Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alexaAa2474

matematyka

Polecane posty

Gość alexaAa2474

Pomóżcie rozwiązać zadanie: oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu 6 cm.

Gość wyszlo miiii
108pierwiastkow z3

Gość AlexaaAa2474
A jak to obliczałaś\eś?

Gość baba jagaaa
czego nie rozumiesz w tym zad? korzystasz ze wzoru na promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym: apierw z 3 przez 6 z niego liczysz a powinno wyjsc 12 pierwiastkow z 3 potem podstawiasz to do wzoru na pole trojk rownobocznego: akwadrat pierw z 3przez 4 sorry ale tutaj te wzory bardzo nieczytelne sa...

Gość baba jagaaa
sorry pomylka to nie ten wzor :o wzor na promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym to: a pierwiastkow z 3 przez 3 czyli masz a*pierw z 3/ 3=6 stad a= 6pierwiastkow z 3 teraz trzeba to "a" podstawic do wzoru na pole trojk rownobocznego

Gość AlexaaAa2474
A ja mam taki wzór na ten promień: 1\3h. No i tu jest trudniej wyliczyć...

Gość baba jagaaa
skad wzielas ten wzor? i co to h? wysokosc? ja mam sprawdzony wzor :) jak policzysz z tego co Ci wyzej napisalam, to bedzie OK, pod warunkiem, ze rozczytasz te "wzory"...

Gość AlexaaAa2474
Rozczytałam:) Ten wzór mam w podręczniku i h to wysokość trójkąta

Gość baba jagaaa
alexaAa2474 przepraszam Cię od dawna powinnam nosić okulary :O trojkat ma byc opisany na okregu czyli okrag wpisany w trojkat liczysz ze wzoru tak jak w poscie z godz 19.00 juz nic nie pisze, bo namieszam 🖐️

jeżeli trójkąt równoboczny jest opisany na okręgu, tzn. że promień tego okręgu stanowi 1/3 wysokości trójkąta. ponieważ promień ma 6 cm, to wysokość trójkąta ma 18. należy jeszcze obliczyć długość boku tego trójkąta. robisz to ze wzoru na wysokość - a pierwiastków z 3 przez 2. jeżeli a pierw. z 3 przez 2 równa się 18, to a pierw. z 3 równa się 36. musisz podzielić obustronnie prze pierwiastek z 3. masz wtedy że a równa się 36 przez pierw. z 3. należy jeszcze usunąć niewymierność z mianownika, mnożąc ten ułamek przez ułamek pierw. z 3 przez pierw. z 3. otrzymasz, że a równa się 36 pierw. z 3 przez pierw. z 9, czyli 3, co po skróceniu da wynik 12 pierw. z 3. teraz już wystarczy podstawić do wzoru na zwykły trójkąt ( 1/2 a razy h) lub na pole trójkąta równobocznego (a kwadrat pierwiastków a 3 przez 4). łatwiej jest ze wzoru pierwszego. mam wtedy pole trójkąta = 1/2 razy 12 pierwiastków z 3 razy 18 = 6 pierw. z 3 razy 18 = 108 pierwiastków z 3.

http://www.eioba.pl/a121/trojkaty_jako_figury_geometryczne_plaskie_i_ich_najwazniejsze_elementy r to jedna trzecia h więc h wynosi 18 h wynosi a razy pierwiastek z trzech podzielone przez dwa obliczamy a a wynosi więc 12 pierwiastków z 3 masz do wyboru dwa wzory na obliczenie pola: http://www.bryk.pl/teksty/liceum/pozosta%C5%82e/matematyka/23531-kilka_wzor%C3%B3w_na_pola_tr%C3%B3jk%C4%85t%C3%B3w_i_ko%C5%82a.html obliczasz pole i wychodzi 108 pierwiastków z trzech

Gość AlexaaAa2474
Dziękuję wam bardzo!!:)

Gość AlexaaAa2474
Aaa mam jeszcze jedno zadanie,z którym nie daję sobie rady: średnica koła roweru jest równa 6 dm. Ile pełnych obrotów wykona to koło,gdy przejedziemy na rowerze 3 km? pi=22/7

Gość chyba to takbedzie
podziel 3 km przez dlugosc okregu a wzor na dl okregu jest 2pi*r trzeba jeszcze zamienic jednostki zeby byly takie same

Gość AlexaaAa2474
A dokładniej? ;)