają z oiomu, ale nie mogą zmusić cię na siłę. Ja po pierwszym cięciu ces. które miałam ok. 15, wstałam na drugi dzień z pewnym wysiłkiem. Za drugim cięciem było mi trudno wstać na drugi dzień i męczyłam się nieźle.... Jestem w ogóle niska bo mam tylko 152 cm i nawet 3 dni po operacji miałam zawsze problem żeby zwlec się z łóżka - trwało to zawsze chyba z 5 minut - bo jak na nim siadałam, to przez tą cholerną rurę jaka jest zawsze na boku łóżka, nie sięgałam nawet nogami ziemi. I spuszczając się powoli, naciągałam tą pozszywaną część brzucha. Warunki szpitalne są po prostu straszne - w domu nie ma w ogóle tego problemu.

Gość Antosia2323
Dziekuje Wam za wypowiedzi ja właśnie boje sie ze kazą mi długo leżeć i to na plecach a ja nie moge oddychać na plecach i nie nawidze lezać nawet 5 minut w tej pozycji. Mam stracha przed tym CC boje sie że cos bedzie nie tak i ze długo bede dochodziła do siebie jak bym mogła rodzić SN to bym poszła a tu niema mowy o tym.